maritbet girişmaritbet
"Yeni Evim kampanyası ekonomiye 600 milyar TL kazandıracak"

"Yeni Evim kampanyası ekonomiye 600 milyar TL kazandıracak"

Orta gelirlilere yönelik açıklanan Yeni Evim Konut Finansman Programı kampanyasına ilişkin Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Başkan Vekili İrfan Aşçıoğlu’nun görüşlerini belirtti.

Orta gelirli vatandaşlarımıza yönelik konut kampanyası olarak açıklanan ancak içerisinde hem tüketiciyi hem üreticiyi destekleyen detayların olduğu Yeni Evim Konut Finansman Programı kampanyasını hem Türkiye ekonomisi hem de gayrimenkul sektörü açısından oldukça olumlu karşıladık. Bu kampanya satın alma gücünü arttırıcı özelliği ile başta tüketiciler olmak üzere, arzı destekleyen teşvikleri ile gayrimenkul geliştiricilere ve alt sektörlere olan etkisi ile genel ekonomik görünüme pozitif etki sağlayacak. 

Tüketiciler için yıllık enflasyonun %64,27 olduğu bir ülkede, yıllık %8-9 kredi faiz oranıyla konut sahibi olabilmek büyük bir fırsat… Kısaca özetlemek gerekirse 1 milyon TL kredi aldığınızda kamu bankalarından 1,20 faiz oranı ile aylık taksit tutarı 13.500 TL oluyor. Ancak yeni açıklanan 0,69 kredi oranıyla bu ödeme, bakanlığın desteği ile ilk yıl 4.410 TL, ikinci yıl 5.400 TL ve 3. yıl 6.480 TL’ye geliyor. Sonraki aylarda ise ortalama 10.000 TL ile 12.000 TL arasında değişiyor yani bu sayede gerçekten kira öder gibi ev sahibi olma imkânı sağlanıyor.  

Üretici tarafında ise, ülkemizin stratejik konularından biri olan barınma ihtiyacı için arzı desteklemek noktasında adımların atılması gerektiğini daha önce çok kez dile getirmiştik. Bu kampanya kapsamında açıklanan KGF ile arzı ve üreticiyi destekleyecek çok önemli bir adım atıldı. Bankalarla yapılacak garantörlük anlaşması ile toplamda 25 milyar TL desteğin açıklanması, uzun zamandır krediye erişimde sıkıntı yaşayan gayrimenkul sektöründeki oyuncular için çok önemli bir adım... Geçmişte açıklanan KGF paketlerinin doğru bir şekilde kullanılmadığı gördük ancak bugün açıklanan KGF’nin tamamen amacına uygun, üretim odaklı ve kontrol altında olduğunu anlıyoruz. Arzı ve üreticiyi desteklemek, gayrimenkule ulaşacak tüketiciyi desteklemek anlamına geliyor. Bu noktada KGF’nin adil paylaştırılmasıyla üretici tarafında iştahın artacağı görüşündeyim.
  
Kampanyanın ekonomiye katkısının 600 milyar TL olması bekleniyor. Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri olan gayrimenkul sektörü, yaklaşık 250 farklı sektörü ve binlerce iş alanını besliyor. Dolayısıyla Türkiye ekonomisi için çok önemli bir gelişme olacağını ve çok iyi planlandığını söylemek mümkün. KGF’den faydalanabilmek için satış fiyatlarının sabit tutulması gibi kriterler söz konusu, detaylar açıklandıkça gelişmeleri takip edeceğiz ancak gerçekten çok iyi planlanan bir program olduğunu tekrar belirtmek gerekir. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Yeni Evim kampanyası ekonomiye 600 milyar TL kazandıracak"
  • 06.01.2023 11:21

"Yeni Evim kampanyası ekonomiye 600 milyar TL kazandıracak"

Orta gelirlilere yönelik açıklanan Yeni Evim Konut Finansman Programı kampanyası ...