maritbet girişmaritbet
Otokoç Otomotiv, beş ayrı tesisin açılışını aynı gün yapacak!

Otokoç Otomotiv, beş ayrı tesisin açılışını aynı gün yapacak!

2012 yılını yatırım yılı ilan eden ve seneyi 350 milyon TL'lik rekor yatırımla kapatmaya hazırlanan Otokoç Otomotiv, önümüzdeki Cuma günü beş ayrı tesisin aynı günde açılışını gerçekleştirerek bir ilke imza atacak

 

Koç Grubu'na bağlı, Otokoç, Birmot, Avis ve Budget olmak üzere dört ayrı markayı yöneten Otokoç Otomotiv, Türkiye'nin farklı yerlerinde beş ayrı tesisi aynı günde hizmete açacak.
 
Önümüzdeki Cuma günü açılışları yapılacak tesisler hakkında bilgi veren Otokoç Otomotiv Genel Müdürü Görgün Özdemir, bu yıl araç yatırımları dışında birçok yeni tesis açtıklarını, belirterek, "19 Ekim Cuma günü ise beş ayrı tesisin açılışını gerçekleştireceğiz. İstinye'de Birmot, Yenibosna'da Otokoç, Antalya'da ise Alfa Romeo, Lancia ve Jeep markalarının bulunduğu tesisimizi açacağız. Ayrıca, İstinye'deki Otokoç ve Antalya'daki Birmot tesislerimiz baştan aşağı yenilendi bunların açılışını yapacağız. Dolayısıyla beşi bir yerde bir açılış olacak" dedi.
 
Otokoç ve Birmot olarak otomotiv perakendeciliği alanında faaliyet gösterdiklerini, yetkili bayi olarak satış, satış sonrası ve ikinci el hizmetleri verdiklerini anlatan Özdemir, Otokoç markası altında Ford ve Volvo'nun satışını gerçekleştirdikleri bilgisini verdi. Özdemir, Birmot markası ile ise Fiat, Alfa Romeo, Lancia ve Jeep satışı yaptıklarını hatırlattı. Avis ve Budget markaları altında ise araç kiralama hizmeti verdiklerini anlatan Özdemir, hem günlük kiralama hem de filo kiralama hizmeti sunduklarını aktardı.
 
Her 100 araçtan 88.5'ini biz sattık
Geçtiğimiz yıl 75 bin araç satışı gerçekleştirdikleri bilgisini veren Özdemir, "2011'de Türkiye'de yapılan her 100 araçtan 88.5'unu biz sattık" dedi. Araç kiralamada ise geçen yılı açık ara lider kapattıklarını vurgulayan Özdemir, pazardan yüzde 30'un üzerinde pay aldıklarını dile getirdi. Uzun dönemli kiralamada ise üçüncü sırada olduklarını belirten Özdemir, bu alanda 14 bin araca ulaştıklarını ifade etti. Kısa dönemli kiralamada yaklaşık 5 bin araçla hizmet verdiklerini anlatan Özdemir, toplamda 19 bin araca ulaşan kiralama filoları ile Türkiye'nin her bölgesine hizmet verdiklerini kaydetti.
 
2012 yatırımda rekor yıl olacak
2012 yılını 350 milyon TL'lik yatırımla tamamlayacaklarını blirten Özdemir, "Bu yıl yatırımlarda rekor kırdığımız bir yıl olacak" dedi. Özdemir, büyük kısmını araç yatırımının oluşturduğu yatırım tutarının 20 milyon TL'sinin tesis yatırımlarına ayrıldığını belirtti. Sene sonunda 3 milyar TL ciro öngördüklerini kaydeden Özdemir, Türkiye'nin en büyük şirketleri araştırmasında 35. sırada olduklarının altını çizdi.
 
Otokoç Otomotiv'in faaliyet gösterdiği her alanda her büyümek istediğini vurgulayan Özdemir, "Volvo'da yeni tesisler açmak, mevcut tesislerimizde büyümek ve perakende tarafındaki payımız artırmak istiyoruz" dedi. Kamyon alanında bugüne kadar sadece satış gerçekleştirdiklerini ancak, bu alanda da yeni yatırımlara hazırlandıkları bilgisini veren Özdemir, konuyla ilgili şunları kaydetti: "3S olarak allandırdığımız ilk tesisin inşasına Eskişehir'de başladık. Gelecek yıl İstanbul ve diğer şehirlerde 3S yatırımlarımız devam edecek. Sadece satış değil, satış sonrası hizmet ve yedek parça işine de gireceğiz."
 
Yurtdışında yeni ülkelere açılacak
Araç kiralama alanında ise her yıl yüzde 15 büyüme hedefleri olduğunu açıklayan Özdemir, özellikle bu alanda yurtdışında büyümeye odaklandıklarını aktardı. Özdemir, şu açıklamalarda bulundu: "Azerbaycan'da ve Kuzey Irak'ta araç kiralama işi yapıyoruz. Geleceğin Dubai'si olacak Erbil'de araç kiralama işine bu yıl başladık ve bu pazardan çok umutluyuz. Bunun dışında birkaç yabancı ülkeye daha açılma planımız var. Bunlardan biri Kazakistan. Diğer ülkeleri ise yakın zamanda açıklayacağız."
 
KOBİ'ler kiralayacak, sektör büyüyecek
Araç kiralama alanında Türkiye'nin henüz çok bakir olduğunu, nüfusun sadece yüzde 6'sının araç kiralama deneyimine sahip olduğunu kaydeden Özdemir, Avrupa'da bu oranın yüzde 12 olduğunu vurguladı. Filo kiralamada ise önce uluslararası büyük şirketlerin başladığını, büyük kurumsal Türk şirketlerinin de alıştığını belirten Özdemir, "Ancak KOBİ'ler henüz mülkiyet sahibi olma isteklerini atamadılar, filo kiralamanın avantajlarını henüz kavrayamadılar. Onlar da yakında bu avantaları görüp araç kiralamaya başlayacak ve bu da sektörü büyütecek" diye konuştu.
 
'ÖTV artışı devlete kar değil, zarar getirecek'
Bu yıl otomotiv sektöründe yüzde 10 daralma öngördüklerini dile getiren Güngör Özdemir, geçen yıl 907 bin olan kamyon dahil toplam pazarın bu yıl yaklaşık 810 bin olmasını beklediklerini aktardı. Euronun artması ve Avrupa'daki krizin yanı sıra ÖTV zamlarının da sektörü daralttığını anlatan Özdemir, son yapılan yüzde 3'lük ÖTV zammına değinerek, "Yüzde 3'lük ÖTV artışı pazarı yaklaşık yüzde 6 daraltacak. Diğer etkenlerle birlikte daralma yüzde 10'a ulaşacak. Bu oran, devletin cebine 126 milyon lira daha az para girmesi anlamına geliyor. Devlet kar değil zarar yazacak. Ancak, ÖTV ve KDV'den kaynaklı olarak pazar 5.4'ten az daralırsa devlet bu işte avantajlı hale gelecek" diye konuştu. Özdemir, uzun vadede otomotiv sektöründen umutlu olduğunu, Türkiye'yi 2023 ihracat hedeflerine ulaştıracak en önemli sektörlerden birinin otomotiv olduğunu söyledi.
 
Aysel YÜCEL/Dünya
 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstinyeliler kentsel değil semtsel dönüşüm istiyorlar!
  • 21.01.2013 15:59

İstinyeliler kentsel değil semtsel dönüşüm istiyorlar!

Maslak ve Büyükdere Caddesindeki iş merkezlerine yakınlığıyla ön plana çıkan İst ...

Otokoç Otomotiv, beş ayrı tesisin açılışını aynı gün yapacak!
  • 16.10.2012 08:58

Otokoç Otomotiv, beş ayrı tesisin açılışını aynı gün yapacak!

2012 yılını yatırım yılı ilan eden ve seneyi 350 milyon TL'lik rekor yatırımla k ...

Otokoç, Kuruçeşme’deki Lancia, Alfa Romeo ve Jeep tesislerini yeniledi!
  • 08.09.2012 14:13

Otokoç, Kuruçeşme’deki Lancia, Alfa Romeo ve Jeep tesislerini yeniledi!

Otokoç Otomotiv bünyesinde bulunan Birmot, Kuruçeşme'deki modern tesisinde Lanci ...