maritbet girişmaritbet
Osman Akyüz ‘Katılım Bankaları, koşullar uygun olursa sukuk gerçekleştirecek’

Osman Akyüz ‘Katılım Bankaları, koşullar uygun olursa sukuk gerçekleştirecek’

TKBB Genel Sekreteri Osman Akyüz, 2014 yılında sukuk ihracına uygun piyasa koşulu olduğunda, sukuk gerçekleştirileceğini söyledi

Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri (TKBB) Osman Akyüz, "2014 yılı içinde Sukuk ihracına uygun piyasa koşulları olduğu takdirde, katılım bankalarımız TL ve yabancı para cinsinden ihraç gerçekleştirecek" dedi. Katılım bankalarının 2013 yılı değerlendirmesini yapan Akyüz, bu bankaların geçen yıl hem sektörün hem de beklentilerinin üzerinde bir performans gösterdiğini söyledi. Akyüz, geçen yıl başında, yıl sonunda aktiflerde yüzde 25 oranında bir büyüme öngörülürken,gerçekleşmenin beklentinin 11 puan üzerinde olduğuna dikkati çekerek, katılım bankacılığının uzun süredir çözülemeyen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan (TCMB) likidite temini, Kira Sertifikalarının da Borsa İstanbul'da ikinci el işleme tabi olması gibi sorunlarına ilişkin olarak mesafe alındığını ifade etti. Katılım bankalarının toplam aktiflerde yüzde 36 oranında bir büyüme gerçekleştirirken, toplanan fonlarda yüzde 29, kullandırılan fonlarda ise yüzde 33 oranında artış kaydettiğini belirtti. Bununla birlikte söz konusu bankaların, yıl sonunda 966 şube ile 17 bin kişiye istihdam sağlar hale geldiğini dile getiren Akyüz, güven ve istikrar ortamının 2013 yılında olduğu gibi, bu yıl da devam ettirilebilmesi halinde Türkiye ekonomisi ve Türk bankacılık sektörünün büyümeye devam edeceği öngörüsünde bulundu. 

Yeniden Sukuk ihracının gündemde olup olmadığına ilişkin de açıklamalarda bulunan Akyüz, "Hazine, 2014 yılı ilk çeyrek İç Borçlanma programına göre şubat ayında 1,5 milyar liralık Sukuk ihracı gerçekleştireceğini geçen ay duyurdu. 2014 yılı içinde Sukuk ihracına uygun piyasa koşulları olduğu takdirde, katılım bankalarımız da TL ve yabancı para cinsinden ihraç gerçekleştirecek" diye konuştu. Osman Akyüz, Katılım bankalarının yeni ürün geliştirmesi söz konusu olup olmadığı hakkında ise bu konuda geçen aralık ayında BDDK ile gerçekleştirilen çalıştayda yeni ürün geliştirilmesikonusunda yurtdışında uygulanan, ancak Türkiye'de henüz uygulama imkanı bulamamışürünlerin hayata geçirilmesi konusunda öneriler getirildiğini anlattı. Akyüz, Çalıştay sonuçlarının bir Strateji ve Eylem Planı olarak raporlandıktan sonra bu ürünlere ilişkin çalışmalar başlatacaklarını açıkladı.

"2014 yılında en az 1 kamu sermayeli katılım bankasının sektöre katılmasını bekliyoruz"
Kamu bankalarının katılım bankası kurmasıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Akyüz, devletin kamu sermayeli bir ya da birden fazla katılım bankasıyla sektöre girme niyetini kamuoyuyla paylaştığını anımsatarak, konuya ilişkin düzenlemeler yapıldığını ve 2014 yılında en az 1 kamu sermayeli katılım bankasının sektöre katılacağını beklediğini söyledi. Bu hamlenin sektöre ilave imkanlar getirerek sinerji oluşturmasını ve sektörü büyütmesini umduklarını ifade eden Akyüz, sözlerini şöyle tamamladı:

"İstanbul 2023 yılında uluslararası finans merkezi olma hedefiyle yoluna devam ediyor. Proje kapsamında hazırlanan strateji belgesi kapsamındaki alt hedeflerinden biri de İstanbul'un dünyada faizsiz finansın önemli merkezlerinden biri olmasıdır. Bu çerçevede Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) öncülüğünde çalışmalar yapıyoruz. Kamunun katılım bankacılığına girmesiyle de hem genel bankacılık sektörü büyür hem de faizsiz bankacılık sektörünün payı yüzde 10-15'ler seviyesine çıkabilir."
AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Borsa İstanbul'da gong Dap Gayrimenkul için çaldı
  • 25.02.2022 08:52

Borsa İstanbul'da gong Dap Gayrimenkul için çaldı

Dap Gayrimenkul Geliştirme hisseleri, Borsa İstanbul'da (BİST) işlem görmeye baş ...

Hazine'den dış finansmanda yüzde 27'lik sukuk ihracı!
  • 19.02.2022 10:38

Hazine'den dış finansmanda yüzde 27'lik sukuk ihracı!

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Türkiye'de, 2022 yılı için Hazine Finan ...

Margün Enerji, Türkiye'nin borsadaki en büyük halka arzını tamamladı
  • 24.09.2021 10:42

Margün Enerji, Türkiye'nin borsadaki en büyük halka arzını tamamladı

Margün Enerji, 830 milyon lira ile borsada satış yöntemiyle gerçekleştirilen Tür ...

Peker GYO, 1 milyar liralık 8 yeni yatırıma başlayacak
  • 13.07.2021 10:12

Peker GYO, 1 milyar liralık 8 yeni yatırıma başlayacak

Peker GYO, dengeli portföy yapısı sayesinde ilk 6 ayda 40.4 milyon TL kar elde e ...

Borsa İstanbul'un başkanı ESD'ye konuştu!
  • 28.03.2017 17:10

Borsa İstanbul'un başkanı ESD'ye konuştu!

Borsa İstanbul Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, emlatkasondakika.c ...

Girişim Elektrik halka arz oluyor
  • 20.04.2021 09:55

Girişim Elektrik halka arz oluyor

Girişim Elektrik Sanayi Taahhüt ve Ticaret A.Ş. halka arz için SPK’ya ve Borsa İ ...