maritbet girişmaritbet
"TÜFE’nin üzerindeki kira artışını kabul etmeyin"

"TÜFE’nin üzerindeki kira artışını kabul etmeyin"

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, şubat ayı itibarıyla, on iki aylık ortalamalara göre tüketici fiyatlarında yüzde 22.58 artış gerçekleşti. 

Buna göre mal sahipleri kiracısına yasal olarak en fazla yüzde 22,58 oranında zam yapabiliyor. Ancak bazı ev sahipleri ısrarla Tüketici Fiyat Endeksi'nin  (TÜFE) üzerinde zam yapmak istiyor. 

Yüzde 22.58 oldu

Kira artışları hakkında bilgi veren Gayrimenkul Danışmanı Gülcan Altınay, “Kira bedeli, bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla belirleniyor. Bu oran TÜİK tarafından şubat ayı için yüzde 22.58 olarak belirlendi. Bunun üstünde zam yapılamaz” dedi.

Ayrı bir anlaşma şart

TÜFE’nin üzerinde kira talep eden ev sahipleri hakkında Altınay, “Türk Borçlar Kanunu'nun 344. maddesi gereğince; taraflarca ayrı bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla belirleniyor. Ev sahibinin ayrı zam yapması için en başta bunu sözleşmede belirtmesi gerekiyordu” diye konuştu.

‘Israrcıysa dava açmalı’

Ev sahipleriyle sorun yaşayan kiracılara önerilerde bulunan Altınay, “Taraflar bu değişim oranının altında bir oranda kira artışı konusunda anlaşabilirler, ancak üstünde anlaşamazlar. Yazılı kontratlarında eğer daha düşük bir oran belirlenmiş ise o zaman bu oran geçerli olacaktır. Kiracılar böyle bir durumda mal sahibinin yapmak istediği artışı kabul etmeyerek, yasal orandaki artış ile kiralarını ödemeye devam edebilirler. Mal sahibinin istediği oranda artış yapılmaması tahliye nedeni olarak kabul edilemez. Eğer ev sahibi bu talebinde ısrarcıysa kira tespit davası açmalı.”

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Mayıs ayında Türkiye genelinde 93 bin 333 konut satışı gerçekleşti
  • 18.06.2026 10:12

Mayıs ayında Türkiye genelinde 93 bin 333 konut satışı gerçekleşti

Türkiye genelinde Mayıs ayında ilk el konut satışları 30 bin 196, ikinci el konu ...

Ramazan Taş: "Konutta talep birinci ele yöneldi"
  • 15.05.2026 16:01

Ramazan Taş: "Konutta talep birinci ele yöneldi"

Luxera GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Taş, “Konut kredisi kullanımındaki yüz ...

Nisan ayında Türkiye genelinde 126 bin 808 konut satıldı
  • 14.05.2026 11:52

Nisan ayında Türkiye genelinde 126 bin 808 konut satıldı

Türkiye'de nisan ayında ilk el konut satışları 40 bin 306, ikinci el konut satış ...

Mart'ta 35 bin 725 ilk el, 77 bin 642 ikinci el konut satışı gerçekleşti
  • 17.04.2026 10:17

Mart'ta 35 bin 725 ilk el, 77 bin 642 ikinci el konut satışı gerçekleşti

Mart ayında ülke genelinde toplam 113 bin 367 konut satışı gerçekleşti. ...

Şubat'ta 124 bin 549 adet konut satıldı
  • 13.03.2026 11:54

Şubat'ta 124 bin 549 adet konut satıldı

Türkiye'de Şubat ayı içerisinde ilk el konut satışları 37 bin 785, ikinci el kon ...

Küresel risklere rağmen inşaat sektörü yüzde 10,8 büyüdü
  • 06.03.2026 11:44

Küresel risklere rağmen inşaat sektörü yüzde 10,8 büyüdü

TMB Başkanı Eren, TÜİK'in açıkladığı Ekim-Aralık 2025 dönemine ve yılın tamamına ...