maritbet girişmaritbet
Roca, uluslararası tasarım yarışması Jumpthegap® en iyi projeleri seçti

Roca, uluslararası tasarım yarışması Jumpthegap® en iyi projeleri seçti

Roca, uluslararası tasarım yarışması jumpthegap® ile banyo alanlarında sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlayacak en iyi projeleri seçti. 

Asırlık geçmişini, yenilikçi yaklaşımlara entegre eden Roca, bu yıl 10’uncusunu düzenlediği uluslararası tasarım yarışması jumpthegap® ile en iyi projeleri ödüllendirdi. 

Sosyal, ekonomik ve çevresel sorunlara gerçekçi ve uygulanabilir çözümler bulunmasını destekleyen yarışma; binlerce genç yeteneğe ulusararası bir platformda projelerini sunma imkanı verirken, dünyaca ünlü isimlerden oluşan jürisiyle de sektörün en prestijli etkinlikleri arasında yer alıyor. 

Roca’nın BcD-Barcelona Tasarım Merkezi ile ortaklaşa düzenlediği yarışmada, bugüne kadar 150 ülkeden 28 binden fazla katılımcı  yer aldı. Türkiye’den de 118 başvurunun olduğu bu yılki yarışmada ise 102 ülkeden 2 bin 165 katılımcı ve 377 proje yarıştı. Birleşmiş Milletler'in 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi’nin belirlediği hedeflerden ilham alan yarışmada, dünyanın her yerinden mimar ve tasarımcıların yenilikçi çözümleri ve en iyi fikirleri bir araya geldi. Yarışmada; “Refah ve Sağlık”,  “Taraflı/Tarafsız Tasarım”, “Su ve Enerji” ve “Kriz ve Acil Durum” başlıklı dört kategorideki üç ayrı ödülle birlikte "En İyinin En İyisi" ödülü verildi. Toplamda 17 bin Euro para ödülü sahiplerini buldu. 

“En İyinin En İyisi” ödülü İkigai Projesi’ne verildi

Bağımsız yaşamı kolaylaştıran projeleri kapsayan “Taraflı/Tarafsız Tasarım” kategorisinde birincilik ödülünü Barselona'daki Elisava Üniversitesi’nden Laia Millan Català’nın "İkigai" isimli akıllı ayna projesi kazandı.  Akıllı ayna, erken başlangıçlı demans hastalarına yardım etmeyi amaçlıyor. İkigai, yüz tanıma teknolojisini kullanarak, kullanıcıya bu patolojinin etkilerini geciktirmeye ve en aza indirmeye katkıda bulunan bir dizi günlük rutin içeriyor. "İkigai" projesi jumpthegap®'in aynı zamanda "En İyinin En İyisi" ödülüne de layık görüldü. 

Bu kategorinin ikincilik ödülünü Hindistan Ulusal Tasarım Enstitüsü’nden Hitesh Kumar’ın  umumi banyoları görme engellilerin ihtiyaçlarına göre uyarlayan “Görme Engelliler İçin Pisuarlar” projesi aldı. Üçüncülük ödülünü ise Polonya, Lukasz Paszkowski De-sign’dan Lukasz Paszkowski'nin  yaşlıların veya engellilerin kişisel hijyeni için nebulizatörlü ve aroma difüzörlü ıslak fırçası “Sis Fırçası-Mist Brush” kazandı. 

Sağlık alanında düşük maliyetli idrar testi kiti öne çıktı

Refah ve Sağlık kategorisinde; Andre Judiel Parabas (Filipinler, Filipinler Üniversitesi Tasarım öğrencisi - Diliman) tarafından hazırlanan banyo alanlarında düşük maliyetli, biyolojik olarak parçalanabilen idrar test kiti “P-Kit" birincilik ödülünü kazandı. Test kiti diyabet, idrar yolu enfeksiyonları, HIV, sıtma veya zatürree gibi hastalıkların semptomlarını tespit ediyor. 

İkincilik ödülü ise Buenos Aires Üniversitesi’nden Valentina Masarella’nın hem genel hem de ev banyoları için aromaterapi ve ışık terapisini birleştiren armatürü “Faucepy”nin oldu. Üçüncülük ödülü, Suman Swarup Prusty’nin alaturka tuvaletlerin fitness aleti gibi görünmesini sağlayan, maksimum konfor ve hijyenle zenginleştiren “Squat - Fitness Makinası” projesine verildi. 

Su tüketimini azaltan projeler teşvik edildi 

Su ve Enerji kategorisinde birincilik ödülünü İtalya’dan Jimmy Apollo, çamaşır yıkamak için kullanılan su tüketimini azaltma projesi “Temel Su -İkili Sistem” ile kazandı. Polonya Szczecin Sanat Akademisi’nden Kamila Pawlak’ın arkadan aydınlatmalı tabela ile su tüketimini azaltan lavabo projesi "Su tüketim seviyesi sinyalli akıllı lavabo tasarımı" ile ikincilik ödülü aldı. Anil Choudhary (Hindistan, ARCHDUX) ise gri su arıtma ve geri dönüşüm sistemi entegre etme seçeneğine sahip mobil kişisel hijyen sütunu  “Tekme - Kick” ile üçüncü oldu. 

Zorluk yaşayan ülkeler için de çözümler yer aldı

Kriz ve Acil Durum kategorisinde Filip Zielinski’nin (Polonya, Delft Teknoloji Üniversitesi) “Felaketi Yeniden Tasarla” projesine birincilik ödülü verildi. Proje, güneş panellerinde üretilen enerjiyi kullanarak yoğunlaştırılmış su ve yağmur suyunu arıtmak için bir sistemle çatıyı entegre eden, suya erişimde zorluk yaşayan Afrika toplulukları için konut modülü sunuyor. 

Bu kategoride ikincilik ödülünün sahibi Arjantin Universidad Nacional de las Artes’ten Caetano Nascimento Portal oldu. Portal’ın “Rapibath” adlı tasarımı mülteci kampları veya afetler gibi acil durumlarda hijyen ve sanitasyon ihtiyaçlarına anında yanıt vermek için kurulumu ve bakımı kolay modüler tuvalet özelliğiyle dikkat çekiyor. Ahşap, bambu gibi yerel malzemelerle Etiyopya kırsalı için tasarlanan ve mekanik el yıkama istasyonu “ELAWASH (Etiyopya Kırsalında El Yıkama)” projesi ise İngiltere’den Rafal Zajkowski’ye üçüncülüğü getirdi. 

jumpthegap® kazananlara desteğini sürdürecek 

Roca Group Kurumsal Pazarlama ve Tasarım Direktörü Marc Viardot, “Bu yıl sunulan projeler, tasarım düşüncesinin sosyal, ekonomik ve çevresel açılardan sürdürülebilirliğin yeni zorluklarını karşılamaya nasıl yardımcı olabileceğini gösteriyor. Bu yeni nesil, bizi yeni bir yöne doğru itiyor ve biz de onları desteklemeye, alışmalarını kolaylaştırmaya tamamen kararlıyız” diye konuştu.

Alanında uzman jüriler değerlendirdi 

Türkiye’yle beraber tüm dünyadan yoğun ilgi gösterilen yarışmanın jüri üyeleri, her biri kendi alanında uzman isimlerden oluştu. Dünyaca ünlü Japon mimar ve 2014 Pritzker Ödülü sahibi Shigeru Ban’ın jüri başkanı olduğu yarışmanın jürileri arasında; Johnson & Johnson Design Sağlık Hizmetleri Çözümleri Kıdemli Direktörü Somi Kim, PriestmanGoode Yönetim Kurulu Başkanı ve tasarımcı Paul Priestman, Formafantasma tasarım stüdyosunun kurucuları Andrea Trimarchi ve Simone Farresin, Birleşmiş Milletler Bölgesel Bilgi Merkezi Direktörü Deborah Seward, Cumulus Uluslararası Üniversiteler ve Sanat, Tasarım ve Medya Kolejleri Birliği Başkanı Mariana Amatullo, BcD Barcelona Tasarım Merkezi İcra Direktörü ve World Design Weeks Başkanı Isabel Roig ve Roca Group Kurumsal Pazarlama ve Tasarım Direktörü Marc Viardot yer aldı. 
 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Roca, yeni koleksiyonlarıyla ISH 2023 fuarına katılıyor
  • 07.03.2023 16:39

Roca, yeni koleksiyonlarıyla ISH 2023 fuarına katılıyor

Roca, fuar öncesinde özel katılımlı lansmanla mimarları Barcelona’da ağırladı&nb ...

Roca banyo mobilyalarıyla stil, kalite ve işlevsellik sunuyor
  • 12.11.2022 13:17

Roca banyo mobilyalarıyla stil, kalite ve işlevsellik sunuyor

Banyo alanları için tasarladığı ve ürettiği yenilikçi ürünleriyle dünyanın önde ...

Roca, geleceğin banyolarını tasarlıyor
  • 17.09.2022 14:40

Roca, geleceğin banyolarını tasarlıyor

Roca, hayatı kolaylaştıran teknolojilerle ile banyoları keyifli bir yaşam alanın ...

Roca’da her banyoya uygun çözüm var!
  • 11.08.2022 17:27

Roca’da her banyoya uygun çözüm var!

Farklı banyo ihtiyaçlarına özel ürünler sunan Roca, küçük banyoları işlevsel bir ...

Roca’dan duş teknelerine yenilikçi yaklaşım!
  • 06.08.2022 12:59

Roca’dan duş teknelerine yenilikçi yaklaşım!

Banyo alanları için geliştirdiği yenilikçi ürünleriyle dünyanın önde gelen marka ...

Roca Grup sürdürülebilirliğe odaklandı, cirosunu yüzde 21.9 artırdı!
  • 23.07.2022 00:45

Roca Grup sürdürülebilirliğe odaklandı, cirosunu yüzde 21.9 artırdı!

Banyo ürünleri üretimi ve pazarlamasında dünya lideri Roca Grup, sürdürülebilirl ...