maritbet girişmaritbet
Türkiye-Hindistan KEK toplantısında inşaat sektöründen şirketlerle görüşüldü

Türkiye-Hindistan KEK toplantısında inşaat sektöründen şirketlerle görüşüldü

Ekonomi Bakanı Zeybekci ile Hindistan Ticaret ve Sanayi Bakanı Sharma, 10. Dönem KEK Protokolünü imzaladı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Hindistan Ticaret ve Sanayi Bakanı Anand Sharma, 10. Dönem Türkiye-Hindistan Ekonomik ve Teknik İşbirliği Karma Komitesi (KEK) Protokolü'nü imzaladı. Ekonomi Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye-Hindistan KEK 10. Dönem Toplantısı, 4 yıl aradan sonra Yeni Delhi'de yapıldı. Toplantıda, Türkiye-Hindistan Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması, hizmet ticareti, müteahhitlik ve müşavirlik hizmetleri, yatırımlar, gümrükler, ticaret önlemleri alanlarında işbirlikleri ile enerji, ulaştırma, turizm, bilim ve teknoloji, sağlık, tarım ve eğitim alanları değerlendirildi. Ekonomi Bakanı Zeybekci ile Hindistan Ticaret ve Sanayi Bakanı Sharma, 10. Dönem KEK Protokolünü imzaladı. Açıklamaya göre, imza töreni öncesinde iki bakanın gerçekleştirdiği görüşmede, iki ülke ilişkileri tüm yönleriyle ele alındı. Görüşmede Hindistan'ın Asya-Pasifik bölgesine, Türkiye'nin ise Avrupa, Orta Doğu ve Kafkaslar coğrafyasına önemli giriş kapıları olarak değerlendirilmesi gerektiği ifade edildi. 2012 yılında 6,6 milyar dolar olan iki ülke arasındaki ticaret hacminin gerçek potansiyelini yansıtmadığı dile getirilen ikili görüşmede, 2013 Ocak-Kasım döneminde Türkiye-Hindistan dış ticaret hacmi 6,3 milyar dolara ulaştığı vurgulandı.

Türkiye aleyhine gelişen ikili ticaretin dengeli bir hale getirilebilmesini teminen gerekli adımların atılması hususunda mutabık kalındı. Bu çerçevede, Türkiye'nin ana amacının ikili ticaretin artırılmasının da ötesinde iki ülkenin ortak hareket edebilecekleri pek çok sektörde özellikle yatırımların artırılması olduğu belirtilen görüşmede, her iki ülke yararına katma değer oluşturacak yapının oluşturulması, iş adamları arasında işbirlikleri ve ortaklıklar kurulması ve üçüncü ülkelerde ortak girişimler yapılması gerektiği ele alındı.

Görüşmede, iki ülke iş adamlarının daha yakın işbirliğine gidebilmesi için ticaret heyetleri, alım heyetleri ve iş konseyi vasıtasıyla sürdürülen temasların, yeni organizasyonlarla daha güçlendirilmesi kararlaştırıldı.

Türkiye ve Hindistan arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi için en etkin araç olarak görülen "Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması"nın müzakerelerinin 2014 içerisinde başlatılması kararlaştırılan görüşmede, Türkiye ve Hindistan'ın nükleer enerji düzenleyici kurumları arasında işbirliği yapılması konusu da gündeme geldi.

Ekonomi Bakanı Zeybekci, akşam yemeğinde de enerji, petro-kimya, kozmetik, tekstil, lastik, motorsiklet imalatı, inşaat ve madencilik sektörlerinde faaliyet gösteren ve toplam ciroları 126 milyar dolar düzeyindeki 12 şirket yetkilisi görüştü.

Yemeğe katılan TATA Power, Polyplex, Hero Moto Corp, Dabur, FACOR, RRB Energy Limited, GMR Group, STC, TATA Sons, Apollo Tyres, CESC şirketlerinin yetkililerine Türkiye'ye göstermiş oldukları ilgiden duyduğu memnuniyeti ifade eden Zeybekci, Hintli şirketlerin yatırım potansiyellerine katkı sağlamak üzere Ekonomi Bakanlığının başta yatırım teşvikleri olmak üzere her türlü desteği sağlayacağını vurguladı. Toplantıya Hintli yatırımcıların yanı sıra, Hindistan Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyon (FICCI) Başkanı da katıldı.

Hindistan'da Türk firmalarının halihazırda 215 milyon dolar yatırımı bulunuyor. Buna karşılık 2002'den bu yana Hindistan'dan Türkiye'ye 102 milyon dolarlık doğrudan yatırım girişi oldu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Bakan Özhaseki:"Bakanlığımızın deprem bölgelerinde 1000’e yakın şantiyesi, 110 bin çalışanı var"
  • 27.02.2024 15:50

Bakan Özhaseki:"Bakanlığımızın deprem bölgelerinde 1000’e yakın şantiyesi, 110 bin çalışanı var"

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Malatya’da Bakırcı ...

Malatya'da 6 bin 100 deprem konutu şubatta teslim edilecek
  • 01.02.2024 13:17

Malatya'da 6 bin 100 deprem konutu şubatta teslim edilecek

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin yıkıma neden olduğu Malatya'da, ...

Trabzon Şehir Hastanesi'nin inşaatı görüntülendi!
  • 30.01.2024 17:24

Trabzon Şehir Hastanesi'nin inşaatı görüntülendi!

Türkiye'nin ve dünyanın en modern hastanelerinden biri olarak tasarlanan Trabzon ...

Ümraniye'de metro hattının inşaat çalışmaları sırasında iki bina çöktü
  • 18.01.2024 13:13

Ümraniye'de metro hattının inşaat çalışmaları sırasında iki bina çöktü

Ümraniye'de, Göztepe-Ümraniye Metro hattının inşaat çalışmaları sırasında yolda ...

Bakan Bolat: "Türk müteahhitleri artık bir dünya markası haline gelmiştir"
  • 04.01.2024 12:01

Bakan Bolat: "Türk müteahhitleri artık bir dünya markası haline gelmiştir"

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yurt dışı müteahhitlik sektörünün 2023 yılını 27,4 mi ...