maritbet girişmaritbet
Maketten satışta noter ücretinin kaldırılması önerisi!

Maketten satışta noter ücretinin kaldırılması önerisi!

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkan Yardımcısı Hatice Kolçak, maketten konut satışlarında çifte masrafın tüketiciyi zorladığını belirtti

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkan Yardımcısı Hatice Kolçak, maketten konut satışlarında noter masrafları ve konut tesliminde tapu harçlarını ödeyen tüketicinin, çifte masraf nedeniyle adeta bir otomobil parası kadar ilave ücret ödemek zorunda kaldığını, bu konuda bir düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.

Kolçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüketicilerin maketten konut satın alırken fazla ücret ödediklerini, bu nedenle de mağdur olduklarını belirtti.

Toplam maliyet iki katına çıkıyor 

6502 sayılı Tüketici Kanunu'nun 41. maddesinde, "Ön ödemeli (maketten) konut satışının tapu siciline tescil edilmesi, satış vaadi sözleşmesinin noterde düzenlemesi zorunludur. Aksi halde satıcı sonradan sözleşmenin geçersizliğini tüketicinin aleyhine olacak şekilde ileri süremez. Satıcı, geçerli bir sözleşme yapılmış olmadıkça tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasını veya tüketiciyi borç altına sokan herhangi bir belge vermesini isteyemez." denildiğini anlatan Kolçak, noter ücretinin yüksek olmasının inşaat firmasını hukuksuz iş yapmak zorunda bıraktığını ileri sürdü.

Hukuksuz yapılan sözleşmelerin tüketiciyi büyük riske soktuğuna işaret eden Kolçak, "Uygulamada inşaat firması noter ücretini, konut alan tarafa yüklüyor. Yüksek noter masrafını ödemekte zorlanan tüketici ise satış vaadi sözleşmesini noterde düzenlemekten kaçınıyor." dedi.

Noter ücretinin, satıcı tarafından ödenecek olsa bile konut alıcısına bir şekilde yansıtıldığını dile getiren Kolçak, şöyle devam etti:

"Noterde yapılan satış sözleşmesinin masrafları ve konut tesliminde tapu harçlarının ödenmesiyle tüketici, adeta bir otomobil parası kadar ilave ücret ödemek zorunda kalıyor. Satış vaadi sözleşmesi noterde düzenlendiğinde tüketici, ortalama yüzde 2 ödüyor. Bu noter ücreti, sözleşmenin şekline ve sayfa adedine göre artabiliyor. 500 bin liraya alınan bir konutun tamamlandıktan sonra tapu alım satım masrafının yüzde 2'sini de alıcı ödüyor. Bu da 10 bin liraya denk geliyor. Toplam maliyet böylece iki katına çıkıyor."

Noter ücreti kaldırılsın önerisi

Yüksek ev fiyatları göz önünde bulundurulduğunda bu konuda kesinlikle bir düzenleme yapılması gerektiğine dikkati çeken Kolçak, maketten satışlarda imzalanacak sözleşmede noter ücretinin kaldırılmasının tüketiciler lehine olacağını söyledi.

Bu ücret kaldırılmasa bile en aza indirilmesi gerektiğini belirten Kolçak, "Aksi halde hukuka aykırı sözleşmelerle satışa devam edileceğinden tüketici risk altına girecek, yüklenici firma ise hukuka aykırı hareket etmiş olacaktır." dedi.

Kolçak, "Türkiye'de yapılan konut satışlarının önemli bölümü yasaya aykırı oluyor. 26 Mayıs'ta Tüketici Konseyi toplanacak. Orada bu harcın indirilmesi ya da kaldırılması konusunu teklif edeceğiz. Noter huzurunda yapılan sözleşmelerden 150-200 lira gibi sembolik rakamlar alınmalı." diye konuştu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Maketten konut satışında iskan şartı talebi!
  • 11.03.2022 16:43

Maketten konut satışında iskan şartı talebi!

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, TBMM'de görüşülen tüketici düzenl ...

İBB'nin Anne Kart uygulaması başladı
  • 30.07.2020 09:30

İBB'nin Anne Kart uygulaması başladı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 0 – 4 yaş aralığında çocuğu olan annelerin t ...

Kentsel dönüşümde yeni dönem başlıyor
  • 08.02.2019 10:42

Kentsel dönüşümde yeni dönem başlıyor

Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi’ne göre, kentsel dönüşümde yatırımcı ne kadar i ...

Maketten satışta "bina tamamlama sigortası" devrede
  • 18.01.2018 11:16

Maketten satışta "bina tamamlama sigortası" devrede

Ön ödemeli konut ve devre tatil satışlarında tüketici ödemelerini teminat altına ...

İzmir Foça’daki Fransız Tatil Köyü satışa çıkartılıyor
  • 21.11.2017 09:17

İzmir Foça’daki Fransız Tatil Köyü satışa çıkartılıyor

Yaklaşık 12 yıldır Hazine mülkiyetinde atıl kalan Foça’daki Fransız Tatil Köyü i ...