maritbet girişmaritbet
TAV Grubu 3. havalimanı ihalesinde iddialı bir tavır sergiliyor!

TAV Grubu 3. havalimanı ihalesinde iddialı bir tavır sergiliyor!

TAV Grubu CEO'su Sani Şener, 3. havalimanının yapılmasının ardından TAV'ın Atatürk Havalimanı için imtiyaz anlaşmasının sona ereceği 2021'e kadar yeni rekabet yaşamayacağı beklentisinin tehdit altında kalacağını düşünenlere Bloomberg HT'de "Yönetim Katı" programında cevap verdi

Şener, İstanbul'un 3. havalimanı için yapılacak ihalede mutlaka bir rekabet olacağını fakat rekabete girecek olan firmaların dünyanın en büyük firmaları olacağını düşünüyor.

 
Nedenine gelince 3. havalimanının inşası için açıklanan yer, kömür ocaklarının yeri, yani çok büyük rakamlarla toprak hareketi var. İnşaatın projesinin yanı sıra inşaatının yapılması zor olacak. Bir de 10 milyar doların üstünde bir finansmanın bulunması gerektiğini göz önüne alırsak ancak ciddi bilgi birikimi olan firmalar ihaleye girecek. Havalimanı tamamlandığında işletmesi bir o kadar önemli olacak.
 
Şener, 3. havalimanı projesinin Türkiye'de Cumhuriyet tarihinin en büyük projelerinden biri olduğunu anımsatarak, "Bu işi bilmeyen birisinin alması söz konusu olamaz. Alsa dahi yapması söz konusu olamaz. Onun için, çok bilgi birikimi olan firmalar girecektir. Bizim yönettiğimiz portföyde İstanbul'un önemi çok büyük. Biz Türk Hava Yolları ve Ulaştırma Bakanlığı ile birlikte, eski İpekyolu'nu havada kurduk. Yani şu anda İstanbul Atatürk Havalimanı TAV olmuştur ve buraya yüzde 30 civarında transit yolcu vardır. Birleşmiş Milletler gibi, dünyadan herkesi görebilirsiniz. Böyle bir bilgi birikiminin de yara almadan devam etmesi için elimizden geleni yapacağız, iddialıyız" diyor.
 
FRANSIZ ORTAK, TAV'I KÜRESEL MARKA YAPTI
 
"TAV'ın nisan ayında % 38'ini alan Fransız Aeroports de Paris ile ortaklık nasıl gidiyor" soruma Şener, "Onlardan gelen para aslında bizim kurucu ortaklarımıza gitti. Bize, TAV'a gelen bir fiziksel sermaye yok ama bunun yanında TAV'a çok ciddi bir bilgi sermayesi ve sosyal sermaye geldi. Birlikte yönettiğimiz havalimanlarında 200 milyon civarında yolcu var, onlarda 25 tane havalimanı var, bizde ise 12 tane havalimanı. Bence dünyanın en büyük havalimanı platformu oluşturulmuş oldu" diyor.
 
Şener'den duyduğuma göre TAV, Fransız Aeroports de Paris ile ortaklık yaparak, portföyünü geliştirmek, uçuş sayılarını artırmak, yolcu sayılarını artırmak, gelirlerini artırmak, giderleri düşürmek konusunda çok ciddi bir sinerji oluşturmuş. Şener, TAV için bu yıl % 20 civarında büyüme bekliyor. Şener'e göre bu büyüme dünyanın en büyük firmalarından biri olan Aeroports de Paris ile birlikte gitmenin sonucu. Şener, "Çünkü bu satış, büyüme endeksli yapıldı zaten. Çünkü biz biliyorduk ki zaten bizi bugünlere getiren, oraya götürmekte biraz zorlanacak. O yüzden yanımıza çok ciddi bir dünya oyuncusunu almak mecburiyetindeydik ve aldık" diyor.
 
BU YIL YOLCU SAYISI YÜZDE 30 ARTAR
 
"Osmanlı haritasında büyümeye devam" diyen Şener'e göre Suudi Arabistan'ın ilk havalimanı özelleştirmesi olan Medine Havalimanı'nı 2 aydan beri işletmeye başlamaları portföylerini çok zenginleştirmiş. Şener 1.2 milyar dolarlık yatırımı tamamladıklarında İstanbul'dan sonra Medine'nin TAV havalimanları portföyünde 2. havalimanı olacağını öngörüyor. Medine, İzmir iç hatları ve Abu Dabi inşaatından sonra bu yıl işletme ve servis şirketlerine yatırım yapacaklarını söylüyor. Çünkü Şener'den duyduğuma göre TAV havalimanlarında yolcu sayısı artıyor.
 
Şener, "Bu yıl sonunda TAV havalimanlarında yolcu sayısındaki artış % 30'u bulacak. Sadece İstanbul'da yolcu sayısı yılsonunda % 26 artar" diyor. Artan yolcu sayısı da TAV'ın "Airport İn A Box" konseptli işletme şirketlerinin büyümesine yol açacak. Şener, Avrupa'da ise Riga'da kurdukları Havaş Europe ile büyüyeceklerini söylüyor.
 
Özlem Dalga/Habertürk

Yorum Yaz