maritbet girişmaritbet
Yeni Zigana Tüneli'nde son adım!

Yeni Zigana Tüneli'nde son adım!

Avrupa'nın en uzun çift tüplü karayolu tüneli olacak Zigana Tüneli'nin inşaatı tüm hızıyla sürüyor.

Doğu Karadeniz Bölgesi'ni Orta Doğu, Kafkaslar ve İran'a bağlayan tarihi İpek Yolu'nun geçtiği güzergâhta, tamamlandığında dünyanın ikinci, Avrupa'nın ise en uzun çift tüplü karayolu tüneli olacak Zigana Tüneli'nin inşaatı tüm hızıyla sürüyor. 24 saat vardiyalı çalışmaları süren tünel inşaatının yüzde 91'i tamamlanırken, ışığın görünmesine ise çift yönlü olarak 1 buçuk kilometre kaldı. Yeni Zigana tünelinin hizmete açılmasını dört gözle bekleyen ağır vasıta sürücüleri SABAH'A konuştu.

Trabzon-Gümüşhane karayolu üzerinde dönemin Başbakanı Binali Yıldırım tarafından 17 Mart 2017'de temeli atılan Zigana Tüneli'nde çift yönlü çalışmalar sürüyor. Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Köstere köyü mevkiiyle, Trabzon'un Maçka ilçesine bağlı Başarköy köyü arasında, yerin 700 metre altında gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında Türkiye karayollarında ilk defa yapılan dikey şaft yapıları çalışmaları da devam ediyor.

Her biri 14,5 kilometre ve toplam 29 kilometre uzunluğunda çift tünel inşaatının yüzde 91'lik kısmı tamamlandı. Çift tüp yapılan tünellerde ayrıca havalandırma ve servis tüneli çalışmaları da sürdürülen Yeni Zigana tüneli inşaatında ışığın görünmesine ise 1 buçuk kilometre kaldı. Dev projenin 2022 yılının sonunda tamamlanıp, hizmete girmesi hedefleniyor.

ARAÇLA 1,5 SAAT YOL 40 DAKİKAYA DÜŞECEK

Tünel tamamlandığında Türkiye'nin ve Avrupa'nın en uzun, dünyanın ise ikinci çift tüplü karayolu tüneli olma özelliğine sahip olacak. Trabzon ile Gümüşhane arasındaki ulaşım araçla 1,5 saat olan yol 40 dakikaya düşecek. Yeni tünelin hizmete girmesiyle birlikte özellikle ağır vasıta sürücüleri ulaşımda güvenli ve ekonomik bir rahatlama yaşayacak. Tünel bölge ve ülke ekonomisine de önemli katkılar sağlayacak. 

HEM KONFOR, HEM DE RAHATLIK SAĞLAYACAK

Tır şoförü Turan Türker (53), "Zigana yolunu 30 yıldır kullanıyorum. Erzurum'dan, Gümüşhane'den, Rize'ye yük götürüyorum. 25 ton yükle bu rampaları çıkarken arabaya çok zarar veriyoruz. Yeni Zigana Tüneli hayat geçince bize çok büyük kolaylık ve konfor sağlayacak, en önemlisi ise maliyetlerimizi düşürecek. Bir an önce bitirilip, açılmasını heyecanla bekliyoruz." şeklinde konuştu.

"YAPANLARDAN ALLAH RAZI OLSUN"

Başka bir tır şoförü Soner Genç (28), "8 yıllık tır şoförüyüm. 5 yıldır bu yolu kullanıyorum. Erzurum'dan Rize'ye, Artvin'e yük taşıyorum. Kışın hele de kar yağdığında bu yolu çıkarken hem fazla yakıt yakıyoruz. Bu nedenle maliyetlerimiz de yükseliyor, aracımız da zarar görüyor. Yeni tünel açıldığında hem masraflarımız azalacak, hem de güveli ve konforlu bir şekilde yolculuk edeceğiz. Çok büyük bir yatırım olan Yeni Zigana Tüneli'ni yapanlardan Allah razı olsun." dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yeni Zigana Tüneli'nde ışık görüldü!
  • 13.01.2022 16:06

Yeni Zigana Tüneli'nde ışık görüldü!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Yeni Zigana Tüneli ışık görme t ...

Yeni Zigana Tüneli'nde ışık yarın görünecek
  • 12.01.2022 15:56

Yeni Zigana Tüneli'nde ışık yarın görünecek

Doğu Karadeniz'i Orta Doğu, Kafkaslar ve İran'a bağlayan tarihi İpek Yolu güzerg ...

Yeni Zigana Tüneli'nde son adım!
  • 10.08.2021 11:07

Yeni Zigana Tüneli'nde son adım!

Avrupa'nın en uzun çift tüplü karayolu tüneli olacak Zigana Tüneli'nin inşaatı t ...

DYO Massiveline Serisi ile ahşaplar koruma altında!
  • 02.06.2021 07:45

DYO Massiveline Serisi ile ahşaplar koruma altında!

DYO, Massiveline Su Bazlı Ahşap Verniği ile ahşabın doğal rengini bozmadan korum ...