maritbet girişmaritbet
TAV Havalimanları "2022'de dünyada 7,1 milyar yolcu olacak"

TAV Havalimanları "2022'de dünyada 7,1 milyar yolcu olacak"

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Serkan Kaptan, 2019 yılında dünyada seyahat eden 9 milyar kişi olduğunu belirterek, "2022'de dünyada global olarak 7,1 milyar yolcu olacağı tahmin ediliyor." dedi.

Moderatörlüğünü Ülker Üst Yöneticisi (CEO) Mete Buyurgan'ın yaptığı "Liderlerin Sürdürülebilirlik Ajandası" başlıklı oturumda konuşan Kaptan, salgından en çok etkilenen sektörün havacılık olduğunu söyledi.

Kaptan, "İlk defa sağlık krizinin, ekonomik krizi tetiklediği ve onun da uçuşlara ara verdirdiği bir dönem yaşadık. Bütün havacılık sektörü derinden yaralandı." ifadesini kullandı.

Salgın sürecini rakamlarla anlatan Kaptan, "2019 yılında dünyada 9 milyar yolcu vardı seyahat eden. 2020 yılında pandemiyle beraber yolcu sayısı 3 milyarlara düştü. Bizim de bütün havalimanlarımızda yolcularımızın yüzde 70'i gitti. 3 ay boyunca havalimanın kapalı kaldığı bir dönemde hiçbir gelirimiz oluşmadı ama giderlerimiz devam etti. Daha sonra 2021 yılının ikinci yarısında tedbirlerin nispeten gevşemesiyle bu yolcu sayısı 4,4 milyara çıktı. Yaklaşık yüzde 50 toparlama diyebiliriz. 2022'de dünyada global olarak 7,1 milyar yolcu olacağı tahmin ediliyor. Tamamen 2019 rakamlarına dönmemizin ise 2024 yılında olması bekleniyor." diye konuştu.

Kaptan, TAV grubu olarak daha çok gelişen pazarlarda faaliyet gösterdiklerini dile getirerek, Türkiye ve yakın coğrafyada yer alan Gürcistan, Makedonya, Suriye, Arabistan, Kazakistan, Tunus, Letonya ve Hırvatistan'da faaliyetlerde bulunduklarını kaydetti.

Bu bölgelerdeki yolcu talebinin, Avrupa'nın geneli veya global bakışa göre daha yüksek olduğuna işaret eden Kaptan, şöyle devam etti:

"2023 yılında eski yolcu seviyemize ulaşacağımızı düşünüyoruz. Sürdürülebilirlik anlamında tabii süreç çok enteresan gelişti. Bu dönemde birçok şey de öğrendik. Öncelikle çalışanlarımızın sürekliliğinin çok önemli olduğunu öğrendik, bütün sektörlerde olduğu gibi. Bu yıl özellikle seyahat edenlerimiz fark etmiştir; Amerika olsun Avrupa olsun yolcu hizmetlerinde, hava limanı hizmetlerinde, hava yollarında büyük sıkıntılar yaşandı. Personel kaybı oldu. Pandemi çok uzun sürdüğü için sektör kan kaybetti ve personel kaybetti. Türkiye'de gerek kısa çalışma ödeneği gerekse bizim desteklerimiz gerekse personeli motive edebilmemiz sayesinde hiç kayıp yaşamadık. Personelimiz, pandemi öncesi, sonrası aynı kaldı hatta arttı diyebiliriz. Bu, hızlı toparlanmamıza fayda sağladı."

  • Etiketler:

Yorum Yaz