Sarıyer-Kilyos Tüneli’nde hedef 2026
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sarıyer-Kilyos Tüneli Projesi’ni yerinde inceledi. Bakan Uraloğlu, “Sarıyer-Kilyos Tünelimizin yapım çalışmalarını 2026 yılı içerisinde tamamlama hedefiyle 7 gün 24 saat aralıksız sürdürüyoruz” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sarıyer-Kilyos Tüneli Projesi’ni yerinde inceledi. Sarıyer-Kilyos Tüneli ve Bağlantı Yolu projesinde gelinen son aşamaya dair açıklamada bulunan Uraloğlu, şunları söyledi: “Bilindiği üzere Sarıyer-Kilyos Tüneli Projemizin yapım çalışmalarına 2022 yılı Mayıs ayı içerisinde başladık. Yaklaşık 7 km uzunluğunda, 2 geliş 2 gidiş şeritli, bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol standardında çift tüplü olarak inşa edilen projemizin toplam uzunluğu bağlantı yolları ile birlikte 8,2 km’dir. Projemiz; Sarıyer-Çayırbaşı Tüneli’nin çıkışından başlayarak Kuzey Marmara Otoyolu bünyesinde inşa edilmiş olan Uskumruköy Modern Dönel Kavşağı’nda son buluyor. Projemiz kapsamında; Sarıyer Kavşağı ve Kilyos Kavşağı olmak üzere; toplam 2 adet köprülü kavşak,1 viyadük, 2 Aç-Kapa yapısı ve 1 menfez de inşa ediyoruz.”
“Yapım çalışmalarını 2026 yılı içerisinde tamamlama hedefiyle 7 gün 24 saat aralıksız sürdürüyoruz”
Tünelin yapımını en kısa sürede tamamlamak için hem Yeni Avusturya Tünel Açma, kısa adıyla NATM metodu hem de Tünel Açma Makinesi yani TBM yöntemlerini eş zamanlı olarak kullandıklarını belirten Bakan Uraloğlu, “Hatırlayacağınız üzere TBM ile çalışmalara geçen yıl Aralık ayında başlamıştık. Böylelikle çift tüp uzunluğu toplam 13.715 metre olan tünelin 10.374 metresini yani yaklaşık %76’sını delmiş bulunuyoruz. Şu anda 191 adet makine/ekipman ve 914 adet personel ile çalışmalara devam ediyoruz. İnşallah, Sarıyer-Kilyos Tünelimizin yapım çalışmalarını 2026 yılı içerisinde tamamlama hedefiyle 7 gün 24 saat aralıksız sürdürüyoruz.” diye konuştu.
“Kuzey Marmara Otoyolu’na hızlı erişim imkanı tesis edilmiş olacak”
Bakan Uraloğlu, proje ile Maslak, Levent, Beşiktaş ve Büyükdere Caddesi gibi İstanbul’un en kalabalık, en canlı iş ve finans merkezlerinin Sarıyer-Çayırbaşı Tüneli ve hemen akabindeki Sarıyer-Kilyos Tüneli vasıtasıyla doğrudan Kuzey Marmara Otoyolu’na bağlanabileceğini belirterek açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “İstanbul Havalimanı ile İstanbul’un iş merkezleri arasındaki bağlantı da hızlanacaktır. Yine, İstanbul’un kuzeyinde yer alan; Kilyos, Demirciköy, Uskumruköy, Gümüşdere, Zekeriyaköy ve Kısırkaya gibi mahallelerde yaşayanlar tüneller üzerinden İstanbul’un merkez bölgelerine kolaylıkla erişebilecektir. Böylelikle İstanbul’un kuzeyindeki yaz turizmi faaliyetleri daha da canlanacak. En önemlisi ise olası büyük afet durumlarında İstanbul’un acil yardım ve tahliye yolu olarak kabul edilen Kuzey Marmara Otoyolu’na hızlı erişim imkanı da tesis edilmiş olacak. Bu açından da bakıldığında Kuzey Marmara Otoyoluna entegrasyonu en hızlı ve güvenli şekilde sağlayacak Sarıyer-Kilyos Tüneli projemizin İstanbul için ne kadar önemli olduğu ortadadır.”
“Yıllık toplam 3,3 milyar lira tasarruf edeceğiz”
Bakan Uraloğlu, projenin kazanımları hakkında da bilgi vererek “Projemiz sayesinde seyahat süresini 35 dakikadan sadece 5 dakikaya indireceğiz. Böylece zamandan 2,8 milyar lira, akaryakıttan 500 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 3,3 milyar lira tasarruf edeceğiz. Çevreye zarar veren araçların karbon emisyonunu da 32 bin ton azaltarak doğanın korunmasına katkı sağlayacağız. Görüldüğü üzere Sarıyer-Kilyos tünelimiz hem Kuzey Marmara Otoyolu hem de İstanbul Havalimanı ile entegrasyon açısından stratejik öneme sahip...” açıklamasında bulundu.




































Yorum Yaz