maritbet girişmaritbet
Süleyman Varlıbaş’tan mütekabiliyet yorumu!

Süleyman Varlıbaş’tan mütekabiliyet yorumu!

Varyap Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş, mütekabiliyetin düzenlemesiyle birlikte gelecek sıcak paradaki asıl zorluğun sürekli hale getirilmesi olduğunu söyledi

Varyap Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş, mütekabiliyetin düzenlemesiyle birlikte gelecek sıcak paradaki asıl zorluğun sürekli hale getirilmesi olduğunu söyledi

İnşaat sektörünün merakla beklediği yabancıya gayrimenkul satışı ile ilgili mütekabiliyet yasasında yapılacak değişikliğin bir anlamda sektörde oyunun kurallarını değiştirileceği ve Türkiye'nin cari açık sorununa da tedbirler alınması durumunda önemli katkılar yapacağı öngörülüyor. VARYAP Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Yasanın sektörde yerli ile yabancı konut alıcısı arasındaki farklılığı daha fazla ortaya çıkaracağını ifade eden Varlıbaş, "Evet, oyunun kuralları değişecek. Bunun kökeni yerli alıcı ile yabancı alıcı arasındaki önemli farklarda yatmaktadır" dedi.

Yerli konut alıcısının hayatının en büyük yatırımını yapan, bu yüzden evindeki yaşam standardını, evinin ileride değerlenmesinden veya bölgenin kalkınmasından üstün tuttuğunu vurgulayan Süleyman Varlıbaş, "Yabancı müşteri ise, kendi ülkesinin dışında yatırım fırsatları arayan, tek tek oturmak için ev almaktan çok, toplu alımlar yapmayı planlayan bir alıcı grubudur. Bu da fiyatın yerel piyasadaki kadar önemli olmayacağı, değer kazanacak, fark yaratan projelerin öne çıkacağım göstermektedir. Bu noktada mimari, teknik ve yeşil teknoloji açısından farkını ortaya koyan firmalar yabancıya satıştan en çok karla çıkacak olanlar olacaklar" diye konuştu.

Sektöre düşen görev

Mütekabiliyet şartı aranmadan yabancıya konut satışının başlamasıyla birlikte Türkiye'ye yabancı sermaye artışı hızlanacağı için dışarıdan gelecek kaynak ile cari açığın kapatılmasına önemli adımlar atılacağını düşündüğünü belirten Varlıbaş, "Ayrıca, satışların artması kendiliğinden piyasada bir hareketlenme görülmesini sağlayarak, taze kanın girmesini ve inşaat sektörünün son yıllarda gördüğü iki haneli büyüme rakamlarını sürdürebilmesini sağlayacaktır. Bu noktada İstanbul'un bir marka olarak algılanmasının önemi ortaya çıkmaktadır. Onun bu imajınım daha da güçlendirmek, İstanbul'un her yönden önde gelen bir dünya şehri olarak lanse edilmesi için önemli" dedi.

Yasanın çıkmasıyla Türkiye'nin makroekonomik durumunda da gözle görülür bir iyileşme olacağı düşünüldüğüne vurgu yapan VARYAP Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Süleyman Varlıbaş, "İnşaat sektörü Türkiye ekonomisi için merkezi bir önem taşıyor. Buna bağlı olarak inşaat sektörüne giren sıcak para ile cari açığın önemli oranda azalması ve istihdamın artması sonuçlan ortaya çıkacak. Ancak buradaki asıl zorluk, bunun sürekli hale getirilmesidir. Burada da inşaat sektörünün ana oyuncularına büyük görev düşmektedir. Kaliteli projeler yapılmaya devam edilmeli, ilgi canlı tutulmalı, müşteri memnuniyeti sağlanmalı. Fakat Türkiye ekonomisinin büyümesi de devam eteneli, İstanbul'un bu çekici ve çok kazandıran pazar algısı sürmeli" ifadesini kullandı.

Tecrübemizi uluslararası alana taşımaya hazırız

Varyap olarak uluslararası standartlarda proje ürettiklerini, teknik altyapı ve estetik ve mimariye verdikleri önem ile yerel anlamdaki farklıklarını mütekabiliyet yasası sonrasında da uluslararası alana taşıyabileceklerini dile getiren VARYAP Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş, "Bunun için gerekli adımların atılarak, hem İstanbul'a, hem Türkiye ekonomisine, hem de inşaat sektörüne yepyeni bir ivme katacak olan bu yasanın her kesim için faydalı olmasını temenni ediyoruz" diye konuştu.

Yeni yasa tasarısının yabancıya 30 hektara kadar taşınmaz alımı sınırı konulduğuna dikkat çeken Süleyman Varlıbaş, "Bu sınırlamalar ulusal kaygılar hafifletilmeye çalışılmıştır. Ancak bu yasanın bu tür hassasiyetler çerçevesinde ele alınmaması gerekiyor. Bu İstanbul'un 'satılması' anlamına gelmez. Aksine bir marka, bir dünya şehri olarak konumunu sağlamlaştırmasına olanak sağlar. Finans merkezi olma yolunda ilerleyen İstanbul değerlerini en iyi şekilde kullanmalı, dünya metropollerinden bir tanesi haline gelmek için gerekli adımları atmalı" diye konuştu.

 Sedat Yılmaz-Sözcü

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Süleyman Varlıbaş, inşaat sektörünü değerlendiriyor!
  • 16.08.2012 14:18

Süleyman Varlıbaş, inşaat sektörünü değerlendiriyor!

Varyap Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş, inşaat sektörünün son durumunu, ...

Süleyman Varlıbaş, inşaatın ekonomiye katkısını anlatıyor!
  • 09.08.2012 15:35

Süleyman Varlıbaş, inşaatın ekonomiye katkısını anlatıyor!

Varyap Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş, inşaat sektörünün türk ekonomis ...

Süleyman Varlıbaş: İnsanlar döviz bozdurup ev alıyor!
  • 15.09.2013 13:39

Süleyman Varlıbaş: İnsanlar döviz bozdurup ev alıyor!

Varlıbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş, döviz kurundaki yükse ...

Teknik Yapı ve Varyap'ın Uphill Court ortaklığı nasıl doğdu?
  • 21.01.2013 14:13

Teknik Yapı ve Varyap'ın Uphill Court ortaklığı nasıl doğdu?

Teknik Yapı'nın kurucusu olduğu Salih Bey Apartmanı, Erenköy'ün en başarılı buti ...

Ali Dumankaya: Maketten satış modeli kentsel dönüşümü de sağlayacak!
  • 02.11.2012 08:25

Ali Dumankaya: Maketten satış modeli kentsel dönüşümü de sağlayacak!

Faiz düşüşü ile satışlar canlandı ancak maketten satış düzenlemesinin bu olumlu ...

Türk Telekom Arena'yı Galatasaray ihmal etti!
  • 30.10.2012 14:43

Türk Telekom Arena'yı Galatasaray ihmal etti!

Varyap - Uzunlar Ortak Girişimi tarafından standartların zirvesinde eksiksiz tes ...