maritbet girişmaritbet
Su yalıtımı binalarda küf ve rutubete kesin çözüm sağlıyor

Su yalıtımı binalarda küf ve rutubete kesin çözüm sağlıyor

Su yalıtımı, suyun çatı ve duvarlardan sızmasını önlediği gibi binalarda bakteri ve küf oluşmasını da engelleyerek sağlıklı ve konforlu ortamlar sağlıyor

Bitümlü Su Yalıtımı Üreticileri Derneği (BİTÜDER) Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Karahan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, binalara hasar veren en önemli faktörlerden birinin su olduğunu söyledi. Ev satın alırken mutlaka binanın su yalıtımı uygulamasının kontrol edilmesi gerektiğini ifade eden Karahan, "Su yalıtımı olmayan binalar inşa edildikten 10 yıl sonra taşıma kapasitelerinin yüzde 66'sını kaybediyor. Bu da özellikle deprem karşısında binaların ayakta durmasını engelliyor" dedi. Karahan, sudan kaynaklı olumsuz etkilerin, yapıların kullanım ömrünü azalttığına işaret ederek, bunun da ekstra bir ekonomik kayba neden olduğunu dile getirdi. Su yalıtımıyla bu büyük kaybın giderilebildiğini ifade eden Karahan, "Bina maliyetinin yaklaşık yüzde 3'üne tekabül eden su yalıtımının sağladığı fayda, bir binanın sağlamlığı en önemli unsurken, maliyetten çok daha önemlidir" diye konuştu.

Nem ve suyun, yapı elemanı gözeneklerinden geçerek iç ortam yüzeyinde küflenme, siyah leke ve mantar gibi organizmaların oluşumuna neden olduğunu vurgulayan Karahan, şöyle konuştu: "Binaların, yağmur ve kar gibi yağışlar, toprağın nemi ve toprak tarafından emilen yağış, banyo, tuvalet gibi ıslak bölgelerde su sızıntıları ve zemindeki basınçlı veya basınçsız yer altı suları nedeniyle suya maruz kalıyor. Yapıya herhangi bir yoldan sızan su, taşıyıcı kısımlarındaki donatıları korozyona (paslanma) uğratıyor. Özetle yük taşıma kapasitesinin ciddi miktarda düşmesine neden oluyor. Bu da yapı malzemelerinin çürümesine, sıvaların kabarıp dökülmesine ve perde duvarlardaki demirlerin paslanmasına neden olarak yapıya hasar verir. Binaların suya ve neme karşı korunması için tek çözüm ise su yalıtımıdır."

Kötü koku oluşumunu önlüyor

Karahan, nem ve nemin yol açtığı küfün, mekanlarda kötü kokuların oluşmasına ve bakterilerin üremesine neden olduğuna dikkati çekerek, bu havayı soluyan kişilerin alerji, astım, bronşit gibi hastalıklara yakalanma riskinin de yüksek olduğunu vurguladı.

Su yalıtımının, binalarda bakteri ve küf oluşmasını da engellediğini belirten Karahan, yapıları her yönden gelebilecek dış etkilere karşı korumanın su yalıtımıyla mümkün olduğunu sözlerine ekledi.

AA

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

“Florida’da çöken bina, su yalıtımının önemini ortaya koydu”
  • 30.06.2021 09:24

“Florida’da çöken bina, su yalıtımının önemini ortaya koydu”

İZODER Başkanı Emrullah Eruslu,“Florida’da çöken binanın raporu, su yalıtımının ...

“Kentsel dönüşümle yeni inşa edeceklerimizi korumak zorundayız”
  • 07.01.2021 11:30

“Kentsel dönüşümle yeni inşa edeceklerimizi korumak zorundayız”

İZODER Başkanı Levent Gökçe, “Binalarımızın sadece yüzde 1.5’inde zorunlu su yal ...

Su yalıtımı olmayan binalar depreme karşı dayanmıyor!
  • 27.10.2020 11:03

Su yalıtımı olmayan binalar depreme karşı dayanmıyor!

Son zamanlarda birçok farklı bölgede yaşanan depremler tedirgin ederken, birçok ...

Bakan Koca'dan Muş'a 500 yataklı hastane müjdesi!
  • 12.09.2020 16:45

Bakan Koca'dan Muş'a 500 yataklı hastane müjdesi!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Muş için 500 yataklı eğitim ve araştırma hastan ...

'Su yalıtımı ile binaların ömrü 3 kat artacak'
  • 20.11.2017 10:47

'Su yalıtımı ile binaların ömrü 3 kat artacak'

Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Yönetim Kurulu Başkanı Leven ...

Ev alırken su yalıtımına dikkat edin!
  • 14.04.2017 17:01

Ev alırken su yalıtımına dikkat edin!

BTM Satış ve Pazarlama’dan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Orkun Ürkmez su yalıtımı ...