maritbet girişmaritbet
TOKİ'den metrekareyle ev alma dönemi!

TOKİ'den metrekareyle ev alma dönemi!

TOKİ'nin Kayabaşı projesinde başlaması hedeflenen gayrimenkul sertifikalarında ilk ihracın 2017'de yapılması planlanıyor.

Evleri metrekare metrekare satılmasını sağlayacak yöntem 2017'de başlayacak. Gayrimenkul sertifikaları için Borsa İstanbul, Sermaye Piyasası Kurulu ve Merkezi Kayıt Kuruluşu hazırlıklarda son aşamaya geldi.

İnşaat sektörünü finansman açısından bankalardan kurtaracak, tasarrufları az olan vatandaşın ev sahibi olmasını kolaylaştıracak gayrimenkul sertifikası sistemi başlıyor.

Edinilen bilgilere göre, sistem ilk olarak Başbakanlık Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) Kayabaşı projesinde başlayacak. Önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde gayrimenkul sertifikasının Borsa İstanbul'da halka arz edilmesi planlanıyor. Yatırım bankacılığı tarafında ise Vakıf Yatırım'ın konuyla ilgili hazırlıklarını tamamladığı, ilk ihracı gerçekleştirecek kurumlardan birisi olabileceği dile getiriliyor.

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

Örneğin, 500 daireli 500 milyon TL yatırımla gerçekleştirilecek inşaat projesini yapan müteahhit projenin belli bir kısmına sertifika çıkaracak. Birer metrekarelik sertifikalar oluşturulacak. Dairelerin yeri, katı, cephesi, şerefiyesi dikkate alınarak proje bitiminde kaç sertifikayla alınacağı belirlenecek. Projenin sertifikalara bölünen kısmı halka arza edilecek. Vatandaşlar birikimlerine göre gidip borsada bu sertifikalardan satın alacak. Proje bittiğinde isteyen yatırımcı yeterli sertifikayı biriktirerek konut sahibi olabilecek. Bunun için istediği daireyi bloke ettirecek. İsterse elindeki sertifikaları borsada satarak oluşan değer artışından istifade edebilecek. Gayrimenkul sertifikası sistemiyle vatandaşlar küçük birikimleriyle büyük inşaat projelerinin getirilerine ortak olabilecek.

Kurumsal yatırımcıların gayrimenkul sertifikası sistemine yoğun ilgi gösterdiği ancak bireysel yatırımcıların önüne geçilmemesi için ilk ihraçlarda belli sınırlamalar getirileceği belirtiliyor. Kurumsal yatırımcılar için de konut değil ticari (ofis) projelerin sertifikalandırılması sistemi üzerinde duruluyor.

ANAPARA GARANTİSİ VERİLECEK

İhraçta yatırımcıya anapara garantisi ve yıllık getiri de verilecek. Projenin çeşitli nedenlerle tamamlanamaması durumunda dahi yatırımcıya giriş parası ödenebilecek. Ancak sertifika ihraçlarında vatandaşlardan toplanan paraların bir hesapta bloke edileceği, inşaat firmalarına hakediş modelinde peyderpey verileceği, bu nedenle de projenin tamamlanmaması sorununun ortadan kalkacağı söyleniyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

TOKİ Açık Satış Kampanyası bugün başlıyor
  • 15.06.2026 10:00

TOKİ Açık Satış Kampanyası bugün başlıyor

TOKİ Açık Satış bugün başlıyor. 64 şehirde 20 bin konut, uygun ödeme koşulları i ...

TOKİ’nin 64 ilde satacağı konutların örnek daire görselleri yayında!
  • 08.06.2026 10:56

TOKİ’nin 64 ilde satacağı konutların örnek daire görselleri yayında!

TOKİ 64 ilde 20 bin daireyi satışa çıkarıyor. Satışa çıkarılacak konutların örne ...

10 soru ve cevapta TOKİ açık satış kampanyası
  • 05.06.2026 17:02

10 soru ve cevapta TOKİ açık satış kampanyası

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TOKİ’nin 64 ili kapsa ...

TOKİ'den kurasız ev sahibi olma fırsatı: 64 ilde 20 bin konut!
  • 04.06.2026 14:56

TOKİ'den kurasız ev sahibi olma fırsatı: 64 ilde 20 bin konut!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren To ...

Adana Çukurova'da 980 sosyal konut teslim ediliyor
  • 04.06.2026 13:31

Adana Çukurova'da 980 sosyal konut teslim ediliyor

TOKİ'nin Adana Çukurova'da inşa ettiği 980 sosyal konut hak sahiplerine tes ...

Sarıgazi Mahallesi'nde sosyal konutlar tamamlandı
  • 24.05.2026 23:27

Sarıgazi Mahallesi'nde sosyal konutlar tamamlandı

TOKİ tarafından İstanbul Sancaktepe Sarıgazi Mahallesi'ndeki konutlar tamamlanar ...