maritbet girişmaritbet
Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi 1 Haziran'da açılacak

Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi 1 Haziran'da açılacak

Çuhadaroğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Çuhadaroğlu'nun hayata geçirdiği Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi, 1 Haziran'da açılacak

Annesi ressam, babası yüksek mimar olan Nejat Çuhadaroğlu'nun, küçük yaşlarda başlayan resim, heykel ve maket yapma tutkusu, yıllar içinde profesyonel uğraşa dönüştü. Çuhadaroğlu, yetenek ve bilgisini geliştirerek, tarihi olay ve savaşlarla ilgili dioramalar (3 boyutlu maket) yapmaya başladı. Dioramaların yanı sıra tarihi obje ve kıyafetlerin restorasyonu ve reprodüksiyonu konusunda da çalışan Çuhadaroğlu'nun, atölyesinde ürettiği maketleri ve topladığı antika eserleri bir müze oluşturacak sayıya ulaşınca Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi'nin temelleri atıldı. Çuhadaroğlu, "dünyanın en kapsamlı diorama koleksiyonuna sahip müze" özelliği taşıyan Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi'nde, 30 senelik maket deneyimini, 25 senelik diorama yeteneğini, 18 senelik koleksiyoner kimliğini ve birikimini tarih ve sanatseverlerle paylaşacak.

Alüminyum sektöründe hizmet veren Çuhadaroğlu Holding'in restore edilen Çağlayan Hürriyet Mahallesi'ndeki binasında 1 Haziran'da açılacak müze, ziyaretçilerini tarihin içinde masalsı ve görsel yolculuğa sürükleyecek. Müzenin giriş ücretleri, tam 20, grup 15 ve indirimli 10 lira olacak. Müzeyi, 14 yaş altı çocuklar, engelli vatandaşlar ve refakatçileri ile harp malulleri ücretsiz ziyaret edebilecek.

25 milyon dolara mal oldu

Askeri materyaller ya da kıyafetler gibi orijinal binlerce objenin yanı sıra Nejat Çuhadaroğlu'nun yaptığı yüzlerce diorama ile tarihin canlandırıldığı, 25 milyon dolara mal olan müze, 1500 metrekarelik 6 kata yayılan sergi alanından oluşuyor. Müzede, Roma İmparatorluğu, Anadolu Selçuklu Devleti, Osmanlı İmparatorluğu, Kurtuluş Savaşı, I. ve II. Dünya savaşları, Körfez Savaşı gibi dünya tarihinin oluşumuna etki eden pek çok medeniyet ve olaya ait askeri ve etnografik eserler yer alıyor.

Müzedeki eserler, savaşlarda kullanılan askeri malzemelerin teknolojik gelişimlerini gösterdiği gibi savaşlarla birlikte yaşanan sosyolojik, ekonomik ve kültürel etkileşimler ile savaşın görmek istenmeyen acı yüzüne de ışık tutuyor. Müzede yer alan dioramalar ve mankenlerin yüzlerindeki ifade detayları, Nejat Çuhadaroğlu tarafından yapıldı. Müzede yer alan dioramaların konuları, tarihi kişi ya da olaylarla da sınırlı değil. Fantastik dünyanın sevilen kahramanlarının yanı sıra Vikingler, Kızılderililer, Indiana Jones ve korsanlar gibi ilgi çekecek pek çok diorama da müzede sergileniyor. Birçok özel aksesuar ve silahın yanı sıra örneğine az rastlanır eserler de müzede yer alıyor. Bunlar arasında; özellikle üzerinde Anadolu Selçuklu Devleti damgası bulunan kılıçlar, gürz ve balta, 18. yüzyıl başına ait tek örnek olan Zülfikar ağızlı Türk palası, Yıldırım Beyazıd tuğralı kılıç, çelik üzerine altın sıvama yapılmış miğferler, cellat palası ve Osmanlı ordusunun çeşitli dönemlerine ait askeri ekipmanlar ön plana çıkıyor. Müzede, Mustafa Kemal Atatürk'ün üç ayrı savaşta giydiği, gerçeğine sadık kalınarak yapılan kıyafetler Atatürk modelleri üzerinde sergileniyor. Ayrıca Enver Paşa'ya ait, torunlarından temin edilen üniformalar da müzede bulunuyor.

Osmanlı döneminde önemli kişilerin giydiği, ayet, hadis ve sembollerle süslü, her biri üç-dört yılda dokunan "Tılsım Gömleği" örneği, Osmanlı ordusunun "Deli Akıncılar"ı, Hanedan-ı Ali Osman Kolyesi, çeşitli dönemlere ait Osmanlı sancakları, sarı-lacivert renklerin yer aldığı en eski "Fenerbahçe Bayrağı" da yine müzede yer alan eserler arasında.

"Hisart, müzecilik anlayışına farklı bir boyut kazandıracak"

Müzenin tanıtım toplantısında konuşan Nejat Çuhadaroğlu, müzeyi oluşturabilmek için yıllarca gece gündüz çalıştığını ifade ederek, "Şimdi Hisart'a baktığımda bu insanüstü emeğin boşa gitmediğini görmek beni gururlandırıyor. Hisart'ı ziyaret eden misafirlerin de bu gurura ortak olmasını umuyorum" dedi.

Çuhadaroğlu, müzenin, yarın Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in katılımıyla gerçekleştirilecek özel bir tören ile açılacağını belirterek, dünyada başka örneği bulunmayan bir müze kurduklarını söyledi. Hisart'ta denenmemiş bir müzecilik anlayışını ortaya koyduklarını ifade eden Çuhadaroğlu, "Hisart'a gelen ziyaretçiler farklı ölçeklerdeki dioramalar ve gerçek boyutlardaki mankenlerin yanı sıra hem tarihi olayları anlatan tablo, gravür, fotoğraf gibi görselleri hem dönem kıyafetlerini hem de askeri ekipmanları bir arada görecek. Böylece tarihi olayları her açıdan görme ve inceleme imkanı bulacak" diye konuştu.

Tarihi, keyifli bir ilgi alanına dönüştürmek ve genç nesilleri tarihe yönlendirmek istediğini vurgulayan Çuhadaroğlu, müzenin belirli bir konusu ve döneminin olmadığını aktardı. Bunun, müzeyi diğerlerinden ayıran en önemli özellik olduğunu dile getiren Çuhadaroğlu, şu bilgileri verdi: "Sınır tanımayan bir müze. Müzeyi gezdiğiniz zaman Selçuklu Devleti'ne ait eşsiz bir eser de görebiliyorsunuz, II. Dünya Savaşı'nda kullanılmış bir obje de… Tarihe ve sanata meraklı herkesi kapsayacak ve tarihi çekici hale getirecek bir müze oluşturmak istedik. Hisart, müzecilik anlayışına farklı bir boyut kazandıracak. Müze, tarihi 'sıkıcı' kılıfından sıyırarak, sıra dışı anlatımıyla merak ve keyif uyandırmayı, tarihe olan ilgiyi artırmayı amaçlıyor. Kendi tarzında 'ilk' ve 'tek' olma özelliği ile dikkati çeken Hisart, konusunda dünyanın en iyisi olarak, kültür mirasına katkı sağlayan bir müze haline gelmeyi hedefliyor." Basın toplantısının ardından gazeteciler, müzeyi gezdi.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Ercan Havalimanı'nın uluslararası uçuşlarda kullanılacağı günler uzak değil"
  • 20.07.2023 17:06

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Ercan Havalimanı'nın uluslararası uçuşlarda kullanılacağı günler uzak değil"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ercan Havalimanı Yeni Terminal ve Pisti'nin ...

Bakan Kurum: "İstanbul, Londra ve New York gibi finans merkezleriyle rekabet edebilecek"
  • 18.04.2023 13:39

Bakan Kurum: "İstanbul, Londra ve New York gibi finans merkezleriyle rekabet edebilecek"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul Finans Merke ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "İstanbul yeniden finans merkezi olma görevini üstleniyor"
  • 17.04.2023 17:14

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "İstanbul yeniden finans merkezi olma görevini üstleniyor"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Finans Merkezi'nin açılış törenine ...

Kız Kulesi mayıs ayında açılıyor
  • 06.04.2023 13:24

Kız Kulesi mayıs ayında açılıyor

İstanbul Boğazı'nın simge yapılarından Kız Kulesi, restorasyon çalışmalarının ar ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Togg, 85 milyonun ortak gururudur"
  • 31.10.2022 14:09

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Togg, 85 milyonun ortak gururudur"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin vizyon projeleri arasında yer al ...

Bakan Karaismailoğlu: "İstanbul'da her ay bir metro açmaya başlayacağız"
  • 09.09.2022 16:36

Bakan Karaismailoğlu: "İstanbul'da her ay bir metro açmaya başlayacağız"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Önümüzdeki günlerde İstanbul'd ...