maritbet girişmaritbet
Tapu senediniz kaybolduysa ne yapmalısınız?

Tapu senediniz kaybolduysa ne yapmalısınız?

Tapu dairesinde yapılan, satış, bağış, miras tescili gibi tapu işlemleri sonrasında vatandaşlara tapu müdürlüğü tarafından mühürlü tapu senedi verilmektedir

Tapu dairesinde yapılan, satış, bağış, miras tescili gibi tapu işlemleri sonrasında vatandaşlara tapu müdürlüğü tarafından mühürlü tapu senedi verilmektedir. Tapu senedi belgede adı geçen kişinin, o yerin sahibi olduğuna delil sayılır. Bu nedenle bütün gerçek ve tüzel kişilerce, hatta resmi dairelerce itibar edilen bir belgedir. Ancak kimi zaman bu belge vatandaşlarca kaybedilmektedir.

Tapu senedini kaybetmenin hukuki bir sonucu yoktur.Kaybedilmiş olması kişinin mülkiyet hakkına kural olarak bir zarar vermez. Çünkü önemli olan bu belge değil bu belgenin dayandığı tapu sicilindeki kayıtlardır.  “Tapu gibi sağlam” tabiri bu belge için söylenmemiştir.
 
Tapu gibi sağlam sözünde kastedilen Devletçe tutulan tapu sicilindeki kayıtlardır. Kayıtlar sağlam olduğu sürece her zaman tapu senedinin yenisini çıkarmak mümkündür. Tapu senedini kaybeden kişinin tapu dairesine müracaat etmesi halinde tapu dairesince yine kırmızı renkli yeni tapu senedi hazırlanır, mühürlenir ve taşınmazın sahibine verilir. Taşınmaz sahibi bizzat tapu dairesine gidemeyecek durumda ise noter onaylı vekaletnamesine istinaden vekilide bu belgeyi gidip tapu dairesinden alabilir.
 
TAPU SENEDİNİN ÇALINMASI
Tapu senedinin çalınması halinde de tapu dairesinden yenisi çıkarılabilir. Ancak tapu senedinin çalındığı yönünde şüpheler varsa derhal tapu dairesine durumu haber vermekte fayda vardır. Zira kötü niyetli kişilerin eline geçen tapu senedindeki bilgileri kullanarak taşınmazın sahte kimlik veya sahte vekaletname ile satılması ihtimali her zaman mevcuttur.
 
TAPU SENEDİNİN YENİSİNE İHTİYAÇ DUYULMASI
Tapu senedinin yenisini çıkarmak için illa ki, eskisinin kaybedilmiş veya çalınmış olması zorunlu değildir. Kişiler istedikleri zaman istedikleri kadar sayıda yeni tapu senedi sahibi olabilirler.  Tapu senedinin yenisinin çıkarılmasının 5 TL gibi cüzi bir harç masrafı vardır(5.60TL). Bu harcın işlem yapılmadan önce bankaya yatırılması gerekmektedir. Ancak bu belgeyi sadece taşınmaz sahibinin kendisi veya yetkili vekili alabilir. Bunun dışındaki kimselerin tapu dairesine gelerek başkasının tapu senedini alması mümkün değildir. Çoğu kez annesinin, babasının, eşinin, iş ortağının, komşusunun tapu senedi veya tapu bilgileri istenmekte ise de bu kimselere tapu senedi veya tapu kayıtları hakkında, sözlü dahi olsa herhangi bir bilgi verilemez.
Emlak Pazarı

Yorum Yaz

Benzer Haberler

GTC, ürettiği güneş panelleriyle yangın riskini azaltıyor
  • 09.09.2020 11:23

GTC, ürettiği güneş panelleriyle yangın riskini azaltıyor

Türkiye’de güneş enerjisiyle elektrik üretimi her geçen gün büyürken, GTC üretti ...

"4.5G'den 5G'ye geçen ilk ülkelerden biri olacağız"
  • 05.08.2020 09:21

"4.5G'den 5G'ye geçen ilk ülkelerden biri olacağız"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu "Fiber altyapımız 400 bin kilome ...

QR kodlu tapularda net-brüt karışıklığı bitecek
  • 30.12.2018 14:30

QR kodlu tapularda net-brüt karışıklığı bitecek

Tapu senetlerinde başlayacak yeni dönem, ev alım ve satımında dolandırıcılığa ka ...

Net brüt alanlar tapu senedinde de yazılmalı!
  • 26.10.2018 14:27

Net brüt alanlar tapu senedinde de yazılmalı!

Ticaret Bakanlığı tarafından gayrimenkullerin bağımsız bölümlerinin brüt ve net ...

Mimari projeler artık belediyelere online olarak gönderilecek
  • 18.09.2017 17:25

Mimari projeler artık belediyelere online olarak gönderilecek

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, mimari projelerin elektronik ...

Erdoğan Bayraktar 'Tapudan hazineye bu yıl 6,5 milyar TL gelir aktarıldı'
  • 16.12.2013 13:39

Erdoğan Bayraktar 'Tapudan hazineye bu yıl 6,5 milyar TL gelir aktarıldı'

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, tapudan bu yıl hazineye 6,5 milyar ...