maritbet girişmaritbet
YDA'nın Dalaman Havalimanı için finansmanı tamam!

YDA'nın Dalaman Havalimanı için finansmanı tamam!

YDA Havalimanı Yatırım, Dalaman Havalimanı’nın için EBRD ve Unicredit Bank ile 175 Milyon Euro’luk Yatırım Kredisi Sözleşmesi imzaladı.

Dalaman Havalimanı İç ve Dış Hatlar İşletme Hakkı'nı 705 Milyon Euro ve KDV karşılığında devralan YDA Havalimanı Yatırım ve İşletme A.Ş.; Dalaman Havalimanı'nın uluslararası proje finansmanı ile yapımına başlayacağı Yeni İç Hatlar Terminal Binası'nın 175 Milyon Euro'luk Yatırım Kredisi Sözleşmesi'ni Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Unicredit Bank ile imzaladı. Düzenlenen törene Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yahya Baş, Muğla Milletvekilleri, DHMİ Genel Müdür Vekili Funda Ocak, çok sayıda bürokrat ve banka üst düzey yöneticileri katıldı.

dalaman havalimanı

EBRD'nin Finanse Ettiği İlk Bölgesel Havalimanı  

EBRD; Kamu-Özel İşbirliği (PPP) modeli çerçevesinde Dalaman Havalimanı Yeni İç Hatlar Terminali'nin yapım ve işletmesini finanse ederek; dünyada ilk kez bir bölgesel havalimanının büyümesini finanse ettiğini açıkladı. Geçtiğimiz aylarda YDA İnşaat'ın tahvil ihracına da katılarak ilk kez Türk Lirasına yatırım yapan EBRD;  Dalaman yeni iç hatlar terminali için krediyi 2 dilim halinde finanse etti. 75 Milyon Euro öz kaynak ve 175 Milyon Euro proje finansmanı sağlanarak hayata geçirilecek 250 Milyon Euro'luk yatırımın kredi paketi birinci dilim olan  ve A tipi kredi diye adlandırılan 87,5 milyon Euro EBRD'nin doğrudan kendi kaynaklarından; ikinci dilim olan ve B tipi kredi diye adlandırılan 87,5 milyon Euro ise UniCredit Bank Avusturya tarafından sağlandı. 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yahya Baş, JW Marriott Otel'de imza töreni öncesi yaptığı konuşmada, son 13 yılda Türkiye'de ulaştırma sektörünün ne kadar büyüdüğünün ve geliştiğinin yaşanarak görüldüğünü söyledi. Hükümetlerin ve özellikle Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının serbestleşme politikasıyla birçok yatırımın kamuya yük yüklemeden vatandaşa hizmet sağlayacak şekilde yap-işlet-devlet modeliyle hayata geçirildiğini söyleyen Baş, bu projelerle Türkiye'nin hızla büyüdüğünü, bugün bu gelişmelerin nedeninin  hükümetin takip ettiği serbestleşme politikası olduğunu belirtti. 

EBRD Ulaşım Direktörü Mike Davey; “İnsanların hayatlarını iyileştiren ve Türk ekonomisinin önemli sektörlerinde güçlenme yaratan ulaşım altyapı projelerine özel sektörün daha yüksek katkı sağlamasını desteklemekten mutluluk duymaktayız. Dalaman Havalimanı EBRD'nin finanse ettiği ilk bölgesel havalimanı ve gelecekte PPP modeliyle başarılı şekilde işletilen başka bölgesel havalimanları olmasını da umuyoruz. ” dedi.

Toplam Bedel 1 Milyar Euro

Dalaman Havalimanı'nın işletilmesi yükümlülüğünü almakla bölgenin ekonomik gelişimi ve Türkiye'nin potansiyeline katkıda bulunmaktan gurur duyduklarını belirten YDA Group Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan şunları söyledi:  “Ülkemiz  ekonomisi ve havacılık sektörü  için çok önemli bir projeye imza atmanın sevincini yaşıyoruz. Yeni yapılacak terminal binasının 250 Milyon Euro'luk yatırım bedeli ve  Dalaman Havalimanı iç ve dış hatlar terminallerinin 25 yıllık işletme hakkının devir bedeli olan KDV dahil 831 milyon 900 bin Euro ile birlikte toplamda  Dalaman Havalimanı için  1 Milyar Euro'yu aşan  dev bir yatırım yapıyoruz. Dünyada, likidite sıkışıklığının yaşandığı bugünlerde bir Türk firmasının tek başına bu çapta bir yatırımı, tamamen uluslararası proje finansmanı sağlayarak yapacak olmasının, Türk iş dünyası açısından önemli bir adım. Bankaların yegane teminatları, ülkemize, bizlere ve projemize duydukları güvendir. Bu güven neticesinde uluslararası bankalar, projemize 175 milyon Euro finansman sağlamaktadırlar".

Konuşmaların ardından, YDA Group Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, EBRD Ülke Direktörü Michael Davey ve UniCredit Bankası Altyapı Ülke Direktörü Peter Aurich, Yeni İç Hatlar Terminal Binası'nın 175 milyon avroluk yatırım kredisi sözleşmesini imzaladı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Dalaman Havalimanı'nın yüzde 60'ı İspanyol şirkete satıldı!
  • 20.07.2022 10:13

Dalaman Havalimanı'nın yüzde 60'ı İspanyol şirkete satıldı!

Dalaman Havalimanı işletme hakkının yüzde 60'ını YDA Grubu'ndan satın almak için ...

YDA Group, Dalaman Havalimanı için Ferrovial ile ortaklık anlaşması imzaladı
  • 17.02.2022 15:59

YDA Group, Dalaman Havalimanı için Ferrovial ile ortaklık anlaşması imzaladı

YDA Group, Dalaman Uluslararası Havalimanı'nın 2042 yılı sonuna kadar olan imtiy ...

YDA Dalaman Havalimanı’nda tasarım şıklığı!
  • 07.10.2015 15:54

YDA Dalaman Havalimanı’nda tasarım şıklığı!

YDA Dalaman Havalimanı çalışanlarının Melis İpekçi imzalı yeni üniformaları, şık ...

YDA'nın Dalaman Havalimanı için finansmanı tamam!
  • 25.02.2015 16:15

YDA'nın Dalaman Havalimanı için finansmanı tamam!

YDA Havalimanı Yatırım, Dalaman Havalimanı’nın için EBRD ve Unicredit Bank ile ...

Hüseyin Arslan 'Dalaman Havalimanı ayrıcalıklı bir proje'
  • 15.08.2014 10:48

Hüseyin Arslan 'Dalaman Havalimanı ayrıcalıklı bir proje'

Dalaman Havalimanı'nın işletilmesi ihalesini kazanan YDA Grup'un ilk taksidi öde ...

Form Solar, İpekyüz Elektrik ve Yingli Solar Türkiye işbirliği yaptı
  • 06.02.2014 10:05

Form Solar, İpekyüz Elektrik ve Yingli Solar Türkiye işbirliği yaptı

Form Solar, İpekyüz Elektrik ve Yingli Solar Türkiye işbirliği ile Antalya ve Da ...