maritbet girişmaritbet
Çocuğa kiralanan dükkanların da vergisi ödeniyor!

Çocuğa kiralanan dükkanların da vergisi ödeniyor!

Uygulamada zaman zaman karşılaşılan durumlardan biri de dükkan ya da büronun; çocuğa veya eşe bedelsiz olarak kiraya verilmesidir

Uygulamada zaman zaman karşılaşılan durumlardan biri de dükkan ya da büronun; çocuğa veya eşe bedelsiz olarak kiraya verilmesidir. Bu olayda, kira alınmasa bile vergi ödenmesi söz konusu olabiliyor.

Mülkiyeti anne ya da babaya ait olan işyerinin çocuğun kullanımına, bedelsiz olarak bırakılmasının hem gayrimenkul sermaye iradı (kira geliri), hem de gelir vergisi kesintisi yönünden iki boyutu var.

VERGİ KESİNTİSİ

 GVK'nın 94. maddesinde, ticaret şirketleri ve maddede sayılan diğer gerçek ve tüzel kişilerin aynı Kanun'un 70. maddesinde yazılı mal ve hakların kiralanması karşılığı yapılan ödemelerden istihkak sahiplerinin gelir vergisine mahsuben tevkifat yapmaya mecbur oldukları belirtilmiştir.

Söz konusu vergi tevkifatının muhtasar beyanname ile vergi dairesine bildirilmesi için ilgili ay içinde işyeri sahibine "nakden" veya kendilerini istihkak sahibine karşı borçlu durumda gösteren bir kayıt veya işlemde bulunulmak suretiyle "hesaben" ödeme yapılmış olması gerekiyor.

EMSAL BEDELİ

 Yukanda da belirtildiği gibi gelir vergisi kesintisi nakden veya hesaben bir ödemede bulunulması sırasında yapıldığından, emsal kira bedeli olarak belirlenecek miktann gelir vergisi kesintisine tabi tutulması söz konusu değil.

Kira geliri tahsil etmeyen anne ya da babanın ise, çocuklan tarafından kiralanan gayrimenkulün işyeri olarak kullanılması nedeniyle emsal kira bedeli olarak hesaplanacak tutan, gayrimenkul sermaye iradı olarak, yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan etmeleri ve tahakkuk ettirilecek vergiyi de ödemeleri gerekiyor.

Konuya ilişkin Maliye Bakanlığı'nın görüşü; "Mülkiyeti annesine ait işyerinde faaliyette bulunan ödevlinin annesine nakden veya hesaben kira ödemesinde bulunmaması başka bir ifade ile işyeri kirası karşılığı olarak hesaplarında gider göstermemesi halinde, söz konusu gayrimenkulün emsal kira bedelinin tevkifata tabi tutulmaksızın, annesi tarafından elde edilmiş gayrimenkul sermaye iradı olarak beyan edilmesi gerekir" (MB'nin, 04.01.1999 tarih ve B.07.0.GEL.0.43/4309-459/10 sayılı Özelgesi).

"Mükellefin babasına nakden veya hesaben kira ödemesinde bulunmaması, başka bir ifade ile işyeri kirası olarak hesaplarında gider göstermemesi halinde, söz konusu gayrimenkulün emsal kira bedelinin tevkifata tabi tutulmaksızın babası tarafından elde edilmiş gayrimenkul sermaye iradı olarak beyan edilmesi gerekeceği" (MB'nin, 21.11.1988 tarih ve 21-042-1783 sayılı Özelgesi).  yönünde.

Danıştayca verilen bir Kararın özeti de; "Annesine ait işyeri için kira ödemesinde bulunmayan davacının işyeri kirasma ait muhtasar beyanname verme yükümlülüğü yoktur." (Dn. 3. D.'nin, 29.11.1995 tarih ve E.

1995/5, K. 1995/3919 sayılı Karan) şeklinde.

Yukarıda açıklanan konu, mülkiyeti usul ve fürua ya da kardeşe ait işyeri için de aynıdır. Yani, mükellefin işyeri olarak kullandığı gayrimenkulün mülkiyetinin, usul ya da fürudan birine ya da kardeşine ait olması durumunda da, benzer uygulama söz konusu.

Şükrü Kızılot/Hürriyet Emlak

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Elektrik tasarrufu için saat 22.00'ye dikkat!
  • 27.08.2020 09:44

Elektrik tasarrufu için saat 22.00'ye dikkat!

Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Gürkan Soykan, elekt ...

Rönesans Gayrimenkul, vergi rekortmenleri listesinde!
  • 11.04.2018 09:52

Rönesans Gayrimenkul, vergi rekortmenleri listesinde!

2017'de Ankara'da En Yüksek Beyanda Bulunan Gelir ve Kurumlar Vergisi Mükellefle ...

Yatırımcılar, emlak vergisi yükünden kurtuluyor
  • 17.06.2016 11:44

Yatırımcılar, emlak vergisi yükünden kurtuluyor

Maliye Bakanı Naci Ağbal, yerli-yabancı yatırımcıyı ilgilendiren ‘vergi, finans ...

Boş yere vergi ödemeyin!
  • 26.10.2015 22:24

Boş yere vergi ödemeyin!

Yeminli Mali Müşavir Ahmet Gündüz, ödenen fazla vergilerin geriye dönük son 5 yı ...

Online vergi borcu sorgulama nasıl yapılır?
  • 14.10.2015 19:42

Online vergi borcu sorgulama nasıl yapılır?

Son teknoloji ile birlikte artık internete bağlanılabilen her yerden hızlı bir ş ...

Emlak vergisi verecekler dikkat!
  • 31.05.2015 13:30

Emlak vergisi verecekler dikkat!

TÜSODER Emlak Komisyonu Başkanı: Yüksek emlak vergisi artışıyla karşılaşan vatan ...