maritbet girişmaritbet
Hilti’den dayanıklı binaları inşa eden teknolojiler

Hilti’den dayanıklı binaları inşa eden teknolojiler

Hilti Türkiye Pazarlama Direktörü Özgecan Işıltan, Türkiye’deki deprem gerçeğine dikkat çekerek Hilti’nin deprem konusundaki çalışmalarını anlattı.

Dünyanın en aktif fay hatları üzerinde konumlanan Türkiye’de yapı stoğunun önemli bir kısmı riskli grupta yer alıyor ve nüfusun yüzde 98’lik bölümü deprem olasılığı yüksek lokasyonlarda yaşamını sürdürüyor. Bu durum hem yeni binaların inşasında hem de mevcut yapıların güçlendirilmesinde inşaat teknolojilerinin önemini bir kez daha ortaya koyuyor. Yaşanacak olası bir depremde can ve mal kayıplarının önüne geçmek ve domino etkisi oluşturacak diğer kaza risklerini minimize etmek için ilgili standartların sağlanması ve düşük yapı kalitesinin engellenmesi büyük önem taşıyor. İnovasyon çalışmaları ve ileri teknolojisi ile inşaat sektörüne yüksek katma değerli çözümler sunan Hilti, bu noktada geliştirdiği ürün ve ekipmanlarla yapı güvenliğine destek olarak sektörün dönüşümüne öncülük etmeyi amaçlıyor. 17 Ağustos Marmara Depremi’nin yıldönümü kapsamında açıklamalarda bulunan Hilti Türkiye Pazarlama Direktörü Özgecan Işıltan, Türkiye’deki deprem gerçeğine ve yapı güvenliğine dikkat çekerek Hilti’nin deprem konusundaki çalışmalarını anlattı. 

Barınma, sağlık, endüstri, eğitim gibi ihtiyaçların karşılandığı konutlar, işyerleri ve kamu binaları başta olmak üzere tüm yapıların kaliteli malzemelerle inşa edilmesi, deprem riski göz önüne alındığında 21. yüzyılın en önemli gerçeğine dönüşüyor. Bu hassasiyetle hareket eden Hilti, geliştirdiği inovatif ürünler sayesinde kayıpları azaltmak üzere Ar-Ge’ye ciddi miktarda yatırım yaparak yeni teknolojilere ve patentli sistemlere imza atıyor. Binaların depreme dayanımını test etmek için kullanılan donatı tarama cihazlarından sismik dübellere, deprem kuşaklarında konumlanan yapılara özel boru, kablo tavası ve hava kanalı destek sistemlerinden filiz ekim ekipmanlarına kadar geniş ürün portföyüyle depremin yıkıcı etkilerine karşı etkin rol aldıklarını belirten Hilti Türkiye Pazarlama Direktörü Özgecan Işıltan, binaların sağlamlığını maksimize ederek bireylerin güvenli yaşam alanlarına sahip olmalarını hedeflediklerini vurguladı. İnşaat teknolojilerinin depreme karşı dayanıklı yapılaşmada büyük önem taşıdığını ifade eden Özgecan Işıltan, Hilti’nin hem inovatif ürünleri hem de yer aldığı projelerle kentsel dönüşümün bir parçası olduğunu söyledi.

“STK, yerel yönetim ve üniversite iş birliklerini önemsiyoruz”

Ülkemizde periyodik olarak gerçekleşen irili ufaklı depremler karşısında bütüncül bir perspektif belirlediklerini söyleyen Işıltan; “Türkiye aktif fay hatları üzerinde yer alması nedeniyle birçok kez deprem felaketi yaşayarak tarifi zor acılara tanıklık etti. Bu durum toplumumuzun bir kısmında deprem farkındalığını artırsa da hala kat etmemiz gereken uzun bir yol var. Hilti olarak inovatif ürünlerimizin yanı sıra yaptığımız iş birlikleriyle de deprem konusundaki farkındalığı daha da artırmayı hedefliyoruz. Bugüne kadar Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) koordinasyonu ile yürütülen yeni deprem yönetmeliği çalışmasına kendi alanımızla ilgili katkı sağladık. Mevcut yapıların incelenmesi için yerel yönetimlerle ve düşük dayanımlı betonların güçlendirilmesi projelerinde İTÜ ile yol aldık. Kaliteli bina inşasına katkı sağlamak için özellikle deprem ve kentsel dönüşüm konusunda sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumları ile ortak çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz.” şeklinde konuştu. 

“Binaların röntgenini çekerek depreme karşı zamanla olan yarışımızı hızlandırıyoruz”

Depremin ülkemiz için göz ardı edilmemesi gereken bir gerçek olduğuna dikkat çeken Işıltan; “Bu gerçeğin oluşturduğu riskleri en aza indirmek için mevcut yapılarımızın deprem performansını çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Deprem karşısında hazırlıklı olmak için elimizdeki eski yapı stoğu durumunu hızlı bir şekilde değerlendirip aksiyon almak çok önemli. Bu noktada Hilti olarak geliştirdiğimiz PS 300 Donatı Tarama Cihazı, ihtiyacımız olan hızı sağlayarak adeta binaların röntgenini çekiyor ve deprem performansı analizi için yapıların deprem dayanıklılığını belirliyor. Ülkemizdeki yapı stoğunun riskli grupta yer aldığı düşünüldüğünde; çok daha güvenilir, kesin ve hızlı sonuçlar veren bu sistem zamanla olan yarışımızda bize büyük avantaj sağlıyor. Elde ettiğimiz veriler binaların dönüştürülme sürecinde sektörün değer zincirindeki her bir halkayı büyük oranda güçlendiriyor.” diye konuştu.  

Yenilikçi teknolojiler bina güçlendirme projelerinin amiral gemisi

Deprem bölgesi olan ülkemizde orta hasarlı güçlendirme projelerinde kaçınılmaz olarak filiz ekim kullanıldığını söyleyen Işıltan; “Mevcut bir binanın kullanım amacına uygun olarak yeterli yapı güvenliğine ulaşması adına binanın taşıyıcı sistemlerinin iyileştirilmesi çok önemli bir kriter. Bu noktada filiz ekiminde yeni tasarım metodu olan EOTA TR069, daha önce yönetmelik kapsamında olmayan filiz ekim işlerini kapsıyor ve binanın dayanıklılık performansının iyileştirilmesinde etkili bir rol üstleniyor. Bu bağlamda pazara bu yıl sunduğumuz EOTA TR069’a uyumlu RE500 V4 ve HY200 V3 kimyasal ankrajlar ile güçlendirme projelerine önemli bir katma değer sunmayı hedefliyoruz.” dedi. 

Deprem, domino etkisi oluşturarak diğer kazaları beraberinde getiriyor

Depremde can kaybının yalnızca bina çökmesi sebebiyle yaşanmadığını vurgulayan Işıltan; “Geçmişte incelenen spesifik depremlerde can kaybı nedeni olarak yaklaşık yüzde 10 oranında yapısal olmayan nedenler gösteriliyor. Yani elektrik tesisatı, asansör, dış cephe gibi yapı elemanlarını sabitleyen dübellerin ve taşıyıcı sistemlerin de yeterince sağlam olmaması, deprem anında kazalara yol açarak can ve mal kayıplarına sebep olabiliyor. Bu kapsamda depremin olası hasarlarını azaltma hedefiyle hayata geçirdiğimiz yapı elemanlarını sabitleyen dübellerimiz, Türkiye’nin de içinde bulunduğu en zorlu deprem kuşağı göz önüne alınarak verilen C2 sismik onayına sahip. Küçük bir inşaat malzemesi gibi görünen dübeller, aslında ilgili elemanların yapıya sağlıklı bir şekilde sabitlenmesini sağladıkları için hayati önem taşıyor. Dolayısıyla C2 sismik onaylı dübellerin yapıların vazgeçilmez bir unsuru olarak yaygınlaşması gerekiyor. Avrupa Teknik Onay Organizasyonu (EOTA) tarafından verilen C2 sismik onaylı dübellerin üretimini gerçekleştiren ilk firmalardan biri olarak binaların güçlendirilmesinde bu dübellerin yasal zorunluluk olmasını destekliyoruz. Buna ek olarak deprem esnasında doğalgaz ve elektrik kaçağı gibi sebeplerle gerçekleşebilecek yangınlara karşı pasif yangın durdurucu ürünlerin kullanılması önem arz ediyor. Bu önlemler alınmadığı takdirde, olası bir deprem anında bina içinde gerçekleşen bir kaza adeta domino taşı etkisiyle diğer pek çok kazayı da tetikliyor. Hilti Pasif Yangın Durdurucu ürünleri, yangın esnasında dört saate kadar alev, duman ve zehirli gazların yayılmasını engellediği gibi yangının çıktığı yerde hapsedilmesine yardımcı oluyor.” diyerek sözlerini tamamladı. 
 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Hilti’den Türkiye inşaat sektörü için inovatif yatırımlar geliyor
  • 22.12.2022 11:01

Hilti’den Türkiye inşaat sektörü için inovatif yatırımlar geliyor

Geleceği referans alan yaklaşımı ve çalışmalarıyla inşaat teknolojileri pazarına ...

Hilti'den şantiyelerdeki en karmaşık süreçler için mühendislik çözümleri
  • 20.05.2022 11:40

Hilti'den şantiyelerdeki en karmaşık süreçler için mühendislik çözümleri

İnşaat projelerinde mühendislik çözümleri; verimlilik, zaman, kârlılık ve projel ...

Hilti Türkiye, bu yıl da Türkiye’nin en iyi işverenleri listesinde!
  • 07.04.2022 09:37

Hilti Türkiye, bu yıl da Türkiye’nin en iyi işverenleri listesinde!

Great Place to Work Sertifikası’nın bir kez daha sahibi olan Hilti Türkiye, Happ ...

Hilti, sismik teknolojileriyle güvenli yapıların mimarı olmayı hedefliyor
  • 03.03.2022 16:37

Hilti, sismik teknolojileriyle güvenli yapıların mimarı olmayı hedefliyor

İnşaat sektörünün çözüm ortağı Hilti, yapıların güçlendirilmesinin yanı sıra uzu ...

Hilti, inşaat sahalarındaki dijitalleşmeyi hızlandıracak
  • 13.12.2021 10:05

Hilti, inşaat sahalarındaki dijitalleşmeyi hızlandıracak

Hilti Türkiye Genel Müdürü Banu Deniz Çetinkol, şirketin 2021 yılını değerlendir ...

Hilti’den ekosisteme fayda sağlayan şehirler için sürdürülebilir destek!
  • 08.11.2021 10:45

Hilti’den ekosisteme fayda sağlayan şehirler için sürdürülebilir destek!

Hilti Türkiye Pazarlama Direktörü Özgecan Işıltan, 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü ...