maritbet girişmaritbet
Halkalı-Kapıkule Hızlı tren projesi taşımacılık kapasitesini artıracak!

Halkalı-Kapıkule Hızlı tren projesi taşımacılık kapasitesini artıracak!

Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, Türkiye'nin Avrupa ülkeleriyle arasındaki demir yolu bağlantısını sağlayacak olan Halkalı-Kapıkule Demir Yolu Projesi'nin yolcu ve yük taşımacılığı kapasitesini büyük ölçüde arttıracağını söyledi.

Projenin Çerkezköy-Kapıkule etabının Tunca Nehri kenarında devam eden viyadük çalışmalarını inceleyen Vali Kırbıyık, yetkililerden bilgi alarak, projenin Halkalı-Ispartakule, Ispartakule-Çerkezköy ve Çerkezköy-Kapıkule arasında hatlardan oluştuğunu bildirdi.

Vali KIrbıyık Çerkezköy-Kapıkule hattında olan çalışmaların hızla devam ettiğini vurgulayarak, 153 kilometre olan etabın yüzde 85'inin tamamlandığını söyledi.

Halaklı-Kapıkule yüksek tren hattının Edirne'nin vizyon projelerinde biri olacağına dikkat çeken Kırbıyık, "Şehrimizin İstanbul'la ve ülkenin geri kalanıyla olan entegrasyonunu en üst seviyeye çıkaracak bir proje. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz." dedi.

Ulaşım süresi azalacak

Proje tamamlandıktan sonra İstanbul'dan Edirne'ye ulaşımın 1 saat 10 dakikaya düşeceğini anlatan Kırbıyık sözlerine şöyle devam etti:

"Yük taşımacılığında çok ciddi bir kapasite artışı olacak. Halihazırda yıllık 1,5 milyon ton olan taşıma kapasitesinin 9,6 milyon tona kadar çıkabileceği hedefleniyor. Yine mevcut durumda yıllık 500 bin yolcu kapasitemiz var bunun 3,5 milyonluk bir potansiyele ulaşabileceğini değerlendiriyoruz. Bu proje Edirne gibi serhat şehri açısından son derece önemli bir kazanım olacak. Çerkezköy-Kapıkule etabında çalışmalar hızlı şekilde sürüyor. Bu etapta fiziki gerçekleşme yüzde 85'ler seviyesinde. Bu takvimle ilerlendiğinde projenin öngörüldüğü gibi tamamlanmasını bekliyoruz. Avrupa Birliği desteğiyle birlikte 500 milyon avronun üzerinde bir bütçeden bahsediyoruz."

Kent merkezindeki etap yaz sonuna kadar hazır

Tunca Nehri'nin kenarına yapılacak olan 680 metrelik viyadüğün çalışmalarının da devam ettiğini anlatan Kırbıyık, ağustos sonuna kadar viyadüğün tamamlanacağını söyledi.

Proje kapsamında yapılan viyadüğün kent içinde de pek çok önemi olduğunu aktaran Kırbıyık, şunları kaydetti:

"Şehir merkezi açısından da önemi var. Daha önce bir dolgu alanı üzerine konvansiyonel hat üzerinden tek hattan ulaşım sağlanıyordu. Hızlı tren projesiyle bu 3 hata çıkacak. İkisi hızlı tren tarafında biri konvansiyonel hat olmak üzere 3 hat oluşacak.

Bu hat bir viyadük üzerinde olacak. Dolgu alanı tamamen temizlendi, burada bir viyadük yapılacak. Viyadüğün altı da otopark ve değişik amaçlarda kullanılacak. Bu şehrin hem manzara açısından hem hava sirkülasyonu açısından önemli bir kazanım oldu."

  • Etiketler:

Yorum Yaz