maritbet girişmaritbet
Borsan Grup, bakır ergitme tesisi kurdu!

Borsan Grup, bakır ergitme tesisi kurdu!

Adnan Ölmez, tam kapasite ile çalışan tesisin, aylık bin 200 ton bakır ergitme kapasitesine sahip olduğunu, bu miktarın bin tonunu bakır tel inceltme tesislerinde kullandıklarını belirtti

 

Üretimlerinin yüzde 50'sini ihraç ettiklerini dile getiren Adnan Ölmez, ihracat yaptıkları ülke sayısının 55 olduğunu, Afrika, Ortadoğu, Ukrayna, Rusya, Türki cumhuriyetler ve Avrupa ülkelerinin bunlar arasında yer aldığını belirterek,  “İhracat yaptığımız birçok ülkede en fazla marka bilinirliğine sahip firmayız” dedi.
 
Borsan Grup,  sektörün en önemli hammaddesi olan bakırı daha hızlı ve az maliyetle elde edebilmek için kurduğu bakır üretme tesisinde 2012 yılı Ekim ayında üretime başladı.
 
Kurdukları tesis ile artık kendi bakırlarını kendilerinin ürettiğini ifade eden Borsan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ölmez, aylık  bin 200 ton bakır ergitme kapasitesine sahip olduklarını dile getirdi. Tesisin tam kapasite ile çalıştığını söyleyen Ölmez, üretilen bakırın bin tonunu bakır tel inceltme tesisinde kullandıklarını ve bu bakır telleri kendi imalatlarında değerlendirdiklerini, 200 tonunu da filmaşin olarak piyasaya sunduklarını açıkladı. Ölmez, “Kalan 200 tonu da diğer kablo üreticilerine satarak, pek çok kablo üretim firmasının da tedarikçisi konumuna geldik” dedi. Bakır ergitme tesininin 2012 yılının Ekim ayında üretime geçtiğini belirten Ölmez, yeni ürünler ve kapasite artırımına yönelik yatırımları için 2012 yılında toplam 10 milyon liralık yatırım yaptıklarının altını çizdi.
 
Sektörün son zamanlarda daha çok yöneldiği N2XH  FE 180 kabloları için de üretim hattı ve laboratuvarını  kurduklarını anlatan Ölmez,  “Zayıf akım kablolarını da piyasaya sunduk. Ayrıca aydınlatma ürün portföyümüze, dışarıdan ayarlı sensörü sayesinde tüketiciye büyük kolaylık sağlayan 2 adet sensörlü ve 2 adet acil ledli sensörlü armatür ürün ekledik” şeklinde konuştu. Kapasite artırımına ve sevkiyata yönelik yatırımları kapsamında bir çok yeni makine aldıklarına değinen Ölmez,  depo sevkiyat otomasyon projesinin de yatırımları arasında bulunduğunu anlattı.
 
Türkiye'nin ilk 5 kablo üreticisinden biri
 
Üretimlerinin yüzde 50'sini ihraç ettiklerini dile getiren Adnan Ölmez, ihracat yaptıkları ülke sayısının 55 olduğunu, Afrika, Ortadoğu, Ukrayna, Rusya, Türkî cumhuriyetler ve Avrupa ülkelerinin bunlar arasında yer aldığını belirterek,  “İhracat yaptığımız birçok ülkede en fazla marka bilinirliğine sahibiz. Amacımız aynı başarıyı yeni açıldığımız ve açılacağımız pazarlarda da elde etmek” dedi.
 
Türkiye'nin 32 ilinde bayilerinin bulunduğuna  vurgu yapan Ölmez,  son 5 yılda 20 milyon liralık yatırım yaparak Türkiye'de ilk 5 kablo üreticisinden biri konumuna geldiklerini,  2013 yılı ve sonrasında da yatırımlarının aralıksız devam edeceğini vurguladı. 2012 yılında, piyasalarda bir daralmanın yaşandığına  işaret eden Ölmez, “Bu daralma ile sektörde var olan kapasite fazlalığı daha fazla hissedildi. Firmalar karsız hatta zararına satış yapma noktasına geldi ve bu durum da haksız rekabeti arttırdı” dedi.
 
6102 sayılı Yeni Ticaret Kanunu'nun  bir çok kolaylığı getirirken, çek yasasındaki değişiklikler nedeniyle çekin vadeli ve kredili olarak kullanıldığı sektörlerde ciddi daralmalar yaşanmasına neden olduğuna dikkat çeken Ölmez, uzun vadeli çalışan piyasalarda vadelerin kısalmaya ve teminatsız vadeli mal satılmamaya başlandığını söyledi. Bu durumdan diğer firmalar gibi kendilerinin de etkilendiğini kaydeden Ölmez, “Ancak yaptığımız yatırımların da etkisiyle, 2012 yılı için belirlediğimiz genel hedeflerimizi gerçekleştirdik” dedi.
 
“Denetim yetersizliği nedeniyle kendi kendimizle rekabet ediyoruz”
Son yıllarda Türkiye'de kablo üretiminde teknoloji ve kapasite artırımlarının çok fazla olduğunu dile getiren Ölmez, “Nakliye ve kalite anlamında Çin'den çok daha iyi bir konuma sahip olmamıza rağmen, biz Çin'e fırsat bırakmadan kendi kendimizle rekabet ediyoruz” dedi. Türkiye'deki birçok firmanın dış pazarlara açılması gerektiğine değinen Ölmez, Türkiye'deki tüketimin belli olduğunu belirterek, bu durumun çok zorlu bir rekabet ortamı oluşturduğuna dikkat çekti.
 
Sektörde denetim süreçlerinin daha sık olması gerektiğinin de altını çizen  Ölmez, piyasada bulunan standardı düşük kabloların büyük firmaları  ciddi şekilde rahatsız ettiğini, çünkü standardın altında bir kalitede üretilen ürünlerin Türkiye'nin yurtdışındaki marka imajına çok büyük zarar verdiğini söyledi.
 
Ölmez, “Son günlerde gerek Sanayi Bakanlığı'ndan gerekse TSE'den gelen heyetler, bu manada çok ciddi yaptırımlar ve baskılar uygulamaya başladı. Fakat bunun daha sık yapılması gerekiyor. Özellikle yurtdışına giden kalitesi veya standardı düşük ürünler, yıldızı parlayan Türk imajına çok büyük zarar veriyor” diye konuştu.  
 
Standarda uygun üretim yapan firmaların Avrupa ile yarıştığını dile getiren  Ölmez, ‘'Türk kablo sektörü Avrupa'dan ilerdedir ve teknolojileri daha yenidir. Avrupa'da hala eski teknoloji ile üretim yapılırken Türkiye'de son teknoloji kullanılmaktadır ve Türkiye , Avrupa'nın kablo tedarikçisi konumundadır" dedi.
 
Kobiden.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

'İnşaat, ülkemizin lokomotif sektörü'
  • 24.03.2018 15:46

'İnşaat, ülkemizin lokomotif sektörü'

Samsun 4. İnşaat Fuarı'na katılan Borsan Grup’un standı fuar ziyaretçileri taraf ...

Borsan Grup, bakır ergitme tesisi kurdu!
  • 10.12.2012 11:09

Borsan Grup, bakır ergitme tesisi kurdu!

Adnan Ölmez, tam kapasite ile çalışan tesisin, aylık bin 200 ton bakır ergitme k ...