maritbet girişmaritbet
TOKİ’den konut taksitleriyle ilgili flaş açıklama!

TOKİ’den konut taksitleriyle ilgili flaş açıklama!

TOKİ, satılan konutların borç ve taksit bakiyelerinde artış yapmayacağını açıkladı

TOKİ, sattığı konutların taksit ve borç bakiyelerinde bir yıl süreyle artış yapmayacağını açıkladı. İşte TOKİ'nin resmi açıklaması;

Son günlerde bazı basın yayın organlarında konut satışlarındaki taksit ve borç bakiyelerinin yanlış hesaplandığı yolunda çıkan haberler üzerine açıklama yapılması gereği duyulmuştur:

1. İdaremizce satışa sunulan projelerin taksit ve borç bakiyelerinin belirlenmesinde iki ayrı oran kullanılmaktadır. Bunlardan biri, bir önceki altı aylık memur maaş artış oranı (MMAO), diğeri ise bir önceki altı aylık MMAO, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) arasından seçilen en düşük orandır. Uygulamalarımızda esas alınan oranlar, yorumlara sebebiyet vermemek amacıyla İdaremizce hesaplanmamakta olup, ilgili ve yetkili kurumlar olan Maliye Bakanlığı (Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü) ve Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu'ndan talep edilmekte, söz konusu kurumlar tarafından İdaremize bildirilen oranlar hiçbir değişiklik yapılmadan kullanılmaktadır.

2. Memur maaş artış oranına endeksli projelerde, konut alıcılarının taksit ve borç bakiyeleri güncellenirken konut alıcıları ile yapılan sözleşme gereği, taksitlerin güncelleneceği dönemdeki memur maaş artış oranı değil, bir önceki altı aylık artış oranlarına bakılmaktadır.

Memur maaş artış oranına göre taksit ve borç bakiyeleri güncellenen projelerde;

- 1 Ocak – 30 Haziran 2014 dönemi artışı bir önceki altı aylık memur maaş artış oranında güncellenmiştir. Bu oran ise memurlara Temmuz 2013 ayında verilen artış oranıdır. Bu oran ise yüzde 4'tür.

- 1 Temmuz - 31 Aralık 2014 dönemi artışı, memur maaşlarına Ocak 2014 ayında yapılan artışa göre yapılmıştır. Memurlara Ocak 2014 ayında verilen yüzde 0,27 enflasyon zammı ile seyyanen yapılan brüt 175 liralık zam ortalama net memur maaşını toplamda yüzde 6,5 oranında arttırmıştır. Bu doğrultuda konut alıcılarının taksitleri Temmuz 2014 ayında yüzde 6,5 oranında artırılmıştır.

3. Temmuz 2014 ayında memur maaşlarına zam yapılmamıştır. Yıl sonuna kadar da herhangi bir artış yapılmaması durumunda Temmuz 2015 ayına kadar konut alıcılarının taksit ve borç bakiyeleri artmayacaktır.

Ayrıca Ocak 2015 itibariyle son 3 adet altı aylık dönem için gelen ortalama artış oranı hesaplandığında ise;

Ocak – Haziran 2014                        % 4,00

Temmuz – Aralık 2014                     % 6,50

Ocak – Haziran 2015                        % 0

Altı aylık dönem için ortalama artış   % 3,50 olacaktır.

Yukarıda da açıklandığı üzere yanlış bir hesaplama yapılmayıp, konut alıcılarıyla yapılan sözleşmeler çerçevesinde gerekli artışlar yapılmaktadır.

Kamuoyuna ve konut alıcılarına önemle duyurulur.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul Ataşehir TOKİ konutları teslim edildi
  • 27.02.2026 15:39

İstanbul Ataşehir TOKİ konutları teslim edildi

TOKİ tarafından İstanbul Ataşehir Şerifali Çiftliği 1. Etap'ta yapımına başlanan ...

Kocaeli Cedit Mahallesi kentsel dönüşümünde sona gelindi
  • 26.02.2026 15:22

Kocaeli Cedit Mahallesi kentsel dönüşümünde sona gelindi

Kocaeli’nin deprem riski taşıyan, gecekondu yoğunluklu en eski yerleşimlerinden ...

TOKİ İzmir Selçuk'ta 543 sosyal konut teslim ediliyor
  • 13.02.2026 17:11

TOKİ İzmir Selçuk'ta 543 sosyal konut teslim ediliyor

TOKİ tarafından İzmir Selçuk Zafer Mahallesi'nde yapımı tamamlanan sosyal konutl ...

TOKİ’den 6 Şubat yıldönümüne özel paylaşım
  • 06.02.2026 17:18

TOKİ’den 6 Şubat yıldönümüne özel paylaşım

TOKİ, 6 Şubat depremlerinin yıldönümü vesilesiyle sosyal medya hesaplarından "Tü ...

İzmir Seferihisar'da 516 sosyal konut teslim ediliyor
  • 29.01.2026 14:06

İzmir Seferihisar'da 516 sosyal konut teslim ediliyor

TOKİ, İzmir Seferihisar Camiikebir Mahallesi'nde tamamladığı konutları teslimata ...