maritbet girişmaritbet
Tüketici talepleri bizim için emir olmalı

Tüketici talepleri bizim için emir olmalı

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, sektörde nihai tüketicinin isteklerini emir olarak kabul edilmesi gerektiğini söyledi

İstanbul İnşaatçılar Derneği'nin (İNDER) geleneksel hale gelen Sapanca Toplantıları'nın ikincisi dün Sapanca Güral Harlek Hotel'de gerçekleştirdi.

Kütahya Seramik'in ana sponsorluğunda gerçekleştirilen Toplantıya BSM Alüminyum, Afix Group, Güral Parke, ECA, Kar Group, Çelik Mermer, Hatipoğlu Profil, Soykal Elektrik gibi inşaat malzemeleri üreticileri de destek verdi. Aralarında DAP Yapı Başkanı Ziya Yılmaz, Canan Yapı Başkanı Necati Yazıcı, Yapı Endüstri Merkezi Genel Müdürü Barış Onay'ın da bulunduğu çok sayıda sektör temsilcisinin katıldığı toplantıda tedarikçi firmalar yaptıkları sunumlarla yeni ve öne çıkan ürünlerini tanıtma fırsatı bulurken, yeni işbirliklerinin de ilk adımı atılmış oldu.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, inşaat sektöründe en önemli noktanın tüketici talepleri olduğunu belirterek, “Nihai tüketicinin taliplerini dinlemeliyiz, hatta onların isteklerini emir olarak almalıyız” dedi. Türkiye'de konut açığı fazla olduğu için nihai tüketici taleplerinin fazla dikkate alınmadığını kaydeden Durbakayım, inşaat sektörünün son kullanıcının kararlarını ciddiye alması gereken bir döneme girdiğini söyledi. “Çünkü yaptığımız konutları onlar kullanacak” diyen Nazmi Durbakayım, gelecek yıldan itibaren Sapanca toplantılarının konseptini değiştirerek nihai kullanıcıların da bu toplantılarda yer almasını sağlayacaklarını açıkladı.

‘Anadolu markalarını tanımıyoruz'

Üretimde ulusal marka kullanmanın önemine dikkat çeken Nazmi Durbakayım, inşaat sektöründe ucuz fiyat, marka ve reklam avantajı taşıyan ithal markaların sıklıkla kullanıldığı belirtti. Ulusal ürünlerin kullanılması halinde ülkedeki cari açığın biraz daha kolay kapanabileceğini anlatan Durbakayım, şunları söyledi:

“Biz ulusal ürün deyince İstanbul'la sınırlanmışız. Oysa ki Anadolu'da muazzam ürünler üretiliyor ama biz bu ürünleri tanımıyoruz. Bu ürünleri tanımalı ve nasıl kullanacağımızı bilmemiz lazım. İthal ürünler satış kolaylığı ve şıklık getiriyor olabilir ama şıklık mutlaka ithal veya markalı ürünle olmuyor. Yaptığımız işlerin malzemelerin seçiminde muhakkak ki tedarikçi ile birlikte karar vermemiz lazım. İşin patronu biziz diye dilediğimiz malzemeyi dilediğimiz yerde kullanmamız doğru değil. Bunun hem ülke ekonomisi açısından hem de nihai tüketiciye olan saygımızdan dolayı böyle olması gerek. Çünkü insanlar bu konutları alırken bu paraları kolay biriktirmiyorlar. Biz onların bekçisi olmak mecburiyetindeyiz.”

İNDER yeni döneme hazır

İNDER Genel Sekreteri Abdullah Baysal ise 9 Aralık 2009'da çıkan 1540 sayılı yasa ile inşaat sektörüne ciddi yenilikler getirildiğini belirterek, İNDER'in bu çerçevede ciddi hazırlıklar içinde olduğunu açıkladı. Yeni yasanın inşaat sektörünün şeffaflaşmasını sağlayacağını kaydeden Baysal, 201 yılından itibaren inşaat müteahhitliği kavramının yerini yapı müteahhitliği kavramının alacağını söyledi. Yasanın getirdiği en büyük yeniliklerden birinin yapı müteahhitlerine verilecek olan sicil numaraları olduğunu anlatan Baysal, “Bu sicil numarası ile bilgisayar ortamında yapı müteahhitlerinin yaptığı işler, kat karşılığı sözleşmeler, taahhütleri, yaptıkları, yapamadıkları, vergi borçları, KDV alacakları, tümü bu sicil içinde değerlendirilecek” dedi.

201 yılından itibaren yapı müteahhitlerinin kadrolarında inşaat mühendisi ve teknik elaman bulundurma zorunluluğu getireceğini vurgulayan Baysal, şunları söyledi:

“Daha da önemlisi 2012 yılında yapı müteahhitlerinin çalıştırmakta olduğu tüm ustalar, yetki belgesine sahip olacaklardır. Bu bir eğitim sertifikası. Bir müfredat programının uygulanması sonucunda elde edilecek bir diploma. Bu hususta İNDER olarak ciddi çalışmalar yaptık. Geldiğimiz aşama sonucunda Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarlığı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Bayındırlık Bakanlığı, Halk Eğitim Merkezi ve özellikle İstanbul'da bulunan 7 tane meslek lisesi ile yaptığımız görüşme sonunda bir müfredat programı oluşturduk.”

‘Fazlamız var eksiğimiz yok'

Toplantıya ev sahipliği yapan Kütahya Grubu adına konuşan Erkan Güral'da müteahhit firmaların son 5 yılda yaptığı konut projeleri, tarzlarında oluşan gelişim ve yaptıkları yeni yaşam alanlarıyla herkese örnek olduklarını söyledi. Tedarikçi firmalar olarak bu projeler içinde olmak istediklerini vurgulayan Güral, “Türk sanayisinin geldiği son noktada bizler her şeyimizle sizin işlerinize talip olmaya hazırız. Üretimde eksiğimiz yok fazlamız var ve bu fazlamızı dünyaya satıyoruz. Niye size satmayalım? Bu gün buraya gelen tedarikçi firmalara şans vermenizi diliyorum ve sağlayacağınız bu öncelikten dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.

  • Etiketler:

Yorum Yaz