maritbet girişmaritbet
Makendoya Milli Kurum Türk Tiyatrosu’nun yeni binasının temeli atıldı

Makendoya Milli Kurum Türk Tiyatrosu’nun yeni binasının temeli atıldı

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki temasları kapsamında, Türk Tiyatrosu'nun yeni binasının temel atma törenine katıldı

Törene ayrıca, Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, Kültür Bakanı Elizabeta Kamçevska Milevska, Devlet Bakanı Hadi Nezir, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Dr. Serdar Çam, Makedonya İslam Birliği yetkilileri ve diğer davetliler katıldı. Başbakan Yardımcısı İşler, törendeki konuşmasında, Makedonya ve Balkanlar'da Türklerin tek milli tiyatrosu olarak faaliyet gösteren Türk Tiyatrosunun yeni binasının temel atma töreni münasebetiyle bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu belirterek, Makedonya makamlarına bu değerli eserin inşası için bulundukları girişimden dolayı teşekkür etti. İşler, ''Önemli bir sanat dalı olan tiyatro, halkın yaşadığı hayatı sahneye taşımasından, toplumsal hayata ayna tutmasından ötürü ayrı bir öneme haizdir. Bu çerçevede, Üsküp Türk Tiyatrosu da Türk gelenek ve göreneklerine bağlı kalarak, Makedonya'nın yapısındaki çok kültürlülüğün önemli bir örneğini temsil etmektedir" dedi.

Makedonya'daki Türk tiyatrosu hakkında bilgi veren İşler, şunları kaydetti:
''İleride Türk Dramı olarak faaliyet gösterecek olan Türk Grubu, 1950 yılında kurularak, ilk tiyatro oyununu sahnelemiştir. Halklar Tiyatrosu Türk Dramı, 1950 yılında Üsküp Halk İcra Kurulu tarafından azınlık tiyatrosu olarak kurulmuş, 2004 yılında Makedonya hükümeti tarafından milli kurum Türk Tiyatrosu Üsküp olarak adlandırılmıştır. Üsküp Türk Tiyatrosu, kurulduğu 1950 yılından bugüne kadar toplam dört farklı merkezde faaliyetlerini yürütmüştür. Son olarak 1975 yılında inşa edilen Halklar Tiyatrosu çatısı altında, Arnavut tiyatrolarıyla birlikte çalışmalarını sürdürmüştür. Türkiye'nin İstanbul, Eskişehir, Konya, Adana şehirleri başta olmak üzere Floransa, Roma, Londra ve Berlin'de farklı festival organizasyonlarına katılıp büyük başarılara imza atmış, göğsümüzü kabartmıştır. Bunların yanı sıra özellikle İstanbul Şehir Tiyatroları ve Fransa Milli Tiyatroları ile işbirliği içinde bulunmuştur. Buradan da anlaşılacağı gibi Türk Tiyatrosu, sürdürdüğü geleneksel tarzının yanı sıra dünyanın modern oyun akımına ait eserleri de sahnesinde işlemektedir."

TİKA olarak, kültür ve sanatın desteklenerek, entelektüel birikimin arttırılmasına katkıda bulunmak amacıyla Türk Tiyatrosu için çeşitli projelere imza attıklarını hatırlatan İşler, "2010 ve 2011 yıllarında, TİKA desteğiyle 60 yıllık çalışmaları içeren monografi yayımlanmış, söz konusu tiyatro tarafından yurtiçi ve yurt dışında yapılan seyahatlerde faydalanılması için gerekli araç temini gerçekleştirilmiştir. Ayrıca 2011 yılında, dijital arşiv oluşturulması ve sahnelenen oyunların kaydedilmesi amacıyla Türk Tiyatrosunca ihtiyaç duyulan teknik cihaz ve malzeme desteği TİKA tarafından hibe edilmiştir" diye konuştu. İşler, konuşmasının sonunda, projenin hayata geçirilmesinde katkısı olan herkese teşekkür etti.

"Makedonya Türklerinin kültürünün tanıtıldığı bir merkez olacak"
Makadonya Başbakanı Gruevski de inşa edilecek Türk Tiyatrosu yeni binasının sadece bir tiyatro binası olmayacağını belirterek, ''Bu, Makedonya Türklerinin kültürünün tanıtıldığı bir merkez olacak" dedi.
İki ülke arasındaki kültürel işbirliğine de değinen Gruevski, hükümet olarak Makedonya'daki Türk festivallerine, Türk folklor ekiplerine ve Türkçe yayın yapan Yeni Balkan Yayınevine destek verdiklerini ifade etti.
Türk kökenli Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir ise ülkedeki kültür insanlarının bu yeni tiyatro binasını uzun zamandır beklediğini belirterek, böylesine önemli bir günde, Başbakan Yardımcısı İşler'in de kendilerine iştirak etmesinden dolayı onur duyduğunu, bunun Türkiye'nin Makedonya'ya sevgisinin bir ifadesi olduğunu kaydetti.
AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kırıkkale'deki bir alan riskli bölge ilan edildi
  • 11.07.2020 10:06

Kırıkkale'deki bir alan riskli bölge ilan edildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete yayınlanan karara göre, Kırıkkal ...

Emrullah İşler Ankara Projeleri Tanıtım Programı’nda çalışmaları anlattı
  • 08.02.2014 15:49

Emrullah İşler Ankara Projeleri Tanıtım Programı’nda çalışmaları anlattı

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler Ankara Projeleri Tanıtım Programı’na katılara ...

Makedonya’da Atatürk’ün okuduğu Askeri İdadi Binası törenle açıldı
  • 20.01.2014 08:46

Makedonya’da Atatürk’ün okuduğu Askeri İdadi Binası törenle açıldı

Makedonya’da Atatürk’ün okuduğu Askeri İdadi Binası’nın açılışı için tören yapıl ...

Makendoya Milli Kurum Türk Tiyatrosu’nun yeni binasının temeli atıldı
  • 18.01.2014 15:18

Makendoya Milli Kurum Türk Tiyatrosu’nun yeni binasının temeli atıldı

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki temasları ...

Recep Tayyip Erdoğan yeni kabineyi açıkladı
  • 26.12.2013 08:19

Recep Tayyip Erdoğan yeni kabineyi açıkladı

Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile gerçekleştirdiği görüşmenin ...