maritbet girişmaritbet
Kapadokya'da yer altındaki yaşam canlandırılacak

Kapadokya'da yer altındaki yaşam canlandırılacak

Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden Kaymaklı Yeraltı Şehri'nde yapılacak tematik sergi ve balmumu heykelleriyle ziyaretçilere yüzlerce yıl öncesinde Kapadokya'daki yaşam canlandırılacak

Nevşehir'e 20 kilometre uzaklıkta bulunan ve 50 yıl önce ziyarete açılan Kaymaklı Yer Altı Şehri, binlerce yıl önce bölgede yaşayan toplulukların düşmanlardan korunma amacıyla yer altına yaptıkları sığınakların geçen yüzyıllar içinde geliştirilmesi sonucu oluştu. Yerli ve yabancı turistlerin ilgi gösterdiği yer altı şehrindeki yaşam, Belçikalı heykel ustası Dirk Claesen tarafından yapılacak balmumu heykellerle  canlandırılmaya çalışılacak. Kaymaklı Belediye Başkanı Halit Elma, günde ortalama 2 bin 500 turistin ziyaret ettiği yer altı şehrinin Kapadokya'nın önemli merkezlerinden biri olduğunu vurguladı. Diğer yer altı şehirleriyle karşılaştırıldığında Kaymaklı'nın, genişliği ve gezme kolaylığı nedeniyle turistler tarafından tercih edildiğini ifade eden Elma, ziyaretçilerin binlerce yıllık geçmişi olan bu yerleşimde yer altındaki yaşama tanıklık etmek istediklerini söyledi. 
Tematik sergi ile tarih öncesi yaşam canlandırılacak
Yer altı şehrini gezmeye gelen yerli ve yabancı ziyaretçilere daha iyi tanıtabilmek için bir proje geliştirdiklerini söyleyen Elma, "Amacımız asırlar öncesinde bu sığınaklardaki yaşamı ziyaretçilere göstermek ve bölge turizmine katkı sağlamak. Proje aynı zamanda rehberlerin işini de kolaylaştırmış olacak. Yer altı şehrindeki günlük yaşam tematik sergi ve balmumundan yapılacak heykellerle anlatılacak" diye konuştu. Projenin, Nevşehir Müze Müdürlüğü ile ortaklaşa yürütüldüğünü ifade eden Elma, "Bunun yurt dışında güzel örnekleri var ve balmumu heykeller yapan Dirk Claesen'i buraya davet ettik. Önümüzdeki günlerde bölgeye gelecek Claesen'le detaylı görüşme yapacağız. Projeyi 2014 yılında tamamlamayı hedefliyoruz" dedi.
 Ödüllü proje ile yer altı şehrinin çehresi değişecek
Yer altı şehrinin içerisinde yapacakları yeniliğin yanı sıra dışında da çevre düzenlemesine gidildiğini aktaran Elma, Kaymaklı Belediyesi olarak kendi imkanlarıyla hazırladıkları Yer Altı Şehri ve Çevresi Kentsel Tasarım Çevre Düzenleme Projesi kapsamında, şehrin girişinde bulunan ve görüntü kirliliği oluşturan iş yerlerini kaldırma kararı aldıklarını ifade etti. Söz konusu iş yerlerini yan tarafta düzenlenen yeni yerlere taşıyarak görüntü kirliliğini önleyeceklerini anlatan Elma, "33 yeni iş yeri yaptık. Projenin yüzde 70'i tamamlandı. Bu proje ile geçen yıl Tarihi Kentler Birliğinden ödül aldık. Toplam maliyeti 5 milyon 500 bin lira. Çalışmaları kısa zamanda tamamlayarak yeni sezona yetiştireceğiz" diye konuştu. 
AA

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kapadokya'da 11 ayda 629 bin 283 turist balon turuna katıldı
  • 06.12.2022 16:11

Kapadokya'da 11 ayda 629 bin 283 turist balon turuna katıldı

Kapadokya'daki en gözde aktivitelerden sıcak hava balon turuna, bu yılın ocak-ka ...

Kapadokya'daki müze ziyaretçi sayısı 10 ayda 3,6 milyona ulaştı
  • 03.11.2022 16:41

Kapadokya'daki müze ziyaretçi sayısı 10 ayda 3,6 milyona ulaştı

Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya'daki müze ve ören yerlerinin ...

Kapadokya'da görülmesi gereken yerler!
  • 13.10.2022 09:39

Kapadokya'da görülmesi gereken yerler!

Obilet.com, Kapadokya'da gezilmesi ve zaman geçirilmesi gereken yerleri kapsayan ...

Kapadokya'da 9 ayda 508 bin 181 turist sıcak hava balonuna bindi
  • 05.10.2022 15:47

Kapadokya'da 9 ayda 508 bin 181 turist sıcak hava balonuna bindi

Tarihi, doğal, kültürel zenginlikleri ve çeşitli tur aktiviteleri ile Türkiye'ni ...

Kapadokya'da kaderine terk edilen tarihi konaklar turizme kazandırıldı
  • 18.07.2022 09:51

Kapadokya'da kaderine terk edilen tarihi konaklar turizme kazandırıldı

Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde afet bölgesi ilan edilerek boşaltılan Kayakapı Mahal ...