maritbet girişmaritbet
Çimento ve seramik sektörlerinde 2020 yılının şampiyonları açıklandı

Çimento ve seramik sektörlerinde 2020 yılının şampiyonları açıklandı

"En Fazla İhracat Yapan Firmalar", "En Yüksek İhraç Birim Fiyatına Sahip Firma" ve "İhracatını En Fazla Artıran Firma" kategorilerinde 11 alt sektörde 71 ödül sahiplerini buldu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, "İhracatçılarımız, 2020 yılında adeta tarih yazdılar. Gerçekleştirilen performansın değeri, belki de on yıllar sonrasında bile hatırlanacak. Özellikle yılın ikinci yarısından sonra, rüzgarı arkamıza iyiden iyiye aldık." ifadelerini kullandı.

Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği'nden (ÇCSİB) yapılan açıklamaya göre, "ÇCSİB 3. İhracatın Şampiyonları" ödül töreni Ticaret Bakan Yardımcısı R. Tuna Turagay, TİM Başkanı İsmail Gülle, ÇCSİB Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz ve sektör paydaşlarının katılımı ile gerçekleştirildi.

Etkinlik kapsamında "En Fazla İhracat Yapan Firmalar", "En Yüksek İhraç Birim Fiyatına Sahip Firma" ve "İhracatını En Fazla Artıran Firma" kategorilerinde 11 alt sektörde 71 ödül sahiplerini buldu.

Açıklamada etkinlikteki konuşmasına yer verilen TİM Başkanı İsmail Gülle, 2020'nin Türk ihracatının istikrar ve dirayetini gösteren bir yıl olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Ödül alacak ihracatçılarımız, 2020 yılında adeta tarih yazdılar. Gerçekleştirilen performansın değeri, belki de on yıllar sonrasında bile hatırlanacak. Özellikle yılın ikinci yarısından sonra, rüzgarı arkamıza iyiden iyiye aldık. Bu rüzgar bize, 2021'i ihracatın yılı yapma cesaretini verdi. Tüm bu başarıların neticesinde son 12 ayda ihracatımızda 215 milyar doları aşmayı başardık.

Aylık ihracatta 20 milyar doları aşmak, artık yavaş yavaş alıştığımız bir başarı. İhracatımıza, bu milli zenginliğimize değer kattığımız için oldukça gururluyuz. Çünkü biliyoruz ki, Yarının Türkiye'si ancak ve ancak üretimle, ihracatla yükselecek."

"Üç sektörün son 10 yılda ülkeye kazandırdığı net cari fazla 25 milyar dolara yakın"

ÇCSİB Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz de Birlik bünyesinde faaliyet gösteren sektörlerin sürdürülebilir üretim, tedarik ve lojistik güçleriyle salgın döneminde Türkiye'yi dünyanın en başarılı ülkelerinden biri haline getirdiğini belirterek, ihracatçı firmalara teşekkür etti.

2020 yılında yüzde 8 büyüme ile 4 milyar dolarlık ihracata ulaştıklarını, bu yıl hedefi büyüttüklerini ifade eden Çenesiz, şu bilgileri verdi:

"Salgının ilk yılında yakaladığımız başarı, daha büyük hedefler belirlememizin önünü açtı. Bu yılın ilk 10 ayı itibarıyla 4 milyar dolar ihracata ulaşmış bulunuyoruz. Son iki ayda büyümemize büyüme katarak, 5 milyar doları yakalamayı hedefliyoruz. Diğer taraftan çimento, cam ve seramik sektörlerimizin ürettiği yerli katma değer, Türkiye ortalamasının üç katına yükseldi. Bu yıl sonu itibarıyla 3,3 milyar dolarlık yerli katma değer oluşturacağımızı öngörüyoruz.

Böylece son 10 yılda ülkemize sunduğumuz net döviz 25 milyar dolara yaklaşacak. Giderek güçlenen ve daha fazla önem verilen tasarım kültürümüz, yüksek kapasiteli modern tesislerimiz, ürün zenginliğimiz, her koşula uyum sağlayabilen esnek yapımız ve köklü geçmişimizle hep birlikte ihracatımızı büyütmeye devam edeceğiz."

Erdem Çenesiz, ÇCSİB'nin en az ihracatı artırmak kadar önem verdiği bir diğer konunun da toplumun refahına katkı sunmak olduğunu aktardı.

Üç sektördeki üreticilerin 100 bin kişinin üzerinde istihdam sağladığını ifade eden Çenesiz, "Salgının başından bu yana kalıcı bir istihdam kaybı yaşanmadı. Üyelerimizin yeni yatırımlara ve istihdama odaklanmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Bununla birlikte sektörlerimizin bir diğer önemli özelliği de yalnızca bir şehre veya bölgeye değil ülkemizin tamamına katkı sunmalarıdır. Bizim ihracat yolculuğumuz Anadolu’nun dört bir yanından başlayıp yedi kıtaya ulaşıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

TÜRKÇİMENTO ve ASİA’dan net sıfır odaklı iş birliği
  • 15.12.2025 16:19

TÜRKÇİMENTO ve ASİA’dan net sıfır odaklı iş birliği

TÜRKÇİMENTO ile Azerbaycan Çimento Üreticileri Birliği (ASİA), çimento sektörünü ...

ÇEİS İş Sağlığı ve Güvenliği Özel Ödülü’nün sahibi oldu
  • 15.12.2025 16:10

ÇEİS İş Sağlığı ve Güvenliği Özel Ödülü’nün sahibi oldu

Türkiye’nin köklü işveren sendikalarından Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendika ...

Bambum doğal bambu ve cam uyumunu yeni serisinde buluşturdu
  • 09.12.2025 13:09

Bambum doğal bambu ve cam uyumunu yeni serisinde buluşturdu

Doğal malzemelerle modern tasarımı buluşturan Bambum, mutfaklarda hem estetik he ...

Türkçimento sürdürülebilirlik raporu yayımlandı
  • 09.12.2025 10:19

Türkçimento sürdürülebilirlik raporu yayımlandı

Türkiye çimento sektörünün ekonomik, çevresel ve sosyal performansının bütüncül ...

Uluslararası çimento endüstrisi INTERCEM'de bir araya geldi
  • 12.09.2024 14:03

Uluslararası çimento endüstrisi INTERCEM'de bir araya geldi

ÇCSİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdulhamit Akçay, lojistikte yaşanan soru ...

Çimsa'dan Mersin'e 1,5 milyar liralık yatırım
  • 07.05.2024 10:27

Çimsa'dan Mersin'e 1,5 milyar liralık yatırım

Çimsa, yeni tesis kapasitesinin yaklaşık yüzde 90'nını dünya pazarlarına ihraç e ...