maritbet girişmaritbet
Tüketici Kanun Taslağı'nı inşaatın patronları yorumladı!

Tüketici Kanun Taslağı'nı inşaatın patronları yorumladı!

Tüketici Kanun Taslağı'nda maketten konut satışına getirilen yasak, konut fiyatlarına artış olarak yansıyacak. İnşaatçılar Derneği ve Teknik Yapı Holding Başkanı Nazmi Durbakayım, "Üretici projeyi bittikten sonra satarsa ona göre konutun finansman yükünü de üzerine ekleyerek fiyat çıkarır. Maketten satış fiyatları her zaman düşüktür" dedi

 

 
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın uzun süredir üzerinde çalıştığı yeni Tüketici Kanun Taslağı tamamlandı. Tüketici lehine pek çok düzenleme getiren yeni taslak, inşaat sektörünün en önemli finansal kaynaklarından biri olan maketten satışa karşı sıkı tedbirler öngörüyor. İstanbul inşaatçılar Derneği (İNDER) ve Teknik Yapı Holding Başkanı Nazmi Durbakayım, konut projelerinde hazırlanan maketin alıcının neyi aldığını görmesi, inşaatı konut alacak kişiye algılatması açısından önemli olduğunu söyledi.
 
Haksız rekabeti önler
 
Tüketicinin bir konutu proje safhasında almasının en önemli sebebinin, daha ucuz ve istediği konumdan daire almak olduğunu belirten Nazmi Durbakayım, "Zaten üretici projeyi bittikten sonra satarsa ona göre konutun finansman yükünü de üzerine ekleyerek fiyat çıkartıyor. Projeler baştan satıldığında ise insanlar daha uygun fiyata mal sahibi olabiliyor. Kurumsal olarak çalışan firmaların haksız rekabetle karşı karşıya kalmasını önlemek açısından faydalı bir kanun ama bizim de görüşlerimiz alınmalı" dedi.
 
Sektör olumsuz etkilenir
 
Tasarıda ayrıca konutun inşasına başlamamış firmaların tüketiciden ödeme alamayacağı ile ilgili düzenlemeye de değinen Nazmi Durbakayım, "Zaten kurumsal firmalar için projenin ruhsat almadan, kat irtifakı çıkmadan ve başlamadan satılması mümkün değil. Haksız rekabet yapan firmalar bu aşamaya gelmeden satışa çıkıyorlardı. Düzenlemenin bu kısmı doğru" dedi. Sektörün yasadan olumsuz etkileneceğini belirten Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya, Farklı uygulamalar gerekir" dedi.
 
Tanımlama doğru yapılmalı
 
Maketten satışın proje geliştiricilerine finansal kaynak sağlayan bir pazarlama yöntemi olduğunu söyleyen Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı Işık Gökkaya, yıllardır bu yöntemde öne çıkan bir istismar yaşanmadığını söyledi. Gökkaya, "Maketten satışların yasaklanmasıyla ilgili tanımlama doğru yapılmalı. Faiz oranları ve kredi maliyetinin yüksek olması, KDV belirsizliği gibi konuların bulunduğu bir önemde, kriterlerin hassas şekilde belirlenmesi, sektörü gereksiz sıkıntıya sokmaması açısından önemli" dedi.
 
Art niyetlilerin önünü kesebilir
 
Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, maketten satışa denetim gelmesini olumlu bulduğunu belirterek, "Her ruhsatı alan inşaat yapamayacak bu şekilde. Tüketiciyi korumak ve haksız rekabeti önlemek açısından önemli. İşini doğru yapan bizim gibi firmalar için kayıp olmaz" dedi.
 
DAP Yapı Başkanı Ziya Yılmaz da çıkarılacak kanunların sektöre darbe vurmaması gerektiğini belirterek, "Bu yasa art niyetli insanların önünü keser ama diğer yandan da konut piyasasını daraltabilir" diye konuştu.
 
İade süresi 6 aya çıkıyor
·         Yasanın getirdiği diğer maddeler şöyle: 
Hatalı ürünün, kişiye zarar vermesi halinde bu ürünün imalatçısı doğan zarardan kusuru aranmaksızın sorumlu tutulacak.
 
·         Ayıplı mala 30 günlük iade süresi altı aya çıkacak. Ürünün ayıplı çıkması durumunda tüketici, ücretsiz onarım veya malın değiştirilmesi haklarından birini seçecek.
 
·         Ön ödemeli konut satışlarında 14 günlük sebepsiz cayma hakkı getirilecek.
 
·         Elektrik, su, doğalgaz, internet, telefon şirketleri tüketicinin aboneliğe son verme isteğini belirlenen sürede yerine getirecek.
 
İnci NeşeliÖzoğlu/Posta 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Maketten konut satışında iskan şartı talebi!
  • 11.03.2022 16:43

Maketten konut satışında iskan şartı talebi!

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, TBMM'de görüşülen tüketici düzenl ...

Maket üzerinden ev satan müteahhide 386 yıl hapis!
  • 15.01.2017 09:07

Maket üzerinden ev satan müteahhide 386 yıl hapis!

Erzurum'da 135 kişiyi dolandıra Karadayı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Metin ...

Maketten ev satışında yeni dönem!
  • 14.10.2016 11:14

Maketten ev satışında yeni dönem!

Yeni projelerden ev almak isteyen tüketiciler, maketten konut seçiyor... ...

Maketten satışta noter ücretinin kaldırılması önerisi!
  • 17.05.2016 15:10

Maketten satışta noter ücretinin kaldırılması önerisi!

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkan Yardımcısı Hatice Kolçak, make ...

‘Maketten konut’a sigorta uygulaması, toplumsal katkı sağlayacak!
  • 29.12.2014 10:29

‘Maketten konut’a sigorta uygulaması, toplumsal katkı sağlayacak!

Konut sektöründe maketten satışa getirilen zorunlu sigorta uygulaması ile vatand ...

İnşaat ruhsatı alınmadan maketten konut satışı yapılamayacak
  • 26.05.2014 15:33

İnşaat ruhsatı alınmadan maketten konut satışı yapılamayacak

Hayati Yazıcı, tüketicinin korunması hakkındaki kanunun getirdiği yeni düzenleme ...