maritbet girişmaritbet
Erciyes Dağı'nda otellerin kapasitesi 6 bin yatağa çıkacak!

Erciyes Dağı'nda otellerin kapasitesi 6 bin yatağa çıkacak!

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, 400 milyon Euro'luk yatırımla planladığı Kayseri Erciyes Kış Turizm Merkezi'yle 2013'ün sonunda kış turizminde öncü olmaya hazırlanıyor. 17'si butik otel, 4'ü 5 yıldızlı otelden oluşan toplam 21 otelin yeri ihaleyle yatırımcılara devredilirken, tesislerin tamamlanmasıyla birlikte 6 bin yatak kapasitesine ulaşılacak

Kayseri, girişimci ruhunu şimdi de turizm alanında ortaya çıkarıyor. Kültür turizminin önemli merkezlerinden biri olan Kapadokya'ya yakınlığı ile dikkat çeken kent, Erciyes kayak merkezi projesini hayata geçilerek yılda ortalama 2.5 milyon turist ağırlayan Kapadokya'yla sinerji üretecek. Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin bölgedeki arazi parsellerini satın alıp tek elden yatırımcılara sunduğu, toplam 400 milyon Euro'luk yatırım yapılması planlanan Kayseri Erciyes Kış Turizm Merkezi'yle 2013'ün sonunda kış turizminde öncü olmaya hazırlanıyor. 

17'si butik otel, 4'ü 5 yıldızlı otelden oluşan toplam 21 otelin yeri ihaleyle yatırımcılara devredilirken, tesislerin tamamlanmasıyla birlikte 6 bin yatak kapasitesine ulaşılacak. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, "21 tane otel yeri planladık. 17 tanesi butik otel tarzı 100-150 yataklı. Diğer 4 tanesi büyük yıldızlı oteller. Hepsinin de tapusunu resmen sattık. Çoğu inşaata başlıyor. 2 yılda biteceğini söylüyorlar. Toplam yatak kapasitesi 6 bine ulaşıyor" diyor. 

40 milyon dolarlık bir yatırım yapmak üzere bölgenin 300 yataklı bin 200 odalı en büyük otelinin ihalesini alan Maxima ve Xperia Hotels Konsorsiyumu, bölgede Türkiye'nin ve Avrupa'nın en büyük kayak otelini yapacak. Maxima Hotels Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Bilal, otellerini 2015'te faaliyete geçirmeyi planladıklarını söylüyor. 

Şirketleri İdil Travel ile Hollanda, Belçika, Fransa, Almanya ve İngiltere'den Türkiye'ye kayak turisti getirdiklerine dikkat çeken Bilal şöyle devam ediyor: "2013'ten itibaren Avrupa ülkelerinden Erciyes'e 10 bin kayak turisti getireceğiz. THY ve Pegasus ile görüşmelerimiz sürüyor. Kayak merkezinin faaliyete geçmesi ile bölgeye uçuş sayısını artırıp turist sayısını artıracağız. 5 gün Erciyes'te 2 gün Kapadokya ya da İstanbul'da tatil paketi hazırladık. Bu paketi 595 Euro'dan satışa sunduk." 

170-200 km uzunluğundaki kayak merkezinin profesyonel kayakçıların da ilgisini çekeceğine işaret eden Bilal, "Burada Avusturya'nın dünyaca ünlü Saabach kayak merkezini örnek alarak pazarlama yapıyoruz" diyor. 

4 otel yeri aldı 

Enerji ve inşaat alanında DSİ Çınarcık Barajı, Çatal ağzı Termik Santrali Kül Barajı'nın da bulunduğu 500 milyon TL'lik projeyi hayata geçiren Yayla Grubu, Kayseri Büyükşehir Belediyesinin ihalesini yaptığı Kayseri Erciyes Kış Turizm Merkezi'nde 4 otel ve 1 günü birlik tesisin mülkiyet hakkını aldı. Kayak sporu için kar kalitesi ile ünlü olan Erciyes Dağında 30 milyon dolarlık yatırımın yapılacağı 4 otelde toplam 240 oda bulunacak. Şirket Ege ve İstanbul'da da şehir oteli yapmayı planlıyor. 

Yayla Enerji Üretim, Turizm ve İnşaat A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Yayla, "Proje ile Erciyes Dağı'nda 800 olan yatak kapasitesinin 5 bine, 10 km olan pist uzunluğunun 160 km'ye çıkarılması planlanıyor. Biz de 4 otel ve 1 günübirlik tesisin mülkiyet hakkını aldık" diyor. 

Yayla, yapacakları çalışmalar şöyle özetliyor: "35 odalık ilk otelin inşası ile ilgili fizibilite ve proje çalışmalarına başladık. Aralıkta bitirip yılbaşında işletmeye açacağız. Bu otelin yapımında Finlandiya kökenli Honka firmasının 1000 derece sıcaklığa 143 dakika dayanabilen masif kütük ev sistemini kullanacağız." 

Belediye işletiyor 

Erciyes'i Türkiye'nin referans kayak merkezi haline getirip yurtdışında da ciddi pazarlama çalışmaları yapmaya hazırlanan Kayseri Büyükşehir Belediyesi, bu bölgede yatırım yapacak yatırımcılar için her türlü imkanı sunuyor. Kayseri Erciyes A.Ş şirketini kurarak bölgeye toplamda 200 milyon Euro'luk yatırım planlayan belediye, kurduğu şirket ile pistleri ve kayak merkezini işletiyor. Kayseri Erciyes A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Murat Cahit Çıngı, 10 yıl boyunca kayak merkezini kendilerinin işleteceğine dikkat çekerken, bölgenin işletimini talep halinde özel sektöre devredebileceklerini de belirtiyor. 

Dağda 2'si dört yıldızlı, 3'ü 3 yıldızlı olmak üzere toplam 5 otelin 750 yatak kapasitesi ile faaliyet gösterdiğine işaret eden Cıngı, 2005-2016'da yeni yatırımların tamamlanmasıyla yatak kapasitesinin 6 bine ulaşacağını belirtiyor. 

Çıngı, projenin tamamlanmasıyla Erciyes'in Alpler gibi planlı bir şekilde yapılan ski resort denilen bir kayak merkezi haline geleceğini söylüyor. Erciyes, yeni yatırımlarla birlikte toplam 200 km'lik kayak merkezi haline gelirken, profesyonel kayakçıların da rahatça kullanabileceği, kış turizmi aktivitelerinin desteklendiği bir merkez olacak. Türkiye'de bir kış turizmi pastası yaratmayı da planladıklarını belirten Çıngı şunları söylüyor: "Pazarlama çalışmaları yaparken turistlerden Türkiye'de kar yağıyor mu şeklinde tepkiler alıyoruz. Biz bu algıyı ortadan kaldırıp Türkiye'nin bir kayak destinasyonu olarak pazarlanmasını sağlayacağız. Asıl hedefimiz bu. Kayseri'nin 6 bin yıllık medeniyetini, Kapadokya'yı ve Erciyes'i bir paket olarak sunarak turist çekmeyi planlıyoruz." 

Tetico Teknik Ticaret A.Ş Ortağı Can Tokcan, bölgeden 44 odalı bir butik otel yeri aldıklarını yaklaşık 3.5 milyon dolarlık bir yatırım yapmayı planladıklarını söylüyor. 

Dağa doğalgaz çıkardılar

Kayserililerin yatırımcıların önünü açmak ve bölgenin turizmde başarılı bir noktaya gelmesi için büyük çaba sarf ettiğine dikkat çekilirken Erciyes'e kadar doğalgaz hattının götürülmesi bu çabanın en büyük kanıtı oluyor. 

Kayak merkezinin hala yatırım halinde olmasına karşın merkeze çıkan çift şerit geliş ve gidiş olan asfalt yolların da Avrupa'daki kayak merkezlerinde bile bulunmadığına işaret ediliyor.

13 Yatırımcı Erciyes'e yatırım yapacak 
Yatırımcı                                                 Aldığı tesis sayısı 

DYE İnşaat Maden -Yayla İnş. (Ankara)                  4 
Karamana Hold.-Kibar Hold. (İstanbul)                     3 
Marmara Otel (S. Arabistan)                                   3 
Eken Otelcilik (Kayseri)                                           2 
Kahraman İnş. (Kayseri)                                         1
Tetico Teknik Tic. (Ankara)                                     1
Sena İnş. (Kayseri)                                                 1
Maxima Hotels—Xperia Hotels (Alanya)                   1
Argos Turizm (Nevşehir)                                          1
Dinler Otel (Nevşehir)                                             1
M. Fuat Bozdoğan (K. Maraş)                                 1
Osman Ödev (Kayseri)                                           1
Ahmet Karaosmanoğlu (Kayseri)                             1

Levent Gökmen Demirciler /Ekonomist Mortgage

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Erciyes'te sezon açılmadan oteller yüzde 70 doluluk oranına ulaştı
  • 11.11.2021 16:00

Erciyes'te sezon açılmadan oteller yüzde 70 doluluk oranına ulaştı

Türkiye'nin önemli kayak merkezlerinden Erciyes Dağı'ndaki oteller, sezon başlam ...

Kayseri'de yeni raylı sistem hattı için düğmeye basıldı
  • 06.02.2021 10:41

Kayseri'de yeni raylı sistem hattı için düğmeye basıldı

Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin yaptırılacağı 5.5 kilometrelik Talas Mevlana M ...

Kayseri'deki Millet Bahçesi'ne Recep Tayyip Erdoğan ismi verildi
  • 15.09.2020 12:10

Kayseri'deki Millet Bahçesi'ne Recep Tayyip Erdoğan ismi verildi

Kayseri'de 1 milyon 260 bin metrekare alanı ile sayılı millet bahçelerinden biri ...

YHT'ler Kurban Bayramı’nda ek sefer yapacak
  • 29.07.2020 13:38

YHT'ler Kurban Bayramı’nda ek sefer yapacak

Kurban Bayramı dolayısıyla artan yolcu talebini karşılamak için YHT'ler sefer sa ...

Kayseri’de 12 milyon TL’ye satılık 16 arsa
  • 31.01.2019 10:53

Kayseri’de 12 milyon TL’ye satılık 16 arsa

Mülkiyeti Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan 16 arsa toplam bedelleri 12 ...