maritbet girişmaritbet
AB'nin yeni mali döneminde inşaat konusunda önemli fırsatlar doğacak

AB'nin yeni mali döneminde inşaat konusunda önemli fırsatlar doğacak

Abdullah Gül ve Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu basın toplantısı düzenledi

Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu, Türkiye'nin AB sürecindeki çabalarını tereddütsüz desteklediklerini belirterek, "Bizce artık bu müzakerelerin ve sürecin hızlandırılmasının zamanı gelmiştir" dedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Basescu, Çankaya Köşkü'nde basın toplantısı düzenledi. Basescu, mükemmel siyasi ve ekonomik ilişkilerin her iki ülke için de son derece önemli olduğunu ve ziyaretinin tek hedefinin, ilişkilerin sağlamlaştırılması ve geliştirilmesi olduğunu söyledi. Romanya'da 5 milyar dolarlık yatırım yapan Türk iş adamları topluluğuna teşekkür eden Basescu, bu rakamı iki katına çıkarmak istediklerini ifade etti. İki ülkenin NATO'da müttefik olarak güneydoğu kanadını savunmakla görevli olduğunu dile getiren konuk cumhurbaşkanı, son yıllarda terör, uyuşturucu ve insan kaçakçılığı ile mücadelenin de iki ülke arasındaki ilişkileri pekiştirdiğini ve Romanya ve Türkiye'nin beraber mücadele etmeye devam edeceğini anlattı. Basescu, Gül ile yaptıkları görüşmede, Romanya'nın F-16 alımlarının ardından Türkiye ile teknik uzman eğitimi konusunda gerçekleştireceği işbirliği potansiyelini de değerlendirdiklerine işaret etti. Romanya'nın Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) sürecindeki çabalarını tereddütsüz desteklediğini dile getiren Basescu, "Bizce artık bu müzakerelerin ve sürecin hızlandırılmasının zamanı gelmiştir" diye konuştu.

Bir gazetecinin AB üyeliğine ilişkin sorusunu yanıtlayan Basescu, şunları söyledi: "Romanya, Türkiye'nin AB üyeliğini desteklemektedir. AB, Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu'nda Romanya'nın siyasi görüşü ve izlediği politika budur. Avrupa Parlamentosu içinde bu yolumuzu takip edebiliyoruz ve AB içinde de bunu takip edebiliriz. Romanya, 2013 yılında açık bir şekilde Türkiye'nin açılmamış bütün fasılların açılması ve müzakerelerin hızlandırılmasıyla ilgili desteğini vermiştir. Bu müzakerelerin sonuçlandırılması lazım.  Romanya açısından Türkiye'nin AB üyeliği çıkarımızadır. Bizim isteğimiz Balkanlar ve Karadeniz'deki mümkün olduğunca fazla ülkenin AB üyesi olması yönündedir. Çünkü bu şekilde bölgede aynı değerleri paylaşabilir ve aynı çıkarları paylaşabiliriz."

Konuk Cumhurbaşkanı, "Bölgenin ekonomik anlamda önemli ülkelerinden birisiniz. Ticari alanlarda Türkiye ile Romanya arasında hangi alanlarda gelişme olabilir" sorusuna ilişkin olarak da cevabını somut bir örnekle vermek istediğini belirtti. Romanya'da bir Türk şirketinin şu anda cam sanayinde üretime başladığını ve kendilerinin bu şirkete 18 milyon avro civarında mali destek sağladıklarını anlatan Basescu, AB'nin yeni mali döneminde yeni finansal kaynaklarının olacağını ve özellikle inşaat konusunda önemli fırsatlar doğacağını, bundan da Türk şirketlerinin istifade edebileceğini belirtti.

Türk şirketlerinin gıda alanına yönelmesi çağrısında bulunan Basescu, bu sektörde yeteri derecede iyi olmadıklarının altını çizdi. Türk iş adamlarını turizm, enerji ve özellikle yeni bazı hidroenerji santrallerinin satılmasına ilişkin ihalelere davet eden Basescu, yeşil enerji alanının da önemine vurgu yaptı. Basescu ayrıca, Orta Asya ülkelerinde Türk ve Roman şirketlerin performanslarının yüksek olduğuna değinerek, Azerbaycan, Kazakistan, Ermenistan, Türkmenistan gibi ülkelerle çalışma yapılabileceğini kaydetti.  

AA

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Turkeybuild İstanbul’un 48’inci buluşması başladı
  • 27.04.2026 16:16

Turkeybuild İstanbul’un 48’inci buluşması başladı

Türkiye’nin yapı ve inşaat sektörüne özel olarak organize edilen ilk ihtisas fua ...

TMB ilk çeyrek analiz raporunu yayımladı
  • 27.04.2026 10:13

TMB ilk çeyrek analiz raporunu yayımladı

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), 2026 yılının ilk çeyreğine ait İnşaat Sektör ...

THBB 39. Olağan Genel Kurul Toplantısı yapıldı
  • 22.04.2026 10:21

THBB 39. Olağan Genel Kurul Toplantısı yapıldı

THBB'nin 39. Olağan Genel Kurulu, İstanbul'da yapıldı. İnşaat sektörünün 2025 yı ...

Yapı ve inşaat dünyası Yapı Fuarı'nda buluşuyor
  • 13.04.2026 16:14

Yapı ve inşaat dünyası Yapı Fuarı'nda buluşuyor

Yapı Fuarı – İstanbul, 48’inci buluşmasını 27–30 Nisan tarihleri arasında gerçek ...

Sazlıbosna’daki 'İlk Evim' sosyal konutları hızla tamamlanıyor
  • 07.04.2026 18:34

Sazlıbosna’daki 'İlk Evim' sosyal konutları hızla tamamlanıyor

İlk Evim - 250 Bin Sosyal Konut Projesi kapsamında İstanbul Arnavutköy Sazlıbosn ...

Mezuniyet projesi Sensear ile acil durumlara hızlı müdahale hedefleniyor
  • 31.03.2026 11:25

Mezuniyet projesi Sensear ile acil durumlara hızlı müdahale hedefleniyor

İstanbul Bilgi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencisi Hüseyin Oktay E ...