maritbet girişmaritbet
Türkiye Avrupa otel doluluk oranında 4. sırada!

Türkiye Avrupa otel doluluk oranında 4. sırada!

Türkiye, yılın ilk çeyreğinde otel doluluk oranı bakımından Fransa ve Almanya'yı geride bırakarak Avrupa dördüncüsü oldu

Türkiye, yılın ilk çeyreğinde otel doluluk oranı bakımından Fransa ve Almanya'yı geride bırakarak Avrupa dördüncüsü oldu. İngiltere ilk sırada yer alırken, bu ülkeyi Belçika ve İsviçre izledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, yurt dışındaki tur operatörleri ile yapılan reklam, tanıtma ve pazarlama çalışmalarının önemine değinerek, Türkiye'nin gayretlerinin karşılığını aldığını söyledi.

Çalışmaların amacının Türkiye'ye yönelik satışı artırmak, deniz, güneş, kum ekseni dışında özellikle başta kültür turizmi olmak üzere Türkiye'ye turist gönderen tur operatörlerini ve seyahat acentelerini yönlendirmek olduğunu anlatan Özaslan, önümüzdeki yıllarda da bu faaliyetlerin artarak süreceğini kaydetti. Dünya Turizm Örgütü'nün 2012 yılı için öngördüğü büyüme rakamının yüzde 3 ila 4 olduğunu anımsatan Özaslan, "Geçtiğimiz yıl Avrupa'da paket turların oranının yüzde 5, şehir turları da yüzde 9 oranında arttı. Gençlik, sağlık, golf, gastronomi gibi turizm çeşitlerinin önemi giderek artıyor. 2020 yılına kadar kültür turizminin, uluslararası turizmden daha fazla büyüme kaydedeceği öngörülüyor" dedi.

"Türkiye'deki düşüşün ana nedenlerinden biri İran"

Türkiye'nin 2012 yılının ilk 4 ayında ağırladığı turist sayısına bakıldığında geçen yılın aynı dönemine göre düşüş görüldüğünü ifade eden Özaslan, "Yaz sezonu yaklaştıkça, Mayıs ayı itibarıyla bu düşüşün sona ereceğini düşünüyoruz. Bu yıl 4 ayda 5,6 milyon gibi bir rakam var. Geçen yıl bu rakam 5,9 milyondu" diye konuştu. Düşüşün nedenlerinden birinin mevsim normallerinin altında seyreden hava koşulları olduğuna işaret eden Özaslan, şöyle devam etti: "İlk 4 ayda ülkelere baktığımızda Almanya, Bulgaristan, Gürcistan ve Rusya şeklinde bir sıralama var. Yaz sezonu yaklaştıkça bu sıralama da değişecektir. Eksi artıya dönüşecektir. Türkiye'deki düşüşün ana nedenlerinden biri de İran'dan gelen turist sayısının azlaması. İran gibi ilk 5 arasında yer alan hacimli bir pazardan geçen yıl ilk 4 ayda 605 bin kişi gelirken bu yıl 349 bine düştü. İran'daki devalüasyonun bunda etkili olduğunu düşünüyoruz. Suriye ile yaşanan gerilim nedeniyle de bir azalma var. Tüm bu etkenler turist sayısındaki düşüşte önemli bir rol oynadı. Mayıs ayından itibaren doluluk oranları yükselecek. Almanya ve Rusya pazarından bize ulaşan olumsuz bir durum söz konusu değil."

Özaslan, Avrupa'da özellikle İngiltere'de düşüş görüldüğünü, buna karşın İskandinav ülkelerinden gelen turist sayısında önemli artış kaydedildiğini bildirdi. Orta Doğu ülkelerinde de artış yaşandığını anlatan Özaslan, Körfez ülkelerinden gelen turist sayısının da geçtiğimiz yıla göre yüksek olduğunu kaydetti.

"Tesis sayısı artıyor, kalite de yükseliyor"

Dünya Turizm Örgütü verilerine de değinen Özaslan, Türkiye'nin geçen yıl turist sayısı bakımından dünyada 6'ncı sırada yer aldığını söyledi. Türkiye'nin 2023 turizm stratejisinde turist sayısını 50 milyona, turizm gelirini 50 milyar dolara çıkarmak yer aldığını belirten Özaslan, "Türkiye turizm potansiyeli çok yüksek bir ülke. Dünyada ilk 5 arasında yer almak istiyoruz ki geçen yıl 6'ncı sıradaydık. Turizm hedeflerimizi her geçen yıl büyütüyoruz. Türkiye'de artık turizmi çeşitlendiriyoruz" dedi.

Turizmi çeşitlendirmenin yanı sıra konaklama tesislerinin kalitesinin de her geçen gün yükseldiğine dikkati çeken Özaslan, "Türkiye son yıllarda konaklama tesisi bakımından ciddi bir gelişim gösterdi. Otellerimizin sayısı artıyor. Buna bağlı olarak turist sayımız da çoğalıyor. Tesis sayısı artıyor, kalite de yükseliyor" diye konuştu. Bu yılın ilk çeyreğindeki Avrupa'daki otellerin doluluk oranlarına bakıldığında Türkiye'nin ilk 4 sırada yer aldığını vurgulayan Özaslan, "Türkiye'den sonra Almanya, İsrail ve Fransa geliyor. İlk üç sırada ile İngiltere, Belçika ve İsviçre yer alıyor. Türkiye kendisine rakip gösterilen ülkelerin üzerinde bulunuyor" dedi. Özaslan, turizmde gösterilen gelişmenin konaklama tesisi sayısındaki artışla paralel olduğunu belirterek, kaliteden ödün verilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Tatil köyleri ve 5 yıldızlı oteller doldu taştı
  • 03.08.2018 11:20

Tatil köyleri ve 5 yıldızlı oteller doldu taştı

Türkiye'deki otel ve konaklama tesislerinde yılın ilk 6 aylık dönemindeki gecele ...

‘Madem oteller boş neden hala fiyatlar yüksek?’
  • 24.06.2016 08:58

‘Madem oteller boş neden hala fiyatlar yüksek?’

Bu yıl turizm sektörü Türkiye’ye gelen yabancı turist sayısındaki düşüş ile boğu ...

Fatih Terim Türkbükü'ndeki villasında tatilin tadını çıkarıyor!
  • 19.06.2012 14:46

Fatih Terim Türkbükü'ndeki villasında tatilin tadını çıkarıyor!

Galatasaray'ın hocası Fatih Terim, zorlu sezonun yorgunluğunu Türkbükü'ndeki vil ...

Türkiye Avrupa otel doluluk oranında 4. sırada!
  • 08.06.2012 13:09

Türkiye Avrupa otel doluluk oranında 4. sırada!

Türkiye, yılın ilk çeyreğinde otel doluluk oranı bakımından Fransa ve Almanya'yı ...