maritbet girişmaritbet
Türk mermeri Amerikan evlerine girdi!

Türk mermeri Amerikan evlerine girdi!

Mortgage kaynaklı krizle birlikte ev fiyatlarının yüksek oranda düştüğü ABD’de kullanılan lüks mermerlerle konut fiyatları arttırılmaya çalışılıyor

Mortgage kaynaklı krizle birlikte ev fiyatlarının yüksek oranda düştüğü ABD'de kullanılan lüks mermerlerle konut fiyatları arttırılmaya çalışılıyor.

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Bozdoğan, mermerin dünyanın her yerinde lüksün göstergesi olduğunu belirterek, “ABD'de 100 bin dolarlık bir eve mermer döşenerek fiyatı 120 bin dolara çıkarılabilir” dedi. ABD'de krizd konut fiyatların fazla düştüğüne işaret eden Bozdoğan, 65 bin dolara satılan 1+1 dairenin her yerinin mermer döşenmesiyle birlikte 95 bin dolara satıldığını söyledi.

Büyüme sinyalleri geliyor

ABD'lilerin mermeri çok sevdiğini ve mümkün olduğu kadar evlerini doğal taşlarla süslemek istediklerini ifade eden Bozdoğan, bu ihtiyacı gören Türk mermer üreticilerinin de ABD'yi önemli bir pazar olarak gördüğünü söyledi. Bozdoğan, kriz öncesinde Türkiye'nin en büyük pazarını ABD olmasına rağmen, krizle birlikte düşüş yaşandığını belirterek, ancak ABD'deki konut, okul ve işyeri gibi yerlerin restorasyonunun gündeme geldiğini ve bu nedenle önümüzdeki yıllarda pazarda büyüme beklediklerini vurguladı. Bozdağan, ABD'nin krizden kurtulmasıyla mermer pazarının hareketleneceğini ve bunun sinyallerinin de geldiğini söyledi.

15 milyar dolarlık hedef

Yıllık 3.8 milyar dolarlık ihracatı bulunan Türk maden sektörü 2023 yılında bu rakamı 15 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor. Mortgage krizinden önce ABD'ye 406 milyon dolarlık mermer ve traverten olmak üzere işlenmiş ürün ihraç eden sektörün ihracatı mortgage krizinden sonra 237 milyon dolara gerilemişti. ABD, Türk maden sektörünün yıllık 639 milyon dolarlık işlenmemiş ürünler ihraç ettiği Çin pazarından sonra ikinci büyük ihraç pazarı olması ile dikkat çekiyor.

Trump'a Türk mermeri

İhsan Bozdoğan, Türk mermerinin dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi ABD'nin de lüks projelerinde kullanıldığını dile getirerek, konut kralı olarak bilinen Donald Trump'un New York Soho'daki rezidansında da kullanıldığını kaydetti. Bozdoğan, binada 17 bin metrekare mermer kullanıldığını belirterek, “Bu projede tüm malzemeler lüks kullanıldı ve daireler metrekaresi 10 bin dolardan satıldı” dedi.  Projenin mimarlarının özel mermer talebinde bulunduğunu ve bunun için 3-4 kez Türkiye'ye geldiklerini dile getiren Bozdoğan, “İtalyanlar bu işi yapamadı ama biz yaptık” diye konuştu.

17 Türk şirketi ABD'ye çıkarma gerçekleştirdi

DOĞAL taş sektöründe 2.5 milyar dolarlık hacmi ile dünyadaki en büyük pazarlardan biri olan ABD, Türk doğal taş firmalarının gövde gösterisine sahne oldu. Bu kapsamda İMİB, ABD'de gerçekleşen ‘Coverings - The Ultimate Tile + Stone Experience 2012 Fuarı'na 17 Türk firmasının milli katılımını sağladı. Amerika'nın 237 milyon dolarla, Çin'den sonra doğaltaş ihracatının yapıldığı ülkelerin başında geldiğini belirten İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özer, “Fuara katılan firmalarımız işlenmiş doğaltaş ihracatı için oldukça önemli olan Amerika pazarını yakından tanıma ve pazarı yerinde görme fırsatı buldu. Fuar, yeni iş bağlantıları kurulması bakımından da oldukça verimli geçti” diye konuştu. Türkiye'nin toplam maden ihracatının yüzde 43'ünü doğal taş ihracatının oluşturduğunu bildiren Mehmet Özer, doğal taş ihracatı içerisinde 2011 yılında en büyük payın ise yüzde 49 ile işlenmiş mermer-traverten ihracatının aldığını ifade etti. İşlenmiş mermer-traverten ihracatının en fazla yapıldığı ülkeler arasında Amerika'nın 237 milyon dolarla ilk sırada yer aldığını vurgulayan Özer, bu ülkeyi 74.3 milyon dolarla Irak ve 62.8 milyon dolarla Suudi Arabistan'ın takip ettiğini söyledi.

Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türk mermeri, 40 ülkeye ihraç ediliyor
  • 01.10.2020 10:25

Türk mermeri, 40 ülkeye ihraç ediliyor

Türkiye’nin yaklaşık 1 milyar dolarlık ebatlı mermer ihracatında ABD’nin payı ya ...

İMİB, Türk mermerini dünya arenasına taşıyacak!
  • 25.03.2018 10:40

İMİB, Türk mermerini dünya arenasına taşıyacak!

İMİB Başkan ADayı Mustafa Selçuk Çevik, Türk mermeriyle ilgili lobi kurulması ge ...

"Beyaz Saray'da, Vatikan'da, Lahey'de Türk mermeri"
  • 27.02.2018 16:49

"Beyaz Saray'da, Vatikan'da, Lahey'de Türk mermeri"

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Dinçer, Beyaz Saray, Vatikan ve Lah ...

Türk mermeri Milano’da ‘Zaman Boyunca Mermer’ sergisine imza attı
  • 10.04.2014 10:04

Türk mermeri Milano’da ‘Zaman Boyunca Mermer’ sergisine imza attı

Türk mermeri, dünyanın önemli tasarım etkinliklerinden Milano Tasarım Haftası’na ...

Türk mermerinin zamanda yolculuğu Milano Tasarım Haftası’na taşınıyor
  • 25.03.2014 12:07

Türk mermerinin zamanda yolculuğu Milano Tasarım Haftası’na taşınıyor

Türk mermeri “geçmiş, bugün ve gelecek” tasarımları ile zamanda yolculuğunu sürd ...

Türk mermeri Milano Tasarım Haftası’nda ziyaretçilerle buluşacak
  • 03.03.2014 10:49

Türk mermeri Milano Tasarım Haftası’nda ziyaretçilerle buluşacak

Geçmiş, bugün ve gelecek Türk mermerinde buluşacak ...