maritbet girişmaritbet
5 yıldızlı oteller en çok inşaatçıları ihya ediyor!

5 yıldızlı oteller en çok inşaatçıları ihya ediyor!

Türkiye'nin turizmde adını dünyanın ilk 10'una yazdırmasında, otelcilerimizin yatırım ve işletmede geliştirdiği yeni yöntemlerin ciddi katkısı oldu

 

Turizmin gelişmeye başladığı yıllardan bu yana otelcilik alanında birçok başarıya imza atıldı. Turizmdeki başarı öykülerinde kimlerin imzası yok ki? 
 
Koç Holding, Sabancı Holding, Doğuş Holding, Nurol Holding, Dedeman Holding, MNG Holding, Polat Holding, Öger Holding, Silkar Holding, Akfen Holding... Bu büyük grupların yanı sıra Barut, Güral gibi köklü aileler; Oğuz Gürsel, Fettah Tamince gibi bireysel girişimcilerle listeyi daha da uzatmak mümkün. 
 
Turizm sektöründeki başarıdan yola çıkarak, ilk kez yatak kapasitesi bakımından "Türkiye'nin 100 büyük oteli" listesini hazırladık. Yetinmeyip, bu listeye girip de pek tanınmayan yeni otel krallarının başarı öykülerini derledik... 
 
Türkiye'de halen işletme belgeli 2 bin 755 otel bulunuyor. Bunların 679'u yerli, 140 ise yabancı zincir veya grupların bünyesinde hizmet veriyor. 
 
Ekin Araştırma Birimi'nin verilerine göre zincir veya grup bünyesindeki 819 tesisin yüzde 82.9'u yerli, yüzde 17.İM ise yabancılara ait. Bu da yerli otel krallarının daha atak olduğuna işaret ediyor. 
 
ANEMON OTEL İLK SIRADA
 
Halen tesis sayısı bakımından 6 markasıyla 25 otele sahip olan Hilton'un Türkiye'deki en büyük yabancı zincir olduğunu görüyoruz. Yerlilerden Anemon, tesis sayısı açısından 17 otelle listenin ilk sırasında bulunuyor. 
Yatak sayısını esas aldığımızda ise ilk beş yerli otel şöyle sıralanıyor: Crystal (13 bin 380), Rixos (.12 bin 150), Pegasos (8 bin 837), Paloma 8 bin 700 ve Kaya (8 bin 404)... 
 
Türkiye'nin yatak kapasitesi bakımından en büyük 100 otelini incelediğimizde, bilinen isimlerin yanı sıra nispeten az tanınan isimlere de rastladık. Anemon Hotels, Crystal Hotels, Noa Hotels, Delphin Hotels, Aşka Hotels, Dinler Hotels, Alba Hotels, Akka Hotels, Cornelia Hotels, Otium Hotels, NG Hotels, Rose Hotels ve Eresin Otelleri'nin atakları bizi onları daha yakından tanımaya sevketti. 
 
GELİRDE ARTIŞ VAR 
 
Bu arada, yıla eksilerle başlayan turizm sektörünün gelirlerinde bir kıpırdanma dikkat çekiyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK); nisan, mayıs ve haziran aylarından oluşan ikinci döneme ilişkin turizm gelirini açıkladı. Buna göre toplam turizm geliri, geçen yılın eş dönemine göre yüzde 3.8 artışla 5 milyar 576 milyon 155 hin 275 dolara ulaştı. Turizm gelirinin yüzde 82.1'i yabancı ziyaretçilerden, yüzde 17.9'u ise yurtdışında ikamet eden vatandaşlardan elde edildi. 
 
Ziyaretçiler, seyahatlerini kişisel veya paket turla gerçekleştirdi. 
İkinci dönemde yapılan harcamaların 4 milyar 303 milyon 772 bin 880 dolarını kişisel. 1 milyar 272 milyon 382 bin 395 dolarını ise paket tur oluşturuyor. 2012'nin ikinci döneminde kişi başına ortalama harcama 598 dolar olarak gerçekleşti. 
 
Bu dönemde yabancıların ortalama harcaması 544, yurtdışında ikamet eden vatandaş ziyaretçilerin ortalama harcaması ise bin 95 dolar olarak belirlendi. 
 
MARKA OTEL SAYISI ARTACAK 
 
Türkiye'de otelciliğin son derece hareketli olması, bu alana yönelik araştırma sayısının da artmasına yol açıyor. Nitekim Resort dergisinin yaptığı araştırmalara son olarak gayrimenkul değerleme şirketi İstanbul Gayrimenkul Değerleme'ııinki (IGD) eklendi. 
İGD'nin araştırması, Türkiye'deki konaklama tesisleri ve otel stoğunun 2012'de daha hızlı markalanmaya başladığına dikkat çekiyor. 2012-2014 yılları arasında Türkiye genelinde hem uluslararası hem de yerli marka otellerin sayısının artacağına dikkat çekilen İGD araştırmasında şu görüşlere yer veriliyor: "Türkiye'nin kıyı bölgelerinde 5 yıldızlı otel ve butik otel. Anadolu'da ise 3 ve 4 yıldızlı otel yatırımları ağırlıkla devam edecek. İstanbul ise hala lüks otel markalarının girmek istediği pazarlardan biri olacak. 2012 sonu itibariyle Türkiye'deki turizm işletme belgeli konaklama tesislerinin sayısı 3 bin 500'ün, yatak kapasitesi ise 670 binin üzerine çıkacak."
 
ÎGD raporunda yatırım sürecindeki turizm tesisleriyle ilgili de bilgiler var. Buna göre yatırımların yüzde 29'unun Ege Bölgesi, yüzde 23'ünün Akdeniz Bölgesi, yüzde 12'sinin de istanbul'da yer aldığı belirtiliyor. Söz konusu bölgelerdeki potansiyel şöyle değerlendiriliyor: "Ege'de Bodrum, Kuşadası, Marmaris; Akdeniz Bölgesi'nde ise Fethiye, Alanya, Belek ve Manavgat'ta lüks ve marka otel girişimlerinin hız kazandığı görülüyor. Marmara Bölgesi'nde Bursa, Çanakkale ve Sakarya; Karadeniz Bölgesi'nde Samsun ve Trabzon; Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ise Gaziantep ve Mardin önümüzdeki yıllarda 3,4 ve 5 yıldızlı otellerde en çok stok artışının yaşanacağı şehirler olacak."
 
Para

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Polat Enerji Grubu, temiz enerji yatırımlarına yenilerini ekliyor
  • 30.07.2022 01:03

Polat Enerji Grubu, temiz enerji yatırımlarına yenilerini ekliyor

Türkiye’de rüzgar enerjisi üretiminin öncü oyuncularından Polat Enerji Grubu; am ...

Çimsa yılın ilk çeyreğinde cirosunu 1.355 milyon TL’ye çıkardı!
  • 11.05.2022 16:55

Çimsa yılın ilk çeyreğinde cirosunu 1.355 milyon TL’ye çıkardı!

Sabancı Holding iştiraki Çimsa, yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine g ...

Çimsa, sektöründe Türkiye'nin en mutlu işyeri seçildi!
  • 01.04.2022 17:25

Çimsa, sektöründe Türkiye'nin en mutlu işyeri seçildi!

Sabancı Holding iştiraki Çimsa, Türkiye’nin En Mutlu İșyerleri Araștırması’nda T ...

Çimsa, yılın ilk yarısında net karını 580 milyon TL’ye çıkardı
  • 10.08.2021 11:52

Çimsa, yılın ilk yarısında net karını 580 milyon TL’ye çıkardı

Çimsa, yılın ilk yarısında cirosunu geçen yıla göre 2 katına çıkartarak 1,6 mily ...

Murat Aysan Duna Pearl projesini anlatıyor!
  • 04.10.2019 16:55

Murat Aysan Duna Pearl projesini anlatıyor!

PD Real Estate Genel Müdürü Murat Aysan, Polat Holding'in Macaristan Budapeşte'd ...

"Her ay 500 daireyi teslim ediyoruz"
  • 25.10.2018 10:11

"Her ay 500 daireyi teslim ediyoruz"

Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, Piyalepaşa projesindeki teslim ...