1915 Çanakkale Köprüsü inşaatı tüm hızıyla devam ediyor

1915 Çanakkale Köprüsü inşaatı tüm hızıyla devam ediyor

42 parça, 17 metre genişliği ve 30 metre uzunluğu bulunan tabliyeler itme sürme yöntemiyle önümüzdeki günlerde yerleştirilecek.

Korona virüs (Covid-19) salgını ile mücadele devam ederken, Türkiye'nin tarihi ve önemli vizyona sahip olan 1915 Çanakkale Köprüsü projesinin ayaklarındaki çalışmalarda sona doğru gelindi. Dünyanın en büyük asma köprüsü unvanına da sahip olacağı ifade edilen köprünün ayakları 318 metrelik yüksekliğiyle 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'ni simgeliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 18 Mart 2017'de temeli atılan ve Çanakkale'nin Lapseki ilçesine bağlı Şekerkaya ile Gelibolu'nun Sütlüce mevkii arasında yapımı süren 1915 Çanakkale Köprüsü'nün ayakları 16 Mayıs Cumartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın videokonferansla katıldığı törenle tamamlanmıştı. 32 bloktan oluşan köprünün ayak yüksekliği 318 metreye ulaştı.

Köprüde Seyit Onbaşı tasviri yer alacak

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'ni temsil eden köprü 32 bloktan oluşacak. Kulelerin en ucunda ise Çanakkale Savaşlarının unutulmaz kahramanı Seyit Onbaşı'nın sırtlayarak namluya sürdüğü top mermisi tasviri yer alacak. 1915 Çanakkale Köprüsü'nün Cumhuriyet'in kuruluşunun 100'üncü yılını temsilen orta açıklığının 2023 metre olması planlanıyor. Bu açıklık, dünyanın en yüksek kuleler arası açıklığa sahip asma köprü olması özelliğini taşıyor. Köprü hizmete açıldıktan sonra iki yaka arasındaki ulaşım mesafesi 6 dakikaya inecek. Köprünün bölgeye de ciddi faydalar sağlayacağı ve özellikle Lapseki'ye yatırımcı talebinin artacağı ön görülüyor.

18 Mart 2022'de tamamlanacak

1 asma köprü, 2 yaklaşım viyadüğü, 4 betonarme viyadük, 6 alt geçit köprüsü, 38 üst geçit köprüsü, 5 köprü, 43 alt geçit, 115 çeşitli ebatlarda menfez, 12 kavşak, 4 otoyol hizmet tesisi, 2 bakım işletme merkezi, 6 ücret toplama istasyonu inşa edilecek ve 1915 Çanakkale Boğaz Köprüsü, 18 Mart 2022'de tamamlanarak hizmete açılacak.

Öte yandan, 17 metre genişliği ve 30 metre uzunluğu bulunan tabliyeler toplam 42 parçadan oluşacak. Köprü şantiyesinde devam eden çalışmalarla birlikte önümüzdeki günlerde tabliyelerin itme sürme yöntemiyle yerleştirilecekleri alana getirileceği öğrenildi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye İMSAD COP31 süreci ve iş dünyasına etkilerini ele aldı
  • 05.08.2026 10:42

Türkiye İMSAD COP31 süreci ve iş dünyasına etkilerini ele aldı

Türkiye İMSAD’ın düzenlediği 66. Gündem Buluşmaları, “COP31 Sürecinde İş Dünyası ...

Platformder: "Yükseltici platformlarla iş  kazalarının yüzde 41'i önlenebilir"
  • 30.07.2026 14:21

Platformder: "Yükseltici platformlarla iş kazalarının yüzde 41'i önlenebilir"

Uluslararası Çalışma Örgütü'ne göre her yıl 330 bin kişi iş kazalarında yaşamını ...

Çanakkale sualtı turizminin yeni merkezi olmaya hazırlanıyor
  • 27.07.2026 14:00

Çanakkale sualtı turizminin yeni merkezi olmaya hazırlanıyor

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ile 1915 Çanakkale Köprüsü v ...

Artaş Holding’den geleceğe değer katan eğitim yatırımı
  • 27.07.2026 10:18

Artaş Holding’den geleceğe değer katan eğitim yatırımı

Artaş İnşaat tarafından hayata geçirilecek Fatih'teki 31 derslikli eğitim kampüs ...

THBB Haziran ayı Hazır Beton Endeksi'ni açıkladı
  • 23.07.2026 14:32

THBB Haziran ayı Hazır Beton Endeksi'ni açıkladı

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), inşaat ile bağlantılı imalat ve hizmet sektö ...

TMB ikinci çeyrek İnşaat Sektörü Analizi Raporu’nu yayımladı
  • 22.07.2026 13:09

TMB ikinci çeyrek İnşaat Sektörü Analizi Raporu’nu yayımladı

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), 2026 yılının ikinci çeyreğine ait İnşaat Sek ...