maritbet girişmaritbet
TOKİ’nin inşa ettiği Milli Arşiv Sitesi’nde Osmanlı Arşivleri korunacak!

TOKİ’nin inşa ettiği Milli Arşiv Sitesi’nde Osmanlı Arşivleri korunacak!

Osmanlı Arşivleri'ni tek çatı altında toplayacak Milli Arşiv Sitesi, TOKİ ile Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü arasında yapılan protokol kapsamında inşa edildi. TOKİ, Siteyi Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivleri Daire Başkanlığı’na teslim etti

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), İstanbul'un farklı bölgelerinde bulunan Osmanlı arşivlerini tek çatı altında toplayacak olan Milli Arşiv Sitesi'ni tamamladı. Sultanahmet ve Bağcılar'da bulunan padişah fermanlarından antlaşmalara kadar yaklaşık 370 bin civarında defter, 100 milyon civarında belge TOKİ'nin inşa ettiği Milli Arşiv Sitesi'nde muhafaza edilecek. Sitesi'nin açılışını 2 Haziran 2013 Pazar günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan gerçekleştirecek. 

Osmanlı arşivlerini tek çatı altında toplayacak Milli Arşiv Sitesi, TOKİ ile Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü arasında yapılan protokol kapsamında inşa edildi. TOKİ, Siteyi Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivleri Daire Başkanlığı'na teslim etti. 

13 bloktan oluşuyor

Milli Arşiv Sitesi; İdari bina, 350 kişilik araştırma salonu, araştırma enstitüsü, kütüphane ve müze, dijital arşivleme ünitesi, restorasyon ünitesi, yayın hizmetleri ve tanıtım hizmetleri ünitesi, tasnif çalışmaları üniteleri ve sosyal hizmetler ünitesinin de aralarında bulunduğu 13 bloktan oluşuyor. Büyük bir fuaye ile küçük toplantı salonlarının bulunduğu yaklaşık 800 kişilik kongre merkezi de yer alıyor.  Arşiv Sitesi'nde 200 çalışma odası, 120 depo alanı, üç büyük genel amaçlı toplantı salonu, 5 seminer odası ve hemen her birimin toplantı yapabileceği 10 toplantı odası da bulunuyor. Komplekste bin personel çalışabilecek. 

Parmak izli güvenlik

57 bin metrekare alan üzerine inşa edilen Sitede, belgelerin bulunacağı depoların ve çalışma mekânlarının tamamı, belgelerin sağlıklı bir şekilde saklanabileceği ve tasnif edilebileceği iklimlendirme şartlarını sağlıyor. Depolarda yüzde 45-60 nem 18-22 derece sıcaklık; çalışma mekânlarında yine yüzde 45-60 nem 26-28 derece sıcaklık sağlanacak. Ayrıca vitrinlerde havalandırma, nemlendirme ve alarm sitemleri kuruldu.

Plaka okuma sistemi

Depo girişlerinde kartlı ve parmak izi okuyuculu sitemler ile gerekli güvenlik tedbirleri sağlandı. Bina ve site girişlerinde x-ray ve metal kapı detektörleri ile giriş çıkışlar kontrol altında tutulacak. Ayrıca araç geçişleri için plaka okuma sistemi de mevcut. 

Yangına Argon gazı ile müdahale 

Bütün çalışma mahalleri, depolar, bilgi-işlem odaları, restorasyon bölümü ile elektrik pano odalarında otomatik gazlı yangın söndürme sistemleri (mahalline göre FM200 veya Argon gazlı yangın söndürme) bulunacak. Yangın anında, bölümlere bağımsız olarak müdahale edilebilecek. Binada toplamda 6 bin noktada bulunan yangın algılama sistemi ve 260 noktada yangın söndürme panelleri yer alıyor.

800 kamera ile takip 

Milli Arşiv Sitesi yaklaşık 800 hareketli ve hareketsiz kamera ile izlenebilecek. Kongre merkezinde profesyonel ses ve ışık sistemleri mevcut. Ayrıca simultane tercüme sistemi ile yabancı dil tercümeleri yapılabilecek. 11'i müze alanında olmak üzere toplam 30 adet projeksiyon cihazı ve perdesi bulunuyor  

Kontrolü tek merkezden

Bütün teknik alt yapı ve teçhizat, Otomasyon Merkezi'nden denetlenip, herhangi bir aksaklık durumunda merkezi otomasyon merkezinden müdahale edilebilecek. 

20 bin ünite 100 kilometre açık raf sistemi monte edilen Milli Arşiv Sitesi'nde, kağıt ve belge tamir ekipmanları, özel presler, laminasyon ekipmanları, fumigasyon cihazları ve belge restorasyonu için her türlü ekipmanlar temin edildi. 
Site içinde yer alacak müzede ziyaretçiler, Avrupa topraklarındaki ilk insan hakları bildirgesinden biri olan ''Fatih'in Bosna Fermanı'nı'', ''Karlofça Antlaşması'nı'', ''Baltalimanı Sözleşmesi'ni'' ve diğer devletlerle yapılan ve anlaşmaların birer nüshasını görebilecek.

Milli Arşiv Sitesi'nin açılmasıyla birlikte, arşiv hizmetlerinin yanı sora, konferans, panel, sempozyum gibi her türlü ulusal ve uluslararası toplantının düzenlenebileceği ve özellikle arşiv sergileri sebebiyle yerli ve yabancı misafirlerin ziyaret edebilecekleri modern bir kültür merkezi İstanbul'a kazandırılmış olacak. 

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yılın ilk çeyreğinde 27,1 milyon yolcu İstanbul'daki havalimanlarından uçtu
  • 25.04.2024 16:52

Yılın ilk çeyreğinde 27,1 milyon yolcu İstanbul'daki havalimanlarından uçtu

İstanbul ve Sabiha Gökçen havalimanları, ocak-mart döneminde, geçen yılın aynı d ...

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı
  • 27.02.2024 12:20

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı

İstanbul'un en eski demir yolu hatlarından biri olan Sirkeci-Kazlıçeşme arasında ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Hatay Payas'ta inşa edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!
  • 20.02.2024 11:54

Hatay Payas'ta inşa edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedel ...

Hatay Payas'ta teslim edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!
  • 20.02.2024 11:20

Hatay Payas'ta teslim edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedel ...

Hatay Payas'ta 256 deprem konutu hak sahiplerine teslim edildi
  • 19.02.2024 17:31

Hatay Payas'ta 256 deprem konutu hak sahiplerine teslim edildi

Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedeler için yapılan konutlar törenle hak sahipleri ...