maritbet girişmaritbet
Zorlu Holding, enerjiye üç yılda 1 milyar dolar yatıracak!

Zorlu Holding, enerjiye üç yılda 1 milyar dolar yatıracak!

Zorlu Enerji'de son dönemlerde ciddi bir kan değişimi yaşanıyor. Grupta finans ağırlıklı projeler ile tanınan İbrahim Sinan Ak'ın genel müdürlük koltuğuna oturduğu Zorlu Enerji de öncelikli gündem, fonlara anlatılabilir bir portföy oluşturmak. Üç yıl içinde Türkiye'de 1 milyar dolarlık yatırımları realize edecek olan Ak, "Borsaya açıklık oranını da artıracağız" diyor

Tekstil, beyaz ve elektronik eşya, gayrimenkul derken, enerji de Zorlu Holding'in en önem verdiği sektörlerin arasına girmeyi başardı. Grup, enerji alanında önemli adımlar atmaya devam ediyor. 

Geçen yıl yönetimdeki kan değişimiyle enerjide agresif bir büyümeye odaklanan gnıp, Zorlu Enerji portföyünde ciddi bir yenilemeye gitti. Zorlu Enerji'nin dümenine 2012'de geçen ve 20l6'ya kadar sadece Türkiye için 1 milyar dolar civarında bir yatırımın planlamasını realize edecek olan İbrahim Sinan Ak sorularımızı yanıtladı: 
 
Grupta geçen yıl yaşanan kan değişimiyle enerjinin başına geçtiniz. Sizden beklenen nedir? 
 
2000 yılında gruba, Vestel'de uzman olarak dahil oldum. Sonrasında finans müdürü oldum. Geçen yıl ise enerji işlerinin başına geçtim. Bugüne dek Zorlu Enerji birçok ülkede değişik projeler yaptı. Türkiye dışında Pakistan, İsrail ve Rusya'dayız. Burada yine önemli yatırım kararlarının alındığı bir dönemdeyiz. 
 
Ne kadarlık bir yatırım projeksiyonunuz var? 
 
Zorlu Enerji'de 2016 yılına kadar 1 milyar dolarlık bir yatırım programı var önümde. Bir de gelecek yıl çalışmalarına başlayacağımız halka açıklık durumunda yeni gelişmeler olacak. Şu an şirketin yüzde 32'si halka açık, fakat bu oranın yüzde 17'si Zorlu Holding de. Zamanında hisseleri almış holding. Biz bu halka açıklık oranını yüzde 40'a taşımak istiyoruz. Fakat bunun için yapmamız gereken yeni düzenlemeler, yatırım konusunda ise ciddi bir program var önümde. Pakistan, İsrail ve Türkiye'de önemli yatırımlarımız olacak. 
 
Neler bunlar? 
 
İsrail'de 800 megavatlık bir projemiz var. Pakistan'da ise inşaat bitiyor bu yıl. Türkiye'de de 80 megavatlık jeotermal yatırımımız bitecek. Aslına bakılırsa son beş yıldır yaptığımız yatırımların meyvesini 2013 yılında yemeye başlayacağız. O nedenle 2013 bizim için çok önemli bir yıl. Yeni yatırım kararlarının yanı sıra tahsilatların yapılmaya başlayacağı bir yıl da olacak. Son 5 yılın meyveleri yenecek bu yıl. Önümüzdeki 5 yılda ise öncelik yine İsrail, Türkiye ve Pakistan olacak. 
 
Yatırımda aslan payı hangi ülkenin olacak? 
 
Rusya'da ilerlemeyi düşünmüyoruz. Mevcut projelerle kalacağız. Zaten Rusya'yı Zorlu Enerji portföyünden çıkardık, holding çatısı altına aldık. İsrail'de 800 megavatlık kapasitenin yanı sıra 175 megavatlık bir projenin daha inşaatına devam edilecek. 
Bir de doğalgaz santralleri ve güneşe yatırım planımız var. Yani İsrail'de 1000 megavata çıkacağız. Pakistan'da ise 300 megavatlık bir lisansımız var. 
 
56 megavatlık inşaat tamamlanacak bu yıl. Kaynak buldukça ve şartlar el verdiğince yatırımlarını sürdürme kararımız var. Biraz zor bir ülke olduğu için finansman bulmak ve ilave yatırım kararı çok kolay değil tabii. Fakat yatırımların aslan payı 1 milyar dolarla tabii ki Türkiye olacak, 300 milyon dolar da yurtdışına olacak. 
 
Türkiye'de özelleştirme ihalelerinde yer alıyorsunuz. Özellikle hangi alan ilginizi çekiyor? 
 
Biz dağıtım ihalelerinde de yer aldık ama orada Fiyatlar bize çok yüksek geliyor. O nedenle üretim tarafında daha çok ilerleyeceğiz. Üretimde de yatırım yapılabilir özelleştirmeler ilgimizi çekiyor. 
 
ADÜAŞ'ı 510 milyon dolara aldınız, nasıl değerlendireceksiniz burayı? 
 
Burada yer alan HES'ler dışında jeotermal de önemli yatırım alanımız olacak. Dalaman, Sami Soydam Hidroelektrik Santrali'nin inşasına haziran ayında başlamayı planlıyoruz. Bu santral için yaklaşık 250 milyon dolar yatırım yapacağız. Özelleştirme kapsamında aldığımız İkizdere hidroelektrik santralimizde de kapasiteye 40 MW daha ekleyebiliriz. 
 
Jeotermalde Alaşehir'de ruhsatlarımız var. 35 MW'lık bir tesisi önümüzdeki yıl kuruyor olacağız. 130 milyon dolarlık bir yatırım olacaktır tahmini. Bir ay içinde ekipman siparişi verilir, inşaata da haziranda başlarız. Kızıldere için de santral siparişini yılsonuna doğru vermeyi istiyoruz. 
 
Bu alandaki teşviklerin ağırlıklı kömüre olduğu görülüyor. Bu alanda da ihalelerde olacak mısınız? 
 
Kömür yılı şu an ve teşvikler hep bu alana. Biz de bu alana bir takım yatırımlar yapabiliriz. Önümüzdeki dönemde buna karar vereceğiz. 
 
Ciro hedefiniz nedir? 
 
Konsolide ciromuz 300 milyon dolar civarında. Bu yıl yüzde 25, gelecek yıl ise yüzde 10 büyüme bekliyorum. Pakistan ve İsrail'den de gelecek yıl 100 milyon dolar gelir. Yani 2014 sonu 500 milyon dolar ciroya ulaşırız. 2016'da ise 1 milyar dolar ciro planı var. 
 
Rusya'da mevcutla neden yetinmek istediniz? 
 
Türkiye'de yatırımların nedeni ortada. İşler iyi gidiyor. Türkiye bizim açımızdan net görünüyor. Rusya ise biraz karışık bir ülke tam olarak regülasyon oturmamış durumda. Ne yapmak istediklerini anlamıyoruz. Santralleri çok yaşlı, yeni yatırım ihtiyaçları var. Ama bir şekilde yapmıyorlar. Yeni yatırım şu an yok ülkede. 
 
Yaşanan siyasi krizlerin İsrail yatırımlarınıza etkisi oldu mu? 
 
İnanın hiçbir etkisi olmadı. DEİK'te İsrail İş Konseyi yönetimindeyim ve dış ticaretimiz bu ülke ile 4 milyar doları geçecek. Hatta 5 milyar doları bulması bekleniyor ticaret hacminin. Yani siyasette yaşananlara karşılık sessiz sedasız bir şeyler alınıp veriliyor ve ticaret sürüyor. 
 
Yabancı şirketle bir ortaklık planı veya teklifi var mı? 
 
Avrupa'da pek çok oyuncu Türkiye'de şu an. Büyükler içinde sadece bizim yabancı ortağımız yok. Açıkçası bize teklif de yok. Çünkü yapımız ortaklığa çok uygun değil. Bizim planımız önümüzdeki dönem borsada daha etkin olmak. Dediğim gibi halka açıklığı yüzde 15'ten yüzde 40'lara kadar çıkarabiliriz. Bu doğrultuda daha anlaşılabilir bir portföy oluşturuyoruz. 
 
Rusya'daki şirketi holding çatısına almanız bu çaba nedeniyle mi? 
 
Evet, kesinlikle. Geçen yıl yaptığımız yatırımcı ilişkileri toplantılarında pek çok Avrupalı fon yöneticileriyle görüşme imkanımız ve birebir temaslarımız oldu. Fon yöneticileri belli bölgelere odaklanan kişiler oluyorlar genelde. Mesela gördük ki Türkiye'ye odaklanan Rusya'ya odaklanmıyor. Rusya ve Baltık ülkeleri olarak bakıyorlar. Türkiye'ye ise İsrail, Yunanistan olarak fokuslanıyorlar. 
 
Peki borsadaki durum ne zaman değişecek? 
 
Önümüzdeki yıl bunun hazırlığı olacaktır. 2014 sonrasında da gündemimizde olacak bu konu. Bu yıl kendimizi iyi anlatacağız yatırımcılara ve fonlara. 
 
Sibel Atik/Ekonomist

Yorum Yaz