maritbet girişmaritbet
Yüzde 17'lik KDV avantajı konut stoğunu eritmedi!

Yüzde 17'lik KDV avantajı konut stoğunu eritmedi!

Yeni ruhsatlı konutlarda KDV’nin artırılmasıyla birlikte gözler eski KDV’den satılan konutlara çevrildi. 2013’ten önce ruhsat alan konutlar yüzde 1 KDV avantajına kavuşurken, beklentiler konut almak isteyenlerin bu projeleri tercih edecekleri yönünde oldu

 

Yeni ruhsatlı konutlarda KDV'nin artırılmasıyla birlikte gözler eski KDV'den satılan konutlara çevrildi. 2013'ten önce ruhsat alan konutlar yüzde 1 KDV avantajına kavuşurken, beklentiler konut almak isteyenlerin bu projeleri tercih edecekleri yönünde oldu. Piyasada 2013'ten önce ruhsat alan ve yüzde 1 KDV ile satılan konut projelerini incelediğimiz zaman ise tablonun pek de öyle olmadığı görülüyor. Bazı projeler 1 -31 Ocak 2013 tarihleri arasında iyi bir satış performansı yakalarken, özellikle Teknik Yapı Tuzla'daki Evora İstanbul projesinde en yüksek satışa ulaşan firma oldu.

Teknik Yapı'yı Bahçeşehir'deki Spradon Vadi projesiyle Kuzu Grup ve Vadistanbul takip ediyor. Daha sonra Esenyurt'ta projeler yapan Özyurtlar ve Bulut İnşaat geliyor. Türkiye'nin en uzun kulesinin bulunduğu Metropol İstanbul da son 1 ayda önemli bir satış performansı gösteriyor. Soyak da İzmir ve İstanbul projeleriyle iyi satış yapan firmalar arasında yer aldı.

‘Şimdilik sıkıntı yok'

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Fatih Tosun, yeni KDV uygulamasının yeni projelerdeki konut stokları bitene kadar ikinci el konut fiyatlarının artışında çok etkili olmayacağını söyledi.

Bu açıdan mevcut ve ruhsatı alınan projelerle birlikte, 2014 yılına kadar sektörün çok büyük bir sıkıntı yaşamayacağını vurgulayan Tosun, “2014 yılında eğer enflasyon yüzde 5 civarında olursa ve konut kredi faizleri yüzde 0,75-0,85 aralığında seyrederse konut satışlarında çok büyük düşüşler olmayacaktır” dedi. 2014'ten itibaren ise ikinci el konutlara ve kentsel dönüşümle üretilmiş konutlara ilginin artacağını vurgulayan Tosun, şunları söyledi:

“Belki KDV oranları kentsel dönüşüm için seferberliği tetikleyici bir unsur da olabilir. Çünkü artık cadde ve merkezi konumdaki arsalar üzerinde konut üretimi daha pahalı olacak, kentsel dönüşüm dışındaki projeler şehrin gelişim akslarına kaymaya başlayacak.

Buna göre inşaatçıların 2 türlü strateji geliştireceğini düşünüyoruz. Şehir merkezlerinde dönüşüm odaklı proje geliştiren ve şehrin gelişme bölgelerinde toplu konut projeleri geliştiren firmalar olacak. İstanbul başta olmak üzere 3  ilde özellikle bunu göreceğiz.”

Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Konutta yeni KDV oranları yorumlanıyor!
  • 03.01.2013 15:33

Konutta yeni KDV oranları yorumlanıyor!

konutta yeni belirlenen KDV rakamları ve metrekare fiyatları gündemin ilk maddes ...

"İstanbul'un konut stoku sıkıntısı yok"
  • 25.08.2018 09:52

"İstanbul'un konut stoku sıkıntısı yok"

Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Akbal, İstanbul genelinde bahsedildiği ...

'Konut kampanyası sektöre ciddi hareketlilik getirecek'
  • 09.05.2018 09:33

'Konut kampanyası sektöre ciddi hareketlilik getirecek'

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, faiz oranlarının ve dö ...

Doğan Dağ "Yabancıdan KDV alınmaması sektöre katkı sağlar"
  • 07.02.2017 15:19

Doğan Dağ "Yabancıdan KDV alınmaması sektöre katkı sağlar"

Dağ Mühendislik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Doğan Dağ, yabancıya konut satı ...

'Konutta KDV düzenlemesi sektör için güzel bir adım'
  • 03.02.2017 10:02

'Konutta KDV düzenlemesi sektör için güzel bir adım'

EgeYapı YKB İnanç Kabadayı, Emlaktasondakika Haber Müdür Yardımcısı Uğurcan Toka ...

Konutta KDV indirimi yatırımcının yüzünü güldürecek
  • 22.09.2016 10:56

Konutta KDV indirimi yatırımcının yüzünü güldürecek

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Zuhal Balsarı, yatırımcıyı raha ...