maritbet girişmaritbet
Eğil'deki antik tüneller turizme kazandırıldı!

Eğil'deki antik tüneller turizme kazandırıldı!

Diyarbakır'ın tarih, kültür ve manevi değerleri ile ön plana çıkan Eğil ilçesindeki kapalı 4 antik tünelden 2'si restore edilerek turizme kazandırıldı.

Peygamber mezarları, Kralkızı Baraj Gölü, su sarnıçları ve tarihi yapısıyla ilgi gören Eğil'deki kalede Kaymakamlık ve belediyenin girişimi, Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle 2 yıl önce başlatılan kazı çalışmaları sürüyor.

Üç tarafı derin vadilerle çevrili, bir tarafı ise oyularak yekpare kaya üzerine oturtulan Eğil Kalesi'nde, Dicle Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vecihi Özkaya başkanlığında yürütülen kazı ile kaledeki 4 antik tünelin gün yüzüne çıkarılması için de çalışma yürütülüyor.

Bu kapsamda restorasyon çalışmalarının tamamlandığı 2 tünel ziyarete açıldı. Diğer 2 tünelde çalışmalar devam ediyor.

"Baraj gölüne kadar inen tünel çalışmalarında sona gelinmiş durumda"

Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Volkan Hülür, Eğil ve çevresinin tarihi, doğası ve kültürüyle önemli bir bölge olduğunu ve bu sayede yılda ortalama 400 bin turist ağırladıklarını söyledi.

Eğil Kalesi'nin tarihte bir güvenlik ve yaşam alanı olduğunu ifade eden Hülür, "Tarihimize baktığımızda bu kale özellikle devletler tarafından ani bir saldırı, ani bir girişim olduğunda kullanılan bir kale. Normal zamanlarda da yaşam alanı olarak kullanılıyor. Dolayısıyla hem inanç hem de savaş anlamında çok detayları olan bir kale. Valilik, Kaymakamlık, belediye ile Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak bu kaleyi turizme, tarihimize kazandırmak istedik." dedi.

Hülür, 4 farklı noktada kazı çalışmaları başlatıldığını dile getirerek, 2 tünelin ziyarete hazır hale getirildiğini bildirdi.

Bu çalışmayla birlikte doğasıyla, kültürüyle bir bütün olan Eğil'de ziyaretçi sayısını artırmayı da hedeflediklerini anlatan Hülür, "2021'den itibaren yapılan çok detaylı çalışmalar var. Buradan baraj gölüne kadar inen tünel çalışmalarında sona gelinmiş durumda. Bu anlamda da misafirlerimiz geldiğinde burada tarihi, kültürü, o duyguyu, hissiyatı hissedebilecek şekilde tünellerimiz açıldı. Artık misafirlerimizi bekliyoruz." diye konuştu.

"Levhaları astık, misafirlerimizi ağırlamaya hazırız"

Kalede kazı çalışmalarının profesyonel ekip tarafından yürütüldüğünü belirten Hülür, kalenin her noktasında çeşitli odalar, gizli tünellerin olduğunu tespit ettiklerini aktardı.

Hülür, "Levhalarımızı astık, ışıklandırma çalışmaları son duruma geldi. Şu an hem gece hem de gündüz misafirlerimizi ağırlayacak durumdayız." ifadelerini kullandı.

"Tüneller buranın savunma anlayışını ve önemini ortaya koymuştur"

Kazı Başkanı Prof. Dr. Vecihi Özkaya da kalenin doğal savunma imkanına sahip bir kayalık üzerine kurulduğunu söyledi.

Kaledeki savunma mantığını, yapılanmayı, mimariyi çözmeye yönelik çalışmalar yaptıklarını anlatan Özkaya, şunları kaydetti:

"Öncelikle tüneller olarak adlandırdığımız gizli dehlizlerde boşaltma çalışması yaptık. Tünellerde elde ettiğimiz veriler bizi 3'üncü bine kadar götüren seramik kalıntılarıyla karşılaştırdı. Bu bakımdan tüneller işçilik, düzenleme ve sonradan yapılan ilaveler nedeniyle kalenin tarihi konusunda bazı bilgiler veriyor. Tüneller buranın savunma anlayışını ve önemini ortaya koymuştur. Eğil Kalesi'nin konumlandığı yer itibarıyla savunmaya elverişli olması gerekir. Yaklaşık 120 metre yükseklikteki bir kayalık platform üzerine kurulmuş. 120 metrelik platformdan tabana inmek için gizli tüneller kullanılmaktadır."

  • Etiketler:

Yorum Yaz