maritbet girişmaritbet
Yeşil binaların yaygınlaşması için sertifikalandırılması çalışmalarına başlandı!

Yeşil binaların yaygınlaşması için sertifikalandırılması çalışmalarına başlandı!

Enerji tasarrufu sağlayan ve karbondioksit salınımını azaltan yeşil binaların yaygınlaşması amacıyla LEED, BREEAM, DGNB sertifika sistemlerine alternatif yerli uygulama başlatılacak

 

Türkiye'de inşaatların, yeşil bina kriterlerine göre tasarlanarak inşa edilmesi ve yerel kurumlarca sertifikalandırılması için çalışmalara başlandı. 
     
Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği Başkanı Haluk Sur, AA muhabirine, ''yeşil bina sertifikası''nın, sağlıklı toplumlar, yaşanabilir çevre ve gelişmiş bir ekonomi yaratmak amacıyla verildiğini söyledi. 
     
Uygulamayla bina standartlarında çıtayı yükseltmeyi de hedeflediklerini ifade eden Sur, yeşil bina sertifikasının, mimarlık, mühendislik, planlama, peyzaj tasarımı, elektrik-mekanik tesisat projelerinden alınan yorumlarla oluşturulduğunu belirtti. 
     
Önümüzdeki yıllarda yeşil bina projelerinin en büyük rekabet alanlarından biri olacağına işaret eden Sur, tasarruf sağlayan projelerin sürdürülebilir olması ve hızlı satılmasıyla fark yaratacağını söyledi. 
     
Ocak 2013 itibarıyla ülkede 45 sertifikalı, 150 de sertifika adayı yeşil bina bulunduğuna işaret eden Sur, Türkiye'de uluslararası değerlendirme sistemlerinden LEED, BREEAM ve DGNB'nin çok yaygın olduğunu bildirdi. 
     
Sertifikalar, veren ülkelerin kültürlerine yönelik 
 
Sertifikanın yerel kurumlarca da verilebilmesi için çalışma yürüttüklerini dile getiren Sur, yerli sertifikanın, Amerikan Yeşil Bina Konseyi'nce geliştirilen LEED ve İngiltere'de Yapı Araştırma Kurumu'nca verilen BREEAM'in Türk versiyonu olacağını anlattı. 
     
Uluslararası değerlendirme sistemlerinin Türkiye'deki kullanımına ilişkin derneklerine ''yurt dışı kökenli olduğu için pahalı'', ''oldukça yoğun bürokrasi var'', '' koşullara uyma zorunluluğunun yarattığı bir kılıfına uydurma durumu var'' gibi geri bildirimler geldiğini kaydeden Sur, sertifikaların, veren ülkenin kaynaklarına, kültürlerine ve sistemlerine yönelik olmasının en önemli sıkıntı olduğunu belirtti. 
     
Yerli sertifikanın uluslararası geçerliliği olacak
     
Yerli sertifikanın uluslararası alanda geçerliliği olacağına dikkati çeken Sur, yeşil bina kriterlerine uyulması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın desteğini aldıklarını, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Mühendis ve Mimar Odaları ile İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) ile de görüşmelerin sürdüğünü belirtti. 
     
İsteyen firmaların projeleri için yine diğer ülkelerin sertifika kurumlarına başvurabileceğini vurgulayan Sur, şöyle konuştu:''Diğer uluslararası sertifikalara göre en büyük avantaj sertifika gelirinin yurt içinde kalacak olması ve böylece dışarıya kaynak transferinin engellenmesidir. Yabancı sertifikalar için konutlarda yeşil bina sertifikası almanın maliyeti 5 bin dolardan başlarken, ticari projelerde bu rakam 100 bin dolara kadar çıkabiliyor.'' 
     
Sur, Yeşil Bina Sertifikası'nın eğitim ve denetim sürecini, dernekleri ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın oluşturacağı yapının düzenleyeceğini sözlerine ekledi.
 
Duygu Can/AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"İnşaatlarda iş yapış şekli de değişecek"
  • 16.10.2021 17:27

"İnşaatlarda iş yapış şekli de değişecek"

Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sami Kı ...

Haluk Sur, GYODER'i emlaktasondakika'ya anlattı!
  • 23.03.2017 16:33

Haluk Sur, GYODER'i emlaktasondakika'ya anlattı!

GYODER Başkan Yardımcısı Haluk Sur, GYODER olarak hayata geçirdikleri projeleri ...

Haluk Sur, Re-Pie ile Turkmall işbirliğini anlattı!
  • 13.07.2016 16:06

Haluk Sur, Re-Pie ile Turkmall işbirliğini anlattı!

Re-Pie Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Sur, Turkmall ile yapılan anlaşmanın detayla ...

Haluk Sur: Faizin düşmesi satın almayı yükseltir
  • 12.05.2016 11:38

Haluk Sur: Faizin düşmesi satın almayı yükseltir

GYODER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Sur, 15. Gayrimenkul Zirvesi'nde e ...