maritbet girişmaritbet
DASK, 2017 hedefini açıkladı! 10 milyon konut sigortalı olacak!

DASK, 2017 hedefini açıkladı! 10 milyon konut sigortalı olacak!

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin yıldönümünde Afet Sigortaları Kanunu’nun getirdiği yeni uygulamaları ve bu doğrultuda hayata geçireceği projeleri açıkladı

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin yıldönümünde Afet Sigortaları Kanunu'nun getirdiği yeni uygulamaları ve bu doğrultuda hayata geçireceği projeleri açıkladı. Yeni yasayla birlikte zorunlu deprem sigortalı konut sayısını 2014'te 6 milyona, 2017'de 10 milyona çıkarmayı hedefleyen DASK'ın Van depreminin ardından, kuruluşundan bugüne yaptığı toplam tazminat ödemesi de 136 milyon TL'ye ulaştı. DASK ile Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nün işbirliğiyle deprem ve zorunlu deprem sigortası bilincini artırmak için Türkiye'yi dolaşan deprem simülasyon TIR'ı da DASK Festival Hattı adıyla yeniden yola çıktı. Bir ayda yerel festivalleri ve yazlık mekanları dolaşarak 10 merkezi ziyaret edecek TIR'la 35 bin kişiye doğrudan ulaşılması hedefleniyor.

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin 13. yıldönümünde 18 Ağustos'ta yürürlüğe girecek Afet Sigortaları Kanunu'nu değerlendirdi ve zorunlu deprem sigortası bilincini artırmaya ve sigortalılığı yaygınlaştırmaya yönelik yeni projelerini açıkladı. Afet Sigortaları Kanunu'nun uygulanmaya başlamasıyla birlikte elektrik ve su idarelerindeki abonelik işlemlerinde zorunlu deprem sigortası poliçesi aranacak.

Afet Sigortaları Kanunu'nu 12 yıldır beklediklerini belirten DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, “Yeni yasayla yapılan düzenlemeleri, ülkemizde deprem hasarlarının karşılanmasında sigorta seçeneğini geliştirmek adına çok önemli bir adım olarak görüyoruz. Bundan sonraki dönemde ülkemizde zorunlu deprem sigortasının yaptırılmasında ve deprem bilincinin gelişmesinde çok daha hızlı gelişmeler olacağını düşünüyoruz” dedi.

Yeni kanunla birlikte zorunlu deprem sigortası ve DASK'ın daha sağlam bir yasal çerçeveye kavuşacağını da vurgulayan Yazıcı şunları ifade etti:

“Hedefimiz, 2014 yılına kadar Türkiye'deki zorunlu deprem sigortalı konut sayısını 6 milyona yükseltmek. Orta vadeli hedefimiz ise hem deprem ve sigorta bilincini artırmak için hayata geçirdiğimiz projelerle hem de yeni Afet Sigortaları Kanunu'yla getirilen kontrol uygulamalarının etkinleştirilmesiyle 5 yıl içinde sigortalı konut sayısını 10 milyona çıkarmak.”

Van'a 106 milyon TL ödendi, toplam tazminat 136 milyon TL'ye yükseldi

2011'in dünyada afet zararlarının ciddi biçimde artış gösterdiği bir yıl olduğunu belirten Yazıcı, doğal afetlerden kaynaklı maddi kayıpların toplamının 380 milyar doları bulduğunu, bunun yaklaşık 105 milyar dolarının, yani yüzde 28'inin sigortayla telafi edildiğini söyledi. Gelişmiş ülkelerde afetler nedeniyle oluşan ekonomik kayıpların yarısına yakını sigortadan karşılanırken bu oran gelişmekte olan ülkeler için yüzde 5 – 10, az gelişmiş ülkeler için yüzde 1 - 3 arasında kalıyor. 

Geçen yıl yaşanan Van depreminin, hasarların sigortayla telafisi konusunda önemli bir örnek olduğunu da sözlerine ekleyen Yazıcı şöyle konuştu:

 “Van'da depremden önce zorunlu deprem sigortalı konut sayısı 7 bin 300'dü ve sigortalılık oranı yüzde 9'du. DASK, zorunlu deprem sigortası bulunan 8 bin 700 konuta toplamda 106 milyon TL ödeme yaptı. Van depreminde yapılan tazminat ödemeleriyle birlikte DASK'ın kuruluşundan beri yaptığı toplam tazminat ödemesi 136 milyon TL'ye ulaştı.”

Zorunlu deprem sigortalı konutlar her yıl yaklaşık yüzde 9 artıyor

Büyük depremlerin zorunlu deprem sigortalı konut artışında önemli rol oynadığını da vurgulayan Yazıcı şunları ifade etti:

“Son yıllarda zorunlu deprem sigortası her yıl ortalama yüzde 9'a yakın bir büyüme gösteriyor. Geçen yıl Van'da yaşanan deprem nedeniyle bu artış biraz daha fazla, yaklaşık yüzde 12,5 oldu. Bu artışın yüzde 5'i Van depreminden sonra gerçekleşti. 2012 yılının ilk döneminde ise yüzde 11,5 düzeyinde bir büyüme var. Yeni yasada öngörülen ek kontrol noktaları, zorunlu deprem sigortasını deprem olmadan yaptırmamız için işimizi kolaylaştırıyor. Yeni yasayla birlikte bu artış oranının daha da yükselmesini bekliyoruz.”

Türkiye'de zorunlu deprem sigortası kapsamına giren 16 milyon civarında konuttan 4 milyonunun, yani dörtte birinin poliçesi bulunuyor.

DASK festivalleri dolaşacak, yeni yasayı anlatacak

DASK, Afet Sigortaları Kanunu'yla birlikte yürürlüğe giren yeni denetim mekanizmalarının halka tanıtılması ve işlem yükü oluşturmadan uygulanması için bir dizi yeni proje ve çalışmayı da hayata geçirecek. Önceliği bilinçlendirme faaliyetlerine veren DASK'ın, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü işbirliğiyle 2010'dan beri Türkiye'yi dolaşan ve 63 merkezi ziyaret edip 150 bin kişiye doğrudan ulaşan deprem simülasyon TIR'ı yeniden yola çıkacak. TIR bu kez DASK Festival Hattı adıyla bir ay boyunca yerel festivalleri ve yazlık mekanları dolaşarak deprem, zorunlu deprem sigortası ve yeni yasayla birlikte gelen uygulamaları anlatacak. 7.4 büyüklüğündeki Marmara depremini simüle eden DASK Festival TIR'ı 10 merkezi ziyaret ederek 35 bin kişiye doğrudan ulaşmayı hedefliyor.

Ayrıca elektrik ve su idarelerine konuyla ilgili afiş, broşür gibi bilgilendirme materyalleri yerleştirilecek. Bu konuya özel hazırlanan kamu spotu da televizyon kanallarında yayınlanmaya başlayacak. Abonelik işlemleri sırasındaki poliçe kontrolü ise sigortası bulunan ev sahiplerine yeni işlem yükü doğurmadan, elektronik ortamda gerçek zamanlı bilgi paylaşımı ile yapılacak.

En iyi deprem filmini çekenler ödül aldı

DASK'ın, üniversitelerin lisans ve lisansüstü öğrencilerine yönelik “Sallanmaya vakit yok!” temalı 4. Kısa Film Yarışması'nda jürinin yaptığı değerlendirme sonucu ilk üç dereceyi alan öğrencilere de ödülleri takdim edildi. 105 kısa filmin katıldığı yarışmada Anadolu Üniversitesi'nden Çağatay Özkan “Kırılma” filmiyle birinci, Ege Üniversitesi'nden Atabey Uslu “128 Atış” filmiyle ikinci, Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nden Kamil Hakan Yıldırım “Deniz” filmiyle üçüncü oldu. Tüm öğrencilere başarı plaketi verilirken birinci MacBook Pro ve Sony HXR - MC2000E kamera, ikinci MacBook Pro, üçüncü iMac'le ödüllendirildi.

DASK'ın genç nesillerde deprem bilincini oluşturmak, öğrencileri üretime teşvik etmek hedefiyle düzenlediği yarışmada dereceye girenleri, yönetmenler Derviş Zaim ve Üstün Barışta, sinema yazarı Mehmet Açar, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Suat Gezgin ve Prof. Dr. Ali Murat Varol, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Peyami Çelikcan, Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özden Cankaya ile DASK Genel Sekreteri Serpil Yakut'un yer aldığı jüri belirledi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul'da DASK'lı konut sayısı şaşırttı!
  • 27.10.2017 11:21

İstanbul'da DASK'lı konut sayısı şaşırttı!

Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Dr. N. Şerif Çakırsoy, İstanbul'da ...

DASK’tan Van’a 114 milyon liralık hasar ödemesi!
  • 26.11.2012 09:27

DASK’tan Van’a 114 milyon liralık hasar ödemesi!

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, insa ...

DASK’ın hedefi 2014’te 6 milyon sigortalı konut!
  • 18.08.2012 08:30

DASK’ın hedefi 2014’te 6 milyon sigortalı konut!

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin yıldönü ...

DASK, 2017 hedefini açıkladı! 10 milyon konut sigortalı olacak!
  • 16.08.2012 14:14

DASK, 2017 hedefini açıkladı! 10 milyon konut sigortalı olacak!

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin yıldönü ...

DASK, evini sigortalamayanın elektrik ve suyunu kesecek!
  • 16.08.2012 07:28

DASK, evini sigortalamayanın elektrik ve suyunu kesecek!

2000'de getirilen zorunlu deprem sigortasında yeni bir dönem başlıyor. Doğal Afe ...

Zorunlu deprem sigortasına sıkı takip geliyor!
  • 15.08.2012 13:41

Zorunlu deprem sigortasına sıkı takip geliyor!

Kat maliklerinin Zorunlu Deprem Sigortası'nı yaptırma ve her yıl yenileme zorunl ...