maritbet girişmaritbet
'Expo 2016 Antalya’ 8 Milyon turist getirecek

'Expo 2016 Antalya’ 8 Milyon turist getirecek

Lale ve sümbülün anavatanı Türkiye, Antalya’da düzenlenecek “Expo 2016 Antalya” ile bölgeye 8 milyon turist çekmeyi hedefliyor

Lale ve sümbülün anavatanı Türkiye,  Antalya'da düzenlenecek “Expo 2016 Antalya” ile bölgeye 8 milyon turist çekmeyi hedefliyor. Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, her yıl 10 milyon yabancı 6 milyon ise yerli turistin ziyaret ettiği Antalya'ya Botanik Expo sayesinde 8 milyon turist beklediklerini söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “Expo 2016 Antalya için 180 milyon TL bütçe ayrıldı. 12 bin endemik bitkinin 4 bini Türkiye'de yetişiyor. Expo 2016 Antalya sayesinde bunu dünyaya göstermiş olacağız.”

Dünyanın en önemli organizasyonlarından biri olarak kabul edilen 'Dünya Botanik Expo'suna ev sahipliği yapmaya hazırlanan Antalya, Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği'nin Bahar Toplantısı Antalya'da gerçekleştirildi.Toplantının açılışında konuşan Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, her yıl 10 milyon yabancı 6 milyon ise yerli turistin ziyaret ettiği Antalya'ya Botanik Expo sayesinde 8 milyon turist beklediklerini söyledi.

76 milyon dolarlık ihracat yapılıyor

Bağdatlıoğlu, son 5 yılda her yıl yüzde 20 büyüme oranına ulaşan Türkiye süs bitkileri ihracatının 2011'de 76 milyon dolara çıktığını söyledi. Bağdatlıoğlu, şu anda toplam 3 bin 500 hektarlık alanda süs bitkisi üretimi yapıldığını hatırlatarak, 2010-2011 yılları arasında yüzde 46'lık ihracat artışıyla krizde en fazla dış satışı yakalayan ikinci sektör olduklarını ifade etti ve sektörde 25 bin kişiye da istihdam sağlandığını vurguladı.  

Türkiye'yi dünyaya çiçeklerle anlatacağız

Dünya genelinde 12 bin endemik bitki türünün olduğuna ve bunun 4 bininin Türkiye'de yetiştiğine dikkat çeken Bağdatlıoğlu, “Bunun 500'ü Antalya'da yetişiyor. 2 bin 400 çeşit endemik bitki de Avrupa'da yetişiyor. Ancak biz bunu dünyaya anlatamıyoruz. Expo 2016 Antalya buna vesile olacak. Bu organizasyonla mevcut endemik bitki ırklarımızı geliştirip dünyaya tanıtacağız. Sadece sektörümüzü değil, ülkemizin de tanınırlığı için bu organizasyonun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Her yıl 10 milyon yabancı 6 milyon ise yerli turistin ziyaret ettiği Antalya'ya Botanik Expo sayesinde 8 milyon turist bekliyoruz. Sektör olarak bir sonraki nesile daha temiz, yeşil ve yaşanabilir bir çevre bırakmayı hedefliyoruz. Bu nedenle Expo 2016 Antalya'nın sloganını ‘Çocuklar ve Çiçekler' olarak belirledik" diye konuştu. 

Antalya çiçekçiliğin başkenti

Avrupa bahçe bitkileri ve süs bitkileri pazarının kriz döneminde daraldığını belirten Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği (AIPH) Başkanı Doeke Faber ise Türkiye'de bunun aksine daralma yerine yükseliş olduğunu kaydetti. Türkiye'nin dünya bahçe bitkileri ve çiçek ihracatında dünyanın sayılı ülkeleri, arasında yer aldığına işaret eden Faber, “Bu potansiyeli iyi değerlendirmeniz lazım. Yeşil Şehir konseptiyle kentlerinizi düzenlerseniz inanıyorum ki çok daha mutlu bir toplum yaratmış olacaksınız” dedi.

Endemik bitki türünün 3'te 1'i Türkiye'de

Expo 2016 Antalya için 2016 yılına kadar 180 milyon TL'lik yatırım yapılacağını ifade eden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de şunları kaydetti:  

"Dünyada toplam 12 bin tane endemik bitki türü var. Bunun üçte biri Türkiye'de bulunuyor. Antalya'da 6 ay boyunca devam edecek olan Expo, bunların tanıtımı anlamında çok önemli. Temayı çocuk ve çiçek olarak belirledik. Çiçek, insanların estetik ihtiyacını karşıladığı bir canlıdır. Doğanın da dengesini ayakta tutar. Çocuk ise masumiyettir. Bu iki anlamı dünyaya göstereceğiz. 8 milyon kişi Antalya'daki Expo'ya gelecek” dedi.

Yorum Yaz