maritbet girişmaritbet
Gelibolu Tarihi Alanı'nın çehresi değişecek!

Gelibolu Tarihi Alanı'nın çehresi değişecek!

33 bin hektarlık alanı kapsayan Gelibolu Yarımadası Tarihi Alanı'nın çehresi, 100'üncü yıl eserleriyle yeniden şekillenecek.

Türk tarihinin altın sayfalarından biri olan, eşsiz kahramanlıkların, vatan ve millet sevgisinin sembolleştiği, kutsal saydığı değerler için ülkenin her köşesinden gelen gençlerin kanlarını dökerek "Çanakkale geçilmez" destanını yazdığı Gelibolu Yarımadası'nın çehresi 100'üncü yıl çalışmaları kapsamında yapılacak eserlerle değişecek. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan, Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yılı çalışmaları kapsamında bölgenin yeni bir çehreye bürüneceğini, bunun için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

AÇIK HAVA MÜZESİ OLACAK

Daha önce "milli park" konumunda olan bölgenin bu statüsünün Bakanlar Kurulu kararıyla kaldırılıp Tarihi Alan Başkanlığı'na dönüştürülmesinin ardından Gelibolu Yarımadası'nın dünyada tanınırlığının artırılması, bölgeye gelen ziyaretçilerin büyük zaferi daha iyi algılayabilmelerini sağlamak için bazı düzenlemelere gittiklerini ifade eden Gürkan, tarihi yarımadanın yeni çalışmayla açık hava müzesi kimliğine bürüneceğini belirtti.

‘TASARIMCI GRUPLARLA GÖRÜŞÜYORUZ'

Gürkan, bu çalışma ve hazırlıkların, 33 bin hektarlık alana sahip olan Gelibolu Tarihi Alanı'nın çehresini tümüyle değiştireceğine dikkati çekerek, şöyle konuştu: "Bütün Gelibolu Yarımadası Tarihi Alanı'nın açık hava müzesine olarak yeniden düzenlenmesine yönelik çalışmalar sürüyor. Bu görüşmeler devam ediyor. Tasarımcı gruplarla görüşüyoruz. Bölgede çalışma yapabilecek nitelikteki grupları saptayarak onlarla görüşmeler yapıyoruz. Kendilerinin fikirlerini alıyoruz. Bununla ilgili bir proje süreci başlayacak. Devamında da tüm çalışmalar düzenli bir şekilde yapılacak aşamaya gelecek."

PROJEYE YAKIN ZAMANDA BAŞLANACAK

Tarihi alanda yapılması gereken restorasyon, yapım, plan, proje ve onarımla ilgili proje işlerinin başladığını anlatan Gürkan, bölgedeki kalelerde çalışma yürütüldüğünü aktardı. Alandaki proje çalışmalarıyla ilgili şartnamelerin tamamlanmak üzere olduğunu, bunların plan ve proje işlerine kısa sürede başlayacaklarını dile getiren Gürkan, şunları kaydetti: "Alan Başkanlığımız oluşumunu tamamlamış durumda. Bu teşkilat içerisindeki uzmanlarla da tüm alanın her türlü bakım onarım ve yapım işlemleri için görevlendiriliyor. Herkes işin bir ucundan tutuyor. Şehitliklerin çevre ve peyzaj düzenlemeleri, diğer noktalardaki çiçek ekimleri ve çimlerin sulanması gibi işlemler sürüyor. Gelibolu Tarihi Alanı çok büyük bir metrekareye sahip. Burada tabii iklim koşulları çok önemli; hava sıcak ve bölgede bazen su sıkıntısı oluyor. Bunların çözümünü de sağlayarak, alanın nasıl daha iyi ziyaret edilebileceği yönünde tedbirlerimizi alıyoruz. Görsellik, konfor, dolaşım olarak her türlü detayını saptayıp onlara uygun çözümler bulmaya çalışıyoruz. Tabii Tarihi Alan Başkanlığımız bu süreç itibarıyla daha iyi çalışmalar yapacaktır."

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Çanakkale Boğazı, dünyanın dalış noktası olacak!
  • 12.10.2020 15:31

Çanakkale Boğazı, dünyanın dalış noktası olacak!

Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsma ...

Gelibolu Yarımadası'nın güvenliğini akıllı kameralar sağlayacak
  • 06.06.2016 15:21

Gelibolu Yarımadası'nın güvenliğini akıllı kameralar sağlayacak

Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası, sonbahardan itibaren 24 s ...

Gelibolu Tarihi Alanı'nın çehresi değişecek!
  • 20.09.2015 10:49

Gelibolu Tarihi Alanı'nın çehresi değişecek!

33 bin hektarlık alanı kapsayan Gelibolu Yarımadası Tarihi Alanı'nın çehresi, 10 ...

Çanakkale Şehitler Abidesi’nin ışıklandırma sistemi yenilendi
  • 11.02.2014 14:08

Çanakkale Şehitler Abidesi’nin ışıklandırma sistemi yenilendi

Gelibolu Yarımadası Tarihi MilliParkı'nda Çanakkale şehitleri anısına yaptırılan ...