maritbet girişmaritbet
Yabancı yatırımcının piyasa değerindeki payı düştü

Yabancı yatırımcının piyasa değerindeki payı düştü

Borsa İstanbul, 2013’ü BIST-Tüm endeksi dolar bazında %23 değer kaybıyla kapadı

Türkiye Yatırımcı İlişkileri Derneği (TÜYİD) ve Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK)  tarafından, MKK'nın verileri kullanılarak  hazırlanan “Borsa Trendleri” raporunun 2013 yılı değerlendirmesine göre küresel piyasalarda Fed'in politikaları en önemli belirleyici etken olurken, Türkiye kendi dinamikleriyle zaman zaman olumlu, yılın sonunda ise olumsuz bir tablo çizdi. Rapora göre, stratejik ortaklıklar ve Listing İstanbul gibi olumlu projelere imza atan Borsa İstanbul'da 2013 yılında pay piyasasında toplam 722 milyon dolar hasılat ile 9 adet birincil halka arz gerçekleşirken Gelişen İşletmeler Piyasası'nda 33 milyon dolar hasılat ile 9 adet halka arz gerçekleşti. On sekiz adet birincil halka arz ile yeni sermaye girişlerinin yaşandığı Borsa İstanbul'da yılın en büyük birincil halka arzı 649 milyon TL hâsılat ile Pegasus Hava Taşımacılığı A.Ş. oldu. Türkiye'nin bankacılık sektörü dışındaki en büyük ikincil halka arzı olan Emlak GYO ise yine bu yıl yapıldı. Borsa İstanbul'da BIST Tüm endeksinde 2013 yılı sonu itibariyle halka açıklık oranı %39 iken fiili dolaşım oranı 2012 ile aynı seviyede kalarak %29 olarak gerçekleşti. 

Son üç yılın halka açıklık ve fiili dolaşım verilerini incelendiğinde ise Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin halka açıklık oranlarında artışlar gözlemlendi. Rapora göre; şirketlerin halka açıklık oranlarındaki artışın likidite artışı ile birlikte daha çok yatırımcının dikkatini çekme potansiyeli taşıyor. Halka açıklık oranında geçen yıla göre en fazla artış görülen endeks %1.64'lük artış ile Ticaret endeksi olurken Hizmet endeksi %1.61 ile fiili dolaşımda en yüksek artışı artış gösteren endeks oldu.

Borsa İstanbul 2013'ü %23'lük piyasa değeri kaybıyla kapadı
2012 yılını dünyada en fazla kazandıran ikinci borsa olarak tamamlayan Borsa İstanbul, 2013'ü global piyasalardan negatif yönde ayrışarak piyasa değerinde dolar bazında %23 değer kaybıyla kapadı. 2013 yılı içerisinde hem TL hem de dolar bazında en fazla düşüşü sırasıyla %24 ve %36 ile BIST Banka endeksi gerçekleştirirken döviz kurundaki önemli yükseliş sebebiyle sene başından bu yana tüm endekslerin piyasa değerlerinde değişen oranlarda değer kaybı gözlendi. Bunun karşısında TL bazında tek artışı %2 ile BIST Hizmetler endeksi gerçekleştirdi.

İşlem hacmi bazında 2013 yılı son üç yılın zirvesinde
2013 yılı genelinde sektör endekslerinde TL bazında işlem hacimleri karşılaştırıldığında bir önceki yıla göre en yüksek artış Holding ve Yatırım endeksinde görüldü. Bu endeksi sırasıyla Hizmetler endeksi ve Mali endeks takip etti. Son üç yıllık periyot incelendiğinde BIST Tüm'de gerçekleşen işlem hacmi dalgalanmaların en fazla yaşandığı 2013 yılında son üç yılın zirvesinde kapandı.

Yabancı yatırımcı en yüksek çıkışı finans sektöründe gösterdi
2013 yılında BIST Tüm işlem hacminde %20 paya sahip olan yabancı yatırımcıların piyasa değerindeki payı 2012 sonunda %66 iken 2013 sonunda %63'e indi. Yabancıların elindeki hisse senetlerinin toplam değeri ise 122 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. 2013 yılı içerisinde Borsa İstanbul'dan toplamda 418 milyon dolar tutarında net yabancı çıkışı yaşandı. Yabancı yatırımcılar nezdinde en yüksek satış net 1,221 milyon dolar Banka endeksinde oldu. Diğer yandan 2013 yılında özellikle banka endeksinden yaşanan para çıkışı karşısında en çok yabancı para girişinin BIST Sınaî, Hizmet ve Holding ve Yatırım endeksine olduğu gözlemlendi.

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Saros Körfezi'ne ilgi artırılacak
  • 13.05.2024 16:43

Saros Körfezi'ne ilgi artırılacak

Edirne Valisi Yunus Sezer, Saros Körfezi'nin, yapılacak hamlelerle turizmde yıld ...

Türkiye genelinde ulaştırma ve haberleşme sektöründe 319 milyar liralık yatırım yapılacak
  • 17.01.2024 11:25

Türkiye genelinde ulaştırma ve haberleşme sektöründe 319 milyar liralık yatırım yapılacak

2024 Yılı Yatırım Programı'na göre, söz konusu ulaştırma ve haberleşme sektörü y ...

Ulaştırma ve haberleşmede yeni yatırımlar yolda
  • 08.06.2023 10:40

Ulaştırma ve haberleşmede yeni yatırımlar yolda

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca kara yollarında, demir yollarında, hava yollar ...

İngiltere'de, konutların enerji verimliliğine 1,8 milyar sterlin yatırım
  • 22.03.2023 11:05

İngiltere'de, konutların enerji verimliliğine 1,8 milyar sterlin yatırım

İngiltere, konutlar ve kamu binalarında enerji verimliliğini artırmak amacıyla 1 ...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Halkımıza verdiğimiz sözü tutmanın bahtiyarlığını yaşıyoruz"
  • 29.01.2022 17:43

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Halkımıza verdiğimiz sözü tutmanın bahtiyarlığını yaşıyoruz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Giresun'da Dereli-Doğankent Afet Konutları, ...

Bakan Soylu: "Dereli'de hepimizin göğsünü kabartacak bir tablo ortaya çıktı"
  • 29.01.2022 17:18

Bakan Soylu: "Dereli'de hepimizin göğsünü kabartacak bir tablo ortaya çıktı"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Giresun’da Dereli-Doğankent Afet Konutları, İşye ...