maritbet girişmaritbet
Yeşil Konutlara ‘yonca yaprağı’ kriteri geliyor

Yeşil Konutlara ‘yonca yaprağı’ kriteri geliyor

Son dönemin trendi haline gelen yeşil binalarla ilgili çok önemli bir adım atıldı. Kısa süre içinde kendi sertifikasını oluşturması beklenen Türkiye’deki projelerin ne kadar yeşil olduğunu kazandığı yonca yaprağı sayısı belirleyecek

Son dönemin trendi haline gelen yeşil binalarla ilgili çok önemli bir adım atıldı. Kısa süre içinde kendi sertifikasını oluşturması beklenen Türkiye'deki projelerin ne kadar yeşil olduğunu kazandığı yonca yaprağı sayısı belirleyecek

Artan nüfusla birlikte önemi giderek artan enerjinin verimli kullanılması inşaat sektöründe yeni uygulamaları beraberinde getiriyor. Bunlardan en önemli gelişme ise gayrimenkul sektöründeki yeni trendlerden biri olan ‘yeşil bina'larla ilgili oldu. Şimdiye kadar başka ülkelerinin yeşil bina sertifikalarını kullanan Türkiye artık kendi Yeşil Bina Sertifikası'na sahip olabilecek. Sertifikayı da Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği verecek.

Türkiye'nin kendi sertifikasını hazırladığını ifade eden Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği Kurucu Başkan Yardımcısı Duygu Erten, Yeşil Bina Konut Sertifikası vereceklerini açıkladı. Uygulamaya konuttan başlamalarının sebebi olarak yapılan inşaatların büyük bir bölümünün konutlardan oluşmasını gösteren Erten, “Sertifikanın beta versiyonunu hazırladık. Mayıs ayında denemelere başlıyoruz. İlgili tüm tarafların onayını aldıktan sonra 2012 sonunda sertifika vermeye başlayacağız” dedi. Erten, dünyada genellikle Leed ve Bream gibi ABD ve İngiltere kökenli sertifikaların kullanıldığını anlatarak, “Fakat bu sertifikalara sahip olmak fazladan maliyetgetiriyor” diyerek, Türkçe olarak yayınlanacak yeni sertifikanın bu zorlu süreçleri ortadan kaldıracağının altını çizdi.

Yabancı sertifikaların ait olduğu ülkelerin koşullarına göre hazırlandığını vurgulayan Duygu Erten, “Türkiye'de çok sayıda konut yapılacak. Uluslararası sertifikaları inceledik. Buna göre kendi standartlarımızı en iyi şekilde oluşturacağız” diye konuştu.

4 yoncalı bina mükemmel olacak

Erten, sertifika için konutları değerlendireceklerini ve puanlandıracaklarını belirterek, “Yonca yaprağından esinlendik. Puanlamayı buna göre yapacağız. 1 yaprak alan standart yeşil bina özelliği taşırken, 2 yaprak alan iyi, 3 yaprak alan çok iyi ve 4 yaprak alan proje ise mükemmel olarak tescillendirilecek” dedi.

Belediyeden yeşil bina atağı

Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi'nde Türkiye'nin ilk Bream sertifikalı kamu binası olması beklenen belediye binasının tanıtımını yaptı. Yeniay, 38 bin metrekare kapalı alandan oluşan belediye binasıyla diğer kamu kuruluşlarına örnek olmayı amaçladıklarını belirterek, “Yalıtımdan, gün ışığına, yağmur suyundan elektrikli araçların şarj ünitelerine kadar her şeyin düşünüldüğü yeşil bina tasarladık” dedi. İnşaatın başladığını ve 2013 Eylül'de tamamlanacağını vurgulayan Yeniay, şu bilgileri verdi:

“Projenin maliyeti 60 milyon lirayı buldu. Projede asansöre pek ihtiyaç olmayacak, yağmur suyu toplanacak, elektrikli araçlar şarj dilebilecek, atık suları yeniden kullanılacak. Ayrıca çift cephe sistemi ve doğal bitki örtüsü uygulanacak. Projedeki bu özellikler yüzde 4 ek maliyet getirecek ama kendini birkaç yılda amorti edecek. 100 yıl kullanılabilecek bir proje yapıyoruz.”

Tek başına yeşil bina yetmez

Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi'nde konuşan İstanbul İnşaatçılar Derneği  (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, binaların ve yerleşimlerin karbondioksit salınımının yüzde 40‘ına, su tüketiminin yüzde 12‘sine,  atık tüketiminin yüzde 65‘ine ve elektrik tüketiminin de yüzde 71'ine neden olduğu dile getirdi.

 Durbakayım, tek başına bir binanın yeşil kriteri taşımasının yeterli olmadığının altını çizerek, “Master planları oluşturmalıyız. Kenti bir bütün olarak ele almalıyız. Toyekün bir çaba göstermeliyiz. Sadece yeşil binalar sorunu çözmez” dedi. Alternatif enerji üretimimin gündeme gelmesinin önemine değinen Durbakayım, güneş ve rüzgar enerjisinin teşvik edilebileceğini vurguladı.

İNDER olarak enerjinin doğru kullanılmasını da amaçladıklarını ifade eden Durbakayım, bu kapsamda verdikleri ustalık belgesiyle daha nitelikli binaların inşa edilmesine katkı sunacaklarını söyledi. Nazmi Durbakayım, Teknik Yapı olarak da Tuzla'da inşa ettikleri Evora İstanbul projesinde enerji tasarrufunu merkeze aldıklarını ve ekosisteme en az şekilde zararı vermeyi başardıklarını dile getirdi.

Milliyet Emlak

Yavuz Karaman

 

Yorum Yaz