maritbet girişmaritbet
Yapı Kredi Bankası, Kuzey Irak’ta temsilcilik açacak!

Yapı Kredi Bankası, Kuzey Irak’ta temsilcilik açacak!

Kuzey Irak’a açılan Türk bankalar kervanına Yapı Kredi de katılıyor. Azerbaycan, Moskova ve Hollanda’da iştirakleri bulunan Yapı Kredi, Erbil’de temsilcilik açmak için harekete geçti

Kuzey Irak'a açılan Türk bankalar kervanına Yapı Kredi de katılıyor. Azerbaycan, Moskova ve Hollanda'da iştirakleri bulunan Yapı Kredi, Erbil'de temsilcilik açmak için harekete geçti. Yapı Kredi İcra Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı Güvenen, “Çalışmalarımızı bitirdik. Sonraki adım son kararı alıp uygulamaya geçmek” diye konuştu

Yurtdışında Azerbaycan, Moskova ve Hollanda'daki 3 iştiraki ile faaliyet gösteren Yapı Kredi rotasını Orta Doğu'ya çeviriyor. Geçen yıl Kuzey Irak'ta Erbil'de kapsamlı bir araştırma yaptıklarını belirten Yapı Kredi  İcra kurulu Üyesi ve Kurumsal ve Ticari Bankacılık Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Mert Güvenen ön çalışmaları ve fizibilitenin tamamlandığını belirterek temsilcilik açılışı için son aşamaya geldiklerini açıkladı. Kurumsal ve ticari bankacılık olarak Yapı Kredi'nin aktif büyüklüğünün yaklaşık yüzde 55'inden sorumlu olan Mert Güvenen ile bankanın yurt dışındaki büyüme stratejini, proje ve dış ticaret finansmanındaki hedeflerini konuştuk.

- Yapı Kredi yurt dışında hangi bankalar ile faaliyet gösteriyor?

Yapı Kredi olarak, Azerbaycan, Moskova ve Hollanda'da bankamız bulunuyor. Azerbaycan pazarını çok önemsiyoruz. Şu an itibariyle 11 tane şubemiz var. Oranın tek özel yabancı sermayeli bankasıyız. Büyüme planlarımız içerisinde önemli bir yer oluşturuyor. Hollanda bizim için kıymetli bir yer ama orada zorlanıyoruz.

Bütün Türk bankaları zorlanıyor. Çünkü Hollanda Merkez Bankası'nın ne yazık ki Türk bankaları ağırlıklı olmak üzere yabancı bankalara getiridiği sermaye şartları çok yüksek. Biz yüzde 21 sermaye yeterlilik rasyosu ile hareket ediyoruz. Avrupa'daki bankaların sermaye yeterlilik rasyolarının hali ortada.  Hâlâ şartlarına uymaya çalışıyoruz. Şu anda biz Hollanda'da çok keyifli bankacılık gerçekleştiremiyoruz. Diğer önemli bankamız da Yapı Kredi Moskova. Aynı zamanda yüzde 50 ortağımız olan UniCredit'in faaliyet gösterdiği 22 ülke ile ilgili de danışmanlık hizmeti verebiliyoruz.

LİBYA'YI CANLANDIRACAK

- Yurt dışı iştiraklerin toplam aktif büyüklüğü nedir?

2011 yıl sonu itibariyle Yapı Kredi Bank Nederland N.V.'nin 1 milyar 731 milyon euro, Azerbaycan'ın 301 milyon dolar, Yapı Kredi Moskova'nın ise 188 milyon dolar civarında.

- İlgilendiğiniz başka yerler...?

Erbil ilgilendiğimiz pazarların başında geliyor. Geçen sene temsilcilik açmak için kapsamlı bir araştırma yaptık. Ön çalışmaları ve fizibiliteyi gerçekleştirdik. Bundan sonraki adım son kararı alıp uygulamaya geçmek olacak. Libya'da bir temsilciliğimiz vardı. Tatsız dönemde kapatmak zorunda kalmıştık. Seçimden sonra stabilite ile beraber tekrar temsilciliğimizi canlandıracağız.

Sendikasyon maliyetleri 45 baz puan arttı

- Kriz kaynak maliyetlerini nasıl etkiledi?

Kredilerimizde toplam tutarın yaklaşık yüzde 60'ı Avrupa bankalarından temin edildi. 2010 yılı ve 2011 yılının ilk yarısındaki sendikasyon kredilerine kıyasla maliyetlerde yüzde 0.45 seviyesinde öngörülen ve kabul edilebilir bir artış oldu. Reel sektörün dış borçlanma kapasitesi ve maliyetleri, finansal kuruluşların kapasitesi ve maliyetlerine göre bir miktar daha dezavantajlı bir eğilim gösterecek. Avrupa bankaları da, daha seçici bir eğilim içerisinde Türk firmalarını fonlamaya devam ediyor olacak.

ENERJİYE 3.1 MİLYAR $ KREDİ

- Proje finansmanında neler yapıyorsunuz?

2011 yıl sonu itibarıyla 114 farklı yenilenebilir enerji projesine toplam 3.1 milyar dolar tutarında finansman sağladık. Kredi portföyümüzdeki enerji projelerinin kapasite olarak yüzde 54'ünü oluşturan yenilenebilir enerji projeleri arasında kapasite olarak en büyük ağırlık yüzde 96 ile hidroelektrik santrallerinde bulunuyor.

ALTYAPI VE TURİZM FARKI

- Hangi sektörlerde büyüme potansiyeli yüksek?

2012 yılında altyapı, turizm ve enerji sektörlerinin ön planda olmasını bekleyebiliriz. Özellikle yenilenebilir enerji projelerinin önemine inanıyoruz. 2012 yılında da bu alandaki faaliyetlerimize ağırlık vermeyi planlıyoruz. Bu paralelde özellikle uluslararası finans kuruluşlarından çevreye duyarlı yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji verimliliği yatırımlarına destek amaçlı fon sağlama çalışmalarımız devam edecek. Proje finansmanında 5 milyar doların üzerinde bir aktif büyüklüğümüz var  Yıl sonuna kadar 1 milyar dolar civarında kullandırım gerçekleştirmiş olacağız.

Leasingde hacim 6 milyar $'ı bulur

- Leasingde KDV oranlarının yeniden düzenlenmesi 2012 iş hacmini nasıl etkiliyor?

Beklentimiz ağırlıklı olarak İnşaat ve madenciliğe yönelik iş makineleri, beton santralleri ve pompalar gibi ürünlerin leasing hacmine ilk altı aylık dönemde katkı sağlayacağı. KDV katkısının 2012'de toplam leasing işlemlerinde pazara yüzde 20 ek büyüme sağlamasını bekliyoruz. Bu katkıyla 2012 yılsonunda 6 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyoruz.

Akşam

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Osmangazi Belediyesi Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi büyüyor
  • 22.07.2020 10:30

Osmangazi Belediyesi Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi büyüyor

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, kentsel dönüşüm projesinin 6. etabın ...

Gayrimenkulde kriz bekleniyor mu?
  • 27.05.2014 11:47

Gayrimenkulde kriz bekleniyor mu?

Mert Yazıcıoğlu, "Önümüzdeki 2-3 hafta içinde kredi faizlerinde biraz daha düşme ...

Yapı Kredi Bankası, 948'inci şubesini Eskişehir'de açtı
  • 30.04.2014 16:32

Yapı Kredi Bankası, 948'inci şubesini Eskişehir'de açtı

Yapı ve Kredi Bankası AŞ, 948'inci şubesini gerçekleştirilen törenle açtı ...

İstanbul Prestij Park Bakyapı’da 129 bin liraya!
  • 11.08.2013 09:13

İstanbul Prestij Park Bakyapı’da 129 bin liraya!

Bakyapı Group tarafından Esenyurt Beylikdüzü aksında hayata geçirilen İstanbul P ...

Onaltıdokuz İstanbul'un arsasının Astay İnşaat'a geçişi dikkat çekiyor!
  • 15.06.2013 10:57

Onaltıdokuz İstanbul'un arsasının Astay İnşaat'a geçişi dikkat çekiyor!

Başbakan’ın “Tıraşlamadılar küstüm” açıklamasıyla gündeme 16/9 adlı gökdelenleri ...

Konut kredisi kullanımında beş yıl vadede borçlanmak daha cazip!
  • 23.04.2013 09:55

Konut kredisi kullanımında beş yıl vadede borçlanmak daha cazip!

Mart ayından itibaren konut kredisi pazarında bankaların indirim yarışı hızlandı ...