maritbet girişmaritbet
İpekiş 20 milyon dolara kurduğu fabrikada butik üretim yapacak!

İpekiş 20 milyon dolara kurduğu fabrikada butik üretim yapacak!

Bursa'daki ipek böcekçiliği üretiminin tekstil sanayisinde değerlendirilmesi ve sektörü daha ileriye taşıyan öncü bir kuruluş olarak örnek teşkil etmesi için Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla 1925 yılında kurulan İpekiş Mensucat Türk AŞ 1991 yılında Tarman Group bünyesine dahil oldu

 

Bursa'daki ipek böcekçiliği üretiminin tekstil sanayisinde değerlendirilmesi ve sektörü daha ileriye taşıyan öncü bir kuruluş olarak örnek teşkil etmesi için Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla 1925 yılında kurulan İpekiş Mensucat Türk AŞ 1991 yılında Tarman Group bünyesine dahil oldu. Fantazi kadın kumaşı, paltoluk gibi yünlü, kalın üst giyim kumaş ağırlıklı olan üretimini 2005 yılından itibaren şehirli ve iş yaşamına uygun, yüzde yüz yün, ince takım elbiselik kumaş üretimine kaydıran firma, son 20 yılda Tarman Group'un 45 milyon doların üzerinde yaptığı yatırımlarla farklı bir noktaya geldi. Müşteriye özel tasarım, butik üretim ve hızlı servis iş modeliyle fark yaratan İpekiş, bugün dünya yünlü kumaş üretiminin önemli markalarından biri olarak tasarım, üretim, pazarlama ve satış faaliyetlerini 88 yıldır aralıksız sürdürüyor.

İpekiş Genel Müdürü Aşkın Kandil, artan talebi karşılayabilmek için Bursa Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (DOSAB) toplam 22 bin metrekare kapalı alana sahip 20 milyon dolar yatırımla kurulan yeni fabrikaya geçen yıl taşındıklarını hatırlattı. İpekiş'in yeni fabrikasında, insan-makine-hammadde ilişkisi ve yönetimsel fonksiyonların getirdiği daha ergonomik yapı ve makine yatırımları sayesinde gerek üretim gerekse istihdamda artış sağlandığını kaydeden Kandil, geçen yılı 2.2 milyon metre üretim ve satış yaparak 45 milyon liranın üzerinde ciroyla kapattıklarını aktardı. Kumaş üretimini her yıl yüzde 10-15 arasında artırdıklarını dile getiren Aşkın Kandil, "Önümüzdeki yıllarda ortalama yüzde 12 civarında istikrarlı büyümeyi sürdürmeyi öngörüyoruz. 2025 yılında Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk 100 yıllık sınai markası unvanını kazanacak olan İpekiş olarak 2025 yılına kadar yünlü kumaş üretiminde önde gelen bir dünya markası olmayı hedefliyoruz. Bu hedefimize ulaşmak için müşteriye özel tasarım, butik üretim ve hızlı servis iş modeliyle dünya pazarındaki payımızı artırma ve iç pazarda lider olma vizyonuyla çalışmayı sürdüreceğiz" dedi. Önümüzdeki dönem yeni fabrikada butik üretime odaklanarak dünya moda markalarına hizmet vermeyi hedeflediklerini anlatan Kandil, Ar-Ge çalışmalarına da ağırlık vererek tüketicilerin ihtiyaçlarına cevap veren kumaşlar geliştirmeye devam edeceklerini aktardı.

Amerika'ya döşemelik kumaş yolluyor

İpekiş'in toplam satış içerisindeki ihracat oranını yüzde 50 olarak açıklayan Aşkın Kandil, yurtiçindeki takım elbise üretici-ihracatçı müşterilerinin İpekiş kumaşı kullanarak yaptıkları ihracatlar da göz önüne alındığında bu oranın dolaylı olarak yüzde 80'e ulaştığını ifade etti. Ağırlıklı olarak Rusya, İtalya, Fransa ve İran'a ihracat yaptıklarını belirten Kandil, "Ayrıca Amerika'ya da döşemelik yünlü kumaş olarak ihracatımız bulunuyor. Bunun yanında İtalya'ya ihraç ettiğimiz kumaşlar da dünyanın birçok ülkesine satılıyor. Bu sayede bugün dünyanın birçok ülkesinde İpekiş kumaşlarından üretilen yünlü takım elbiseler ve ceketler kullanılıyor" diye konuştu.

Zayıflatan, leke tutmayan ve strese karşı kumaşlar

Son üç yıldır Ar-Ge ve Ür-Ge'ye ciddi yatırım yaptıklarını dile getiren Aşkın Kandil, "İlgili departmanlarımızda toplam 14 kişilik bir ekip, hem akıllı kumaş koleksiyonumuz hem diğer yenilikçi ürünlerimiz üzerine çalışmalar yürütüyor. Şu an gündemimizde 'İpekiş Ultimate Collection' var ve bu koleksiyon üzerinde hızlı ve yoğun bir şekilde çalışmaya devam ediyoruz" şeklinde konuştu.

Kandil, "Ar-Ge ve Ür-Ge yatırımlarımız sonucunda ortaya çıkan akıllı kumaş koleksiyonumuzda, su ve leke tutmayan Bionic Finish, maksimum hareket kabiliyeti ve dayanıklılık sağlayan Pure Woolstretch, gün boyu hoş koku yayan parfüm kokulu Bioperfume, antibakteriyel Silverplus, zayıflamaya yardımcı Slimming, polen itici Zeropolen, koyu renklerde yakıcı güneşe rağmen serin tutan ve UV etkisini azaltan Cooldark kumaşları ve son olarak, stresi azaltmaya yardımcı Zerostress kumaşları bulunuyor" diyerek, şunları söyledi: "Yenilik İpekiş'in DNA'sında var. Tasarım gücümüzü Ar-Ge yatırımlarıyla destekleyerek fütüristik ürünler geliştirmeye devam edeceğiz."

Paris Premiere Vision'da Ultimate Collection'ı tanıtacak

İpekiş, 12-14 Şubat tarihleri arasında gerçekleşecek olan Paris Premiere Vision Tekstil Fuarı'na katılacak. Kaliteli ve yenilikçi ürünleriyle fuarda fark yaratmayı amaçlayan İpekiş, 2014 İlkbahar-Yaz koleksiyonunun yanı sıra Ultimate Collection adlı özel koleksiyonunun dünya tanıtımını gerçekleştirecek. Genel Müdür Aşkın Kandil konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı; "Premiere Vision, dünya modasının nabzının attığı bir fuar olmanın yanı sıra sektör profesyonellerinin de buluşma noktası. Trendlerin belirlenmesinde önemli bir rehber olan fuarda yeni koleksiyonumuzu modanın önde gelenlerinin beğenisine sunacağız. Geçtiğimiz Eylül ayında katıldığımız fuardan da başta Moschino, Versace, Dolce& Gabbana ve Armani olmak üzere ünlü moda markalarından yoğun ilgi gördük ve son derece olumlu sonuçlarla döndük. Ar-Ge ve Ür-Ge'ye ciddi yatırım yapan İpekiş olarak dünya moda trendlerinde söz sahibi olmaya başladığımızı görüyor ve bundan hem markamız hem de Türkiye adına gurur duyuyoruz."

Esra Özarfat/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İpekiş 20 milyon dolara kurduğu fabrikada butik üretim yapacak!
  • 04.02.2013 08:17

İpekiş 20 milyon dolara kurduğu fabrikada butik üretim yapacak!

Bursa'daki ipek böcekçiliği üretiminin tekstil sanayisinde değerlendirilmesi ve ...