maritbet girişmaritbet
TAV Havalimanları, yolcu trafiğini yüzde 131 artırdı

TAV Havalimanları, yolcu trafiğini yüzde 131 artırdı

TAV Havalimanları, bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 146 artışla 149,2 milyon avro ciro elde etti.

TAV Havalimanları, bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 146 artışla 149,2 milyon avro ciro elde ederken, söz konusu dönemde 4,3 milyon dış hat ve 5,7 milyon iç hat yolcusu olmak üzere toplamda 10 milyon yolcuya hizmet vererek yolcu trafiğini yüzde 131 artırdı. TAV Havalimanlarından yapılan açıklamada, bu yılın ilk çeyreğine ilişkin finansal ve operasyonel sonuçlar paylaşıldı.

Buna göre, TAV Havalimanları, ilk çeyrekte 4,3 milyon dış hat ve 5,7 milyon iç hat yolcusu olmak üzere toplamda 10 milyon yolcuya hizmet vererek geçen yılın aynı dönemine göre yolcu trafiğini yüzde 131 artırdı. TAV'ın cirosu ilk üç ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 146 artarak 149,2 milyon avro oldu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, yılın ilk çeyreğinde, Antalya'yı 2027 yılından sonra işletecek ortak girişimlerini 375 milyon avro büyüklüğünde bir sermaye ile fonladıklarını belirterek, "Kira peşinatının kalan kısmı için finansmanı tamamladık ve Devlet Hava Meydanları İşletmesine 1,8125 milyar avro tutarındaki kira peşinatı ödememizi yaptık. İçinde bulunduğumuz büyük jeopolitik türbülans içerisinde bu finansmanı kapatabilmemizi büyük bir başarı olarak görüyorum. Oldukça zor şartlar altında ve çok kısa sürede kapattığımız bu finansman hem Antalya'nın varlık kalitesini hem de TAV'da biriktirdiğimiz entelektüel sermayeyi açık bir şekilde ortaya koyuyor." ifadelerini kullandı.

"BU ÇEYREK TÜRKİYE DIŞI CİROMUZ KONSOLİDE CİRONUN YÜZDE 63'ÜNE ULAŞTI"

Şener, dış hat yolcusunda yaşanan büyük toparlanmanın devamı ve Almatı'nın da katkısıyla birinci çeyrekte 2019'a kıyasla FAVÖK'ün yüzde 88'ini telafi ettiklerini ve salgının başından beri yakaladıkları en yüksek telafi oranını elde ettiklerini aktararak, bu yüksek oranla salgın öncesi çeyreklik FAVÖK seviyelerine de oldukça yaklaşmış olduklarını bildirdi.

Almatı'nın oldukça az olan mevsimselliğiyle özellikle düşük sezonda TAV'a yüksek katkı sunmaya devam ettiğini belirten Şener, "Geçen çeyrek konsolide FAVÖK'ümüzün yüzde 30'unu üreten Almatı, bu çeyrek de yüzde 32'sini üretti. Düşük sezon ve Almatı etkisinin birleşmesiyle bu çeyrek Türkiye dışı ciromuz konsolide cironun yüzde 63'üne ulaştı." ifadelerini kullandı.

"Türkiye'de işlettiğimiz havalimanlarında yolcu trafiği Rusya ve Ukrayna dışındaki bütün ana pazarlar için oldukça kuvvetli seyrediyor. Ayın tamamlanmış günlerine dair kısmi rakamlara baktığımızda Antalya dış hat yolcusu nisan ayında 2019'un sadece yüzde 7 altında gerçekleşiyor. Türkiye'de turizmin çeşitlendirilmesi yönünde yapılan çalışmaların meyvesini almaya başladık. Rus ve Ukraynalı misafirlerimizin sayısında büyük düşüş olmasına rağmen, diğer ana pazarlardaki kuvvetli talebin bu düşüşlerin tamamına yakınını nisan ayında kapattığını görüyoruz. Almanya 2019'un yüzde 25 üstünde, İngiltere yüzde 67 üstünde, İran yüzde 41 üstüne ve kalan ülkeler de yüzde 8 üstünde seyrediyor."

"GÖREVİME TAV YÖNETİM KURULU BAŞKAN VEKİLİ OLARAK DEVAM EDECEĞİM"

Sani Şener, TAV tarihinde birçok krizle karşılaştıklarını ama hepsinden daha da güçlenerek çıkmayı bildiklerini, bu nedenle krizlere karşı dayanıklılığın TAV'ın genlerinde bulunduğunu rahatlıkla söyleyebileceklerini aktardı.

TAV Havalimanlarının İcra Kurulu Başkanı olarak 25 yıldır görev yaptığını anımsatan Şener, şunları kaydetti:

"65 yaşında bırakmam gereken görevimi ortaklarımızla aldığımız bir karar ile 2 yıl daha uzatmıştık. O uzatma neredeyse 2,5 yıl oldu ve ben artık 67 yaşındayım. Bir yıldır ortaklarımızla şirketimizin yeni yönetiminin oluşması için çalıştık. Antalya ihalesinin kazanılması ve kira peşinatının ödemesinin tamamlanmasını takiben yeni yönetimi duyurma kararı almıştık. Bu adımların gerçekleşmesi ile birlikte Yönetim Kurulumuz bu kararı onayladı.

1 Mayıs 2022 tarihinden itibaren görevime TAV Havalimanları Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve şirketin ortağı olarak devam edeceğim. Şirketin kuruluşundan beri birlikte çalıştığım ve son 6 yıldır da İcra Kurulu Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Serkan Kaptan TAV Havalimanları Holding'in İcra Kurulu Başkanı, Franck Mereyde Üst Yönetim Komitesi Başkanı ve Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi, yine 16 yıldır birlikte çalıştığım CFO'muz Burcu Geriş, CFO'luk uhdesinde kalmak kaydıyla İcra Kurulu Başkan Yardımcısı olarak görevlerine devam edeceklerdir."

Şener, özenle seçimini yaptıkları 3 çalışma arkadaşına başarılar dileyerek, "En iyisini yapıp TAV'ı çok daha başka yerlere taşıyacaklarından eminim. Adil ve şeffaf bir şekilde, çalışanlarımıza öncelik vererek, ülkemize, ortaklarımıza, paydaşlarımıza ve müşterilerimize çok faydalı bir yönetim sergileyeceklerine inancım tamdır. Bu vesileyle 25 yılda oluşturduğumuz dünya markasına yaptıkları ölçülemez katkıları için çalışanlarımıza, hissedarlarımıza ve iş ortaklarımıza teşekkürü bir borç bilirim." ifadelerini kullandı.

Sabah

Yorum Yaz

Benzer Haberler

TAV'dan 9 ayda 129 milyon avroluk net kar!
  • 27.10.2022 10:11

TAV'dan 9 ayda 129 milyon avroluk net kar!

Şirketin ocak-eylül döneminde konsolide cirosu yüzde 112'lik artışla 752,5 milyo ...

TAV'ın 6 havalimanına Krakow'da hizmet kalitesi ödülü!
  • 15.09.2022 17:04

TAV'ın 6 havalimanına Krakow'da hizmet kalitesi ödülü!

TAV Havalimanları'nın işlettiği İzmir Adnan Menderes, Ankara Esenboğa, Medine, T ...

TAV Havalimanları, yolcu trafiğini yüzde 131 artırdı
  • 27.04.2022 11:09

TAV Havalimanları, yolcu trafiğini yüzde 131 artırdı

TAV Havalimanları, bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde ...

TAV, Balkanlarda sağlam adımlarla büyümeyi sürdürecek
  • 17.06.2021 17:38

TAV, Balkanlarda sağlam adımlarla büyümeyi sürdürecek

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, TAV Havalimanları olarak eski ...

TAV Havalimanları'nın yeni hedefi Orta Asya ve Afrika!
  • 14.06.2021 09:11

TAV Havalimanları'nın yeni hedefi Orta Asya ve Afrika!

TAV Havalimanları, yatırım için Orta Asya ve Afrika'ya odaklandı. ...