maritbet girişmaritbet
2B’de parayı peşin veren %70’ini ödeyecek

2B’de parayı peşin veren %70’ini ödeyecek

IMF Dünya Bankası Bahar Toplantıları ile G-20 Toplantılarına katılmak üzere İstanbul’dan Washington’a giden Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, mecliste kabul edilen 2B yasasının detaylarını açıkladı.

IMF Dünya Bankası Bahar Toplantıları ile G-20 Toplantılarına katılmak üzere İstanbul'dan Washington'a giden Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, mecliste kabul edilen 2B yasasının detaylarını açıklarken “Parayı peşin ödeyenler rayiç bedelin yüzde 70'ini, taksitle ödemek isteyenler yüzde 56'sını verecekler" dedi.

THY'ye ait uçakla bugün saat 13.30'da Washington'a hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenleyen Babacan 2B yasası ile ilgili olarak sorulan bir soruyu şöyle cevapladı: “Bizim 2B ile alakalı bütçemize koyduğumuz herhangi bir gelir tahmini yok. Buradan gelecek geliri sıfır kabul ettik. Dolayısıyla 2B'den ne kadar ilave gelirimiz olursa biz ona göre o ilave gelirin hangi yatırım projesine ayıracağımıza daha sonra karar vereceğiz. Ama bu gelirin bir kısmını da borçların azaltılmasında kullanacağız. Önce bir rakamı görelim, kaç vatandaşımız başvuracak, toplam rakam yaklaşık nasıl şekillenecek, bunların kaçı peşin ödeyecek, kaçı taksitle ödemeyi tercih edecek, hepsini gördükten sonra gelir önce kasaya girecek, daha sonra nasıl ve nereye harcayacağımıza, ne kadarını kullanacağımıza karar vereceğiz. Ama bizim varsayımımız sıfır olduğu için son derece rahatız. Ne gelirse bütçeye artı bir kaynak olacak. Bu konularda çok ihtiyatlı gidiyoruz. Geçen sene borçların yeniden yapılandırılmasında da aynı metodu uyguladık. Sıfır kabul ettik, ne kadar geldiyse bunun üçte ikisini yatırımlara harcadık, üçte birini de borcu indirmede, kamunun toplam borcunu aşağı çekmekte kullandık"

PEŞİN VERENLER YÜZDE 56 ÖDEYECEK

Ali Babacan söz konusu araziler için yapılacak ödeme şekilleri ve indirimler hakkında da bilgi verdi ve şunları söyledi:

“Bu 2B arazileri vakti zamanında hazine arazisiyken şöyle ya da böyle bazı kişilerin gelip oturduğu ve bir süre sonra artık bu arazileri kendilerinin zannetmeye başladığı arazilerdir. Aradan uzun süre geçince adam üzerin ev yapıyor biraz kendinin gibi oluyor. Üstüne devlet oraya yol, su, elektrik, doğalgaz götürünce iyice sanki bir meşruiyet zemini de oluşuyor. Ama işin evveliyatına baktığınızda o kişilerin bu arazilere hiç para ödemediklerini görüyorsunuz. Fakat yine bugüne baktığımızda bu araziler defalarca el değiştirmiş. Diyelim ki bir yıl önce bu araziye gelip oturan kişi sorduğunuzda ‘ben buna bedel ödedim' diyor. Elinde tapu değil de iki kişinin imzaladığı bir kağıt var. Dolayısıyla bu işi ta ilk başta çözüyor olsak bunu belki yüzde 100 yapmak lazım. ‘Yani sen gelmişsin devletin arazisine oturmuşsun bunun parasını öde kardeşim' dememiz lazım. Fakat aradan çok uzun süre geçtiği için ve bu araziler defalarca el değiştirdiği, vatandaşlarımız da belli bir bedel ödediği için biz buna yüzde 100 diyemiyoruz. Yüzde yüz de diyemedikten sonda bu yüzde 50 mi, 60, mı 70'mi diyeceğiz, bu da artık meclisteki tartışmalar arasında oluşan bir konu. Bizim hükümetten gelen tasarımızda rakam yüzde 70'ti. Daha sonra mecliste bu rakam yüzde 50 olarak alt komisyon üyesi milletvekillerimiz tarafından değiştirilmiş, ama bu hükümetimizin ve sayın başbakanımızın bilgisi ve iradesi dışında yapılan bir değişiklikti. Meclisteki alt komisyonda yüzde 70'ten yüzde 50'ye inmek başbakanımızın ve hükümetimizin iradesi dışında yapılmıştı. Daha sonra sayın başbakanımızın talimatı ve bizim de görüşümüzle bu tekrar orijinal hükümet oranı olan yüzde 70'e yükseltilmiş oldu. Kuşkusuz tabi ki takdir ve yetki meclisin ama mecliste iktidar grubumuz var onun başkanı da sayın Başbakanımızdır. Dolayısıyla bunlar konuşuldu tartışıldı yüzde 70 oranı kesinleşti. Ama yüzde 70 oranı taksitle ödemeler için geçerli. Peşine iskonto olduğu için peşin ödemelerde oran yüzde 56'ya iniyor. Yüzde 70'ten yüzde 20 iskonto yapıyorsunuz oran yüzde 56'ya iniyor. Yani peşin ödeyenler için rakam neredeyse yarı yarıya iniyor. Taksitle ödemek isteyen vatandaşlarımız için de rayiç bedelin yüzde 70'i olarak uygulanacak"

SURİYE'YE İNSANİ BAKIYORUZ

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Suriye'deki iç savaşın Türkiye'yi ne derece etkileyeceği yolundaki bir soru üzerine de, “Suriye'de gerçek bir insanlık trajedisi yaşanıyor. Mısır'da siyasi yapı henüz oturmadığı için bunun olumsuz ekonomik sonuçları hala geçerli. Ama öte yandan Tunus'ta taşlar daha yerine oturmuş durumda. Burada ekonomik bir atak var. Libya'da o en kötü dönem gerilerde kaldı ama hala siyasetin oturması gerekiyor. Fakat bir yandan da Libya'da ekonomik çarklar dönmeye başladı. Dünyada 22 Arap ülkesi var. Bunların üçünde dördünde sorun olabilir ama, problemi olmayan çok sayıda ülke var. Bugün bakıyorsunuz Fas'ta durum gayet istikrarlı gidiyor. Veya bakıyorsunuz Cezayir'de diğer ülkelere benzeyen bir problem bugüne kadar yaşanmadı. Dolayısıyla biz çalışmaya devam edeceğiz, ihracatçılarımız çalışmaya devam edecek. Sadece kendi bölgemizden daha ötelere bakmamız gerekecek. Bugün Afrika'ya olan ihracatımız çok hızlı artıyor. Belki rakamlar henüz küçük ama artış oranı çok yüksek. Bakıyoruz Latin Amerika, Asya ve Çin piyasası genişliyor. Bugün Çin'in içerisinde belki en az 10 tane İsviçre var. Yani Çin'in İsviçre'nin refah seviyesine sahip, İsviçre nüfusuna sahip 10 bölgesi var. Bunlar sadece kendi ürettikleri ucuz ürünleri tüketmiyorlar. Bunlar dışarıdan da ihracat yapıyorlar. Şartlar çok hızlı değişiyor. Bu değişen şartlara çok hızlı ayak uydurup, yeni pazarlara, yeni ürünlere doğru gitmemiz gerekiyor. Sonuç olarak Suriye'deki karışıklığın ülkemize vereceği zarar ihmal edilebilir. Bizim Suriye'ye doğrudan yatırımımız hemen hemen yok. Suriye'de yatırımı olan iş adamımız yok denecek kadar az. Mesela Mısır'da yaklaşık 1.5 milyar dolarlık yatırımız var. Mısırdaki işadamlarımız ağırlık olarak ihracat kaleminde çalışıyor. Oradaki fabrikalarımızın büyük çoğunluğu da bu krizden hiç etkilenmediler. Mısır dışına ihracatta da çok başarılılar. Türkiye'nin ekonomik büyüklüğü, dış ticaret hacmi yanında Suriye ile olan rakamlarımız ihmal edilebilir boyutta. Suriye ile tamamen ticaretin durduğunu bile var saysak bizi etkilemez. Bizim Suriye için kaygımız ekonomik değil, insani kaygıdır. Oradaki olaylar bizim ekonomimizi nasıl etkiler bu aklımızdan bile geçmiyor" dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan programı ile ilgili olarak da , "G20 toplantısı bu akşam bir çalışma yemeği ile başlayacak, yarın da 4 ayrı oturum şeklinde devam edecek. Birinci oturumda, G20 bakanları 'küresel ekonomi'yi değerlendirecek. Aynı zamanda G20 ülkelerinin Merkez Bankası başkanları da o toplantıya katılacak. Ve küresel ekonomi ile ilgili beklentiler nedir? Son G20 toplantısından bu yana dünya ekonomisi ile ilgili olumlu ya da olumsuz yönde gelişmeler nelerdir? Her ülke daha önce açıklamış olduğu ekonomik program konusunda uygulamalarına devam ediyor mu? Uygulamalarda sorunlar var mı? Bunları bu akşamki çalışma yemeğinde değerlendirmiş olacağız. Yarın ki ilk oturumda 'finansal sektörün düzenlenmesi" ile ilgili konuyu ele alacağız. Biliyorsunuz finansal ve istikrar G-20'nin ürettiği bir yapı ve bu yapı çerçevesinde Basel 1, Basel 2 , Basel 3 ve bunun da ötesinde küresel bazı düzenlemeler yapılıyor. Türkiye de bu düzenlemelerin fiilen içinde. Türkiye'den Merkez bankamız ve BDDK kanalıyla gereken düzenlemelere iştirak ediyoruz. Ve Türkiye'nin özellikle bu alandaki başarısı bu krizde vermiş olduğu başarılı sınav Türkiye'nin bu konudaki etkinliğini son derece güçlendiriyor" ifadesini kullandı.

İRAN'LA İLGİLİ RİSKLER

Yarın ki ikinci oturumda 'enerji fiyatları ve temel ürünlerle ilgili fiyat' konularının görüşüleceğini belirten Ali Babacan, “ Biliyorsunuz özellikle İran'la ilgili riskler dünyada enerji fiyatlarında bir miktar artışa sebep oldu. Ama bunun yanında dünya gıda fiyatları endeksi ve metal fiyatları çok yüksek seviyelerde dolaşıyor. G20 toplantısının son oturumunun konusu da 'uluslararası finansal mimarinin güçlendirilmesi'. Bu çalışmanın da eş başkanı olan iki ülke var. Bunlardan birisi Türkiye. Özellikle uluslararası finansal kuruluşların ister Dünya Bankası ister IMF olsun, bölgesel bazdaki finansal kuruluşlar olsun bütün bunların yapıları nasıl güçlendirilebilir? Denetim yapıları, sermaye yapıları, ortaklık yapıları nasıl güçlendirilebilir ? Bu bizim yarın ki gündem maddemiz “ dedi.

Babacan, toplantıların ardından Uluslararası Para ve Finans Komitesi'nin toplanacağını belirterek bu toplantının açık ve kapalı bölümlerine iştirak edeceklerini ve nihayetinde Dünya Bankası Kalkınma Komitesi'nin toplantılarıyla bahar toplantıları sonuçlanmış olacağını kaydetti.

RANDEVU TALEPLERİNİ KARŞILAYAMIYORUZ.

Bu toplantıların yanında ayrıca "Deauville Ortaklığı" Toplantısı'na da katılacağını vurgulayan Babacan, IMF ve Dünya Bankası başkanları başta olmak üzere birçok ülkenin bakanlarıyla ikili görüşmelerde bulunacağını, bunların içinde ABD Hazine Bakanı ve İran Maliye Bakanı bulunduğunu ifade etti.

Babacan, "Randevu isteyen ama maalesef karşılayamadığımız çok sayıda bakan var. Fakat mümkün olduğunca o randevu taleplerine karşılık vermeye çalışacağız" dedi.

Başbakan yardımcısı Ali Babacan, 22 Nisan Pazar günü yurda döneceğini sözlerine ekledi.

Hürriyet

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ali Babacan: Gayrimenkule gölge etmeyin!
  • 09.05.2015 16:41

Ali Babacan: Gayrimenkule gölge etmeyin!

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, GYODER'in Balıkesir'de gerçekleştirdiği 7. Geli ...

Ali Babacan MIPIM'de Türk firmaların standlarını dolaştı!
  • 14.03.2013 17:28

Ali Babacan MIPIM'de Türk firmaların standlarını dolaştı!

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Fransa'da gerçekleştirilen MIP ...

Ali Babacan, MIPIM Fuarı'nda Vadistanbul ve Ağaoğlu Maslak 1453 standlarını ziyaret etti!
  • 14.03.2013 08:23

Ali Babacan, MIPIM Fuarı'nda Vadistanbul ve Ağaoğlu Maslak 1453 standlarını ziyaret etti!

Başbakan Yardımcısı Sayın Ali Babacan, MIPIM Fuarı'nın ikinci gününde Ağaoğlu Ma ...

Bakanlık 'yıkım yönetmeliği' için harekete geçti
  • 01.04.2021 09:37

Bakanlık 'yıkım yönetmeliği' için harekete geçti

Bakan Kurum, "Yıkım yapacak müteahhitler teknik kabiliyet ve kapasitesine göre s ...

Fikret Orman'ın AVM turu
  • 30.09.2020 11:58

Fikret Orman'ın AVM turu

Beşiktaş kulübü eski başkanlarından Fikret Orman, önceki gün İstinyePark'ta görü ...

Alibeyköy Barajı'nda sular çekildi!
  • 17.09.2020 11:20

Alibeyköy Barajı'nda sular çekildi!

İstanbul'daki barajların doluluk oranları, 2014 yılından bu yana en düşük seviye ...