TOKİ Fatih Sulukule konutlarında yüzde 20 indirime gitti!

TOKİ Fatih Sulukule konutlarında yüzde 20 indirime gitti!

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’ndan (TOKİ) kentsel dönüşümle modern bir görünüme kavuşan İstanbul Fatih’teki Sulukule’nin “asıl sahiplerine” büyük destek geldi

 

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'ndan (TOKİ) kentsel dönüşümle modern bir görünüme kavuşan İstanbul Fatih'teki Sulukule'nin “asıl sahiplerine” büyük destek geldi. Sulukule'de mülk sahibi olan vatandaşların gelir durumunu göz önüne alan TOKİ, konut bedellerinde revize yaparak yüzde 20 indirime gitti. Bu indirimden sadece, mülkiyetini proje başlangıcından günümüze kadar devir etmemiş, anlaşma sağlanan hak sahipleri yararlanabilecek. Proje başladıktan sonra mülk sahibi olanlar ya da mülkiyetini devredenler ise yararlanamayacak.

TOKİ, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Fatih Belediye Başkanlığı arasında 13 Temmuz 2006'da imzalanan protokolle Sulukule'de kentsel dönüşüm çalışmaları başladı. Proje alanında hak sahipleri ile uzlaşma görüşmeleri akabinde bölge çarpık yapılardan temizlendi. Proje alanında, 577 konut, bir konaklama tesisi ve bir de ticaret merkezinin ihalesi gerçekleştirildi.

Tescilli yapılar restore ediliyor

İdare, Sulukule'nin Neslişah ve Hatice Sultan Mahallelerinde yer alan 24 sivil mimari örneği,tescilli taşınmaz kültür varlıklarını da restore ediyor. Restorasyon projelerinin“İstanbul Yenileme Alanları Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nca onaylamasının ardından, 7 Şubat 2013'te de yüklenici firma ile sözleşme imzalandı.

Sulukule'nin asıl sahipleri yararlanacak

TOKİ, Sulukule'yimodern bir görünüme kavuşturmasının ardından gelir durumu düşük olan Sulukule'nin asıl sahiplerinin daha uygun koşullarda konut alabilmelerinin yolunu açtı.

İdare, 2985 sayılı Toplu Konut Kanunu'na 5162 sayılı Kanun'un 4 üncü maddesi ile eklenen Ek-7'nci maddesi hükmü gereğince, proje kapsamında inşa edilen konutlardan proje başlangıcında mülk sahibi olup anlaşma sağlanan hak sahipleri özelinde, gelir durumu düşük vatandaşların mağdur olmamaları amacıyla “revize konut bedeli” çalışması gerçekleştirdi.

Mülkiyetini devretmeyenler yararlanabilecek

Proje alanında sadece mülkiyetini proje başlangıcından günümüze kadar devir etmemiş hak sahiplerine yönelik, belirlenen ortalama şerefiyeli konut satış metrekare bedeli üzerinden yüzde 20 oranında fiyat indirimi olacak şekilde düzenleme yapıldı.

2985 sayılı Toplu Konut Kanunu'na 5162 sayılı Kanun'un 4 üncü maddesi ile eklenen  Ek-7'nci maddesinin 2 nci paragrafında; “Gecekondu Dönüşüm Projesi çerçevesinde idare tarafından yapımı gerçekleştirilen konutların bedelleri proje uygulamalarının yapıldığı illerdeki mevcut ekonomik durum, doğal afetler, konut rayiç bedelleri ve gecekondu bölgesindeki kişilerin gelir durumu göz önünde bulundurularak gerekli görüldüğünde kamuoyuna ilân edilerek yapım maliyetlerinin altında tespit edilebilir. Bu madde uyarınca konut bedellerini, ödeme şeklini ve süresini belirlemeye Toplu Konut İdaresi Başkanının önerisi üzerine Başkanlığın bağlı bulunduğu Bakan yetkilidir.” hükmü yer alıyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Adana Yüreğir'de dönüşüm tamamlandı
  • 26.08.2026 15:25

Adana Yüreğir'de dönüşüm tamamlandı

  TOKİ tarafından Sinanpaşa Mahallesi'nde hayata geçirilen kentsel dönüş ...

Malta Bakanı Bonnici TOKİ'yi ziyaret etti
  • 21.08.2026 14:07

Malta Bakanı Bonnici TOKİ'yi ziyaret etti

Malta heyeti ve Bakan Owen Bonnici TOKİ'yi İstanbul Hizmet Binası'nda ziyaret et ...

TOKİ'den 51 şehirde 540 gayrimenkul müzayedesi
  • 04.08.2026 15:58

TOKİ'den 51 şehirde 540 gayrimenkul müzayedesi

TOKİ, 41 ilde 235 konutu ve 30 ilde 305 iş yerini açık artırma yöntemi ile satış ...

İstanbul'a 15 bin kiralık konut geliyor
  • 03.08.2026 09:59

İstanbul'a 15 bin kiralık konut geliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti İstanbul Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Progra ...

TOKİ, 49 İlde 737 arsayı açık artırmayla satacak
  • 28.07.2026 10:03

TOKİ, 49 İlde 737 arsayı açık artırmayla satacak

TOKİ, Ağustos ayında 737 arsayı açık artırma yöntemiyle satacak. ...

TOKİ Başkanı Sungur Malatya’da
  • 22.07.2026 12:25

TOKİ Başkanı Sungur Malatya’da

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mustafa Levent Sungur, şehirlerin yalnızca de ...