maritbet girişmaritbet
Türk şirketlerin Rusya'daki inşaat işleri 2 katına çıkabilir!

Türk şirketlerin Rusya'daki inşaat işleri 2 katına çıkabilir!

Libya'da iç karışıklıklar sonucu işlerin askıya alınmasından sonra Rusya, Türk müteahhitlerin bir numaralı inşaat pazarı konumunda

 

Libya'da iç karışıklıklar sonucu işlerin askıya alınmasından sonra Rusya, Türk müteahhitlerin bir numaralı inşaat pazarı konumunda. TUSKON'un (Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu) 'inşaat malzemeleri' temasıyla düzenlediği 'ticaret köprüsü' zirvesine gelenler arasında Rusya İnşaatçılar Birliği Başkanı Yardımcısı Kischel Konstantin ile inşaat şirketlerine lisans veren Moskova'daki bir ajansın başkanı olan Dracheva Yulia da bulunuyordu.
 
Zirvede Türk gazetecilerin sorularını cevaplayan Konstantin, Rusya'da inşaat işlerinin 2020'ye dek yıldan yıla büyümesini planladıklarını, Türk inşaat şirketlerinin Rusya'daki işlerinin de iki katına çıkabileceğini söyledi.
 
Aynı zamanda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in inşaattan sorumlu danışmanı olan Kischel Konstantin'in açıklamasına göre 2010 yılında 60 milyon metrekare ve 30 milyar dolar olarak gerçekleşen Rusya'daki inşaat yatırımları 2011 yılında 63 milyon metrekare ve 40 milyar dolara çıktı. 2012 öngörüsü ise 70 milyon metrekare inşaat alanı ve 50 milyar dolarlık yatırım. İnşaat alanının 2015'te 90 milyon metrekareye; 2020 yılında ise 140 milyon metrekareye ve inşaat yatırımlarının da 120 milyar dolara ulaşması hedefleniyor.
 
Kischel Konstantin, ülkesindeki inşaat pazarının önde gelen oyuncuları arasında yer alan "Türk inşaat şirketlerinin tercih sebebiyle" ilgili soruya şu cevabı verdi: "Türk firmaları şu andaki gibi işlerini sürdürse gelecekte alacakları işler ve kazançları iki katına çıkabilir. Bizim ana hedefimiz uygun yatırım alanları oluşturarak Türk inşaat firmalarının ülkemize gelmelerini sağlamak. Çünkü Türk inşaat firmaları dünyada inşaat sektöründe öncüler. Biz Türk inşaat şirketlerinin çalışabilmesi için uygun şartları sağlıyoruz. Biz yatırım istemiyoruz. Bizim paramız var, kaliteli inşaat istiyoruz. Türk inşaat şirketlerinden Rusya'da halen iş yapanların kalmasını, hem de işlerini büyüterek yeni firmaların gelmesini istiyoruz. Türk firmaları işlerini kaliteli yaptığı ve taahhütlerini zamanında yerine getirdikleri için Rusya'da tercih ediliyor."
 
Rus vatandaşlarının Türkiye'den konut edinebilmesini sağlayacak mütekabiliyet şartının kalkmasıyla ilgili bir soruya karşılık ise Konstantin, "Rus zenginler Monaco, Cannes'dan ev alıyorlardı. Türkiye'deki lüks konutlar ise 1 milyon dolar civarında. Monaco, Cannes ve Moskova'dakinden daha güzel konutlar çok daha ucuz. Ben de İstanbul'u gelip gördükten sonra buradan hemen bir ev almayı düşündüm." dedi.
 
Rusya'da inşaat şirketlerine lisans veren Moskova merkezli, başkanlığını Dracheva Yulia'nın yaptığı Association of Builders ajansının kuruluş amacı yeni yabancı şirketleri Rusya'ya çekebilmek. İnşaatların denetimini yapan bu ajansların aldığı yıllık aidat 30 bin dolara kadar çıkarken, Yulia'nın başkanı olduğu Association of Builders ajansı yıllık 2-5 bin dolarlık aidat karşılığı lisans veriyor. TUSKON'un Rusya temsilciliği ile inşaat alanında bir işbirliği anlaşması imzalayacaklarını söyleyen Konstantin Rusya'daki yeni inşaat alanlarını şöyle sıraladı: "İnşaat ihtiyacı Soçi'de yapılacak olimpiyatlardan ibaret değil. 2012 sonunda Rusya'nın doğusunda denizler içinde yeni adalar inşa edilecek. 2013 dünya üniversite oyunları Tataristan'da yapılacak. 2018'deki dünya futbol kupası maçları Rusya'nın 12 şehrinde gerçekleşecek. Yeni statlar başta olmak üzere büyük inşaat faaliyetleri olacak."
 
İBRAHİM BALTA / Zaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İskenderun Limanı'nda çıkan yangına Rus uçağı böyle müdahale etti!
  • 09.02.2023 11:13

İskenderun Limanı'nda çıkan yangına Rus uçağı böyle müdahale etti!

İskenderun Limanı'nda çıkan yangını söndürme çalışmasına katılan Be-200 yangın s ...

Türk müteahhitlerin gözü Irak ve Suudi Arabistan pazarlarında!
  • 09.01.2023 16:11

Türk müteahhitlerin gözü Irak ve Suudi Arabistan pazarlarında!

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Ticaret Bakanı Mehmet Muş ...

"Doğal gaz dağıtım merkezi için Trakya en önemli yer olarak görülüyor"
  • 14.10.2022 15:14

"Doğal gaz dağıtım merkezi için Trakya en önemli yer olarak görülüyor"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Türk ...

Rusya, Macaristan'da yeni nükleer reaktörler kuracak!
  • 28.08.2022 11:36

Rusya, Macaristan'da yeni nükleer reaktörler kuracak!

Rusya'nın Macaristan'da iki yeni nükleer reaktör inşa edeceği bildirildi. ...

Türk müteahhitler dünya sıralamasında 2. sırada!
  • 26.08.2022 16:52

Türk müteahhitler dünya sıralamasında 2. sırada!

Türkiye, "Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi Listesi"nde bir yıllık a ...

Cumhurbaşkanı'nın müteahhitlik hizmetleri için 75 milyar dolar hedefi!
  • 24.08.2022 15:12

Cumhurbaşkanı'nın müteahhitlik hizmetleri için 75 milyar dolar hedefi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "(Uluslararası müteahhitlik hizmetleri) Ülkemizin bu büyü ...