maritbet girişmaritbet
Sosyal konutlar yeşil binaya dönüştürülmeli..!

Sosyal konutlar yeşil binaya dönüştürülmeli..!

Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği tarafından düzenlenen I. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi’nin Sonuç Bildirgesi açıklandı.

Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği tarafından düzenlenen I. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi'nin Sonuç Bildirgesi açıklandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının desteğiyle, 20 – 21 Şubat 2012 tarihlerinde İstanbul Swissotel'de gerçekleşen zirvenin 16 maddelik sonuç bildirgesinde ‘'Yeşil konutların lüks konut demek olmadığı,  sosyal konutların da yeşil bina statüsüne dönüştürülmesi ve inşa edilmesi gereği'' vurgulandı.

Sürdürülebilirlik kent ölçeğinde ele alınmalı; parsel ya da bina bazındaki çalışmalarla kısıtlı kalmamalıdır. Kentsel sürdürülebilirlik açısından belediyelerin daha etkin roller üstlenmesi gerektiğinin de altı çizilen bildirgede şu görüşlere yer verildi:

1.Türkiye'nin kalkınma stratejisi, sürdürülebilir kentsel dönüşüm, enerji verimliliği ve yeşil bina uygulamalarını da içermelidir.

2. Sürdürülebilirlik kent ölçeğinde ele alınmalı; parsel ya da bina bazındaki çalışmalarla kısıtlı kalmamalıdır. Kentsel sürdürülebilirlik açısından belediyeler daha etkin roller üstlenmelidir.

3.Kentsel dönüşüm ve dar gelirliler için konut konuları “enerji verimliliği” ve “yeşil bina” uygulamalarıyla birlikte ele alınmalı, kentsel dönüşümde, mevcut binaların yıkılması ve yeniden yapılmasının yanı sıra, elverişli olanlar da iyileştirilerek değerlendirilmelidir. Sürdürülebilirlik kavramı, mevcut yapılar ve toplu konutlar için “işletme giderleri” açısından da ele alınmalıdır.

4.Yeşil binaların maliyeti, gün geçtikçe standart maliyetlere yaklaşmakta ve bazı durumlarda eşdeğer olmaktadır. Sanılanın aksine yeşil binalar, inşaat maliyetlerini kayda değer oranda artırmamaktadır. Proje geliştirme sürecinde, yatırımcılar tarafından bu durum göz önünde bulundurularak yatırım kararları verilmelidir.

5.Üniversiteler müfredat ve araştırma açısından Yeşil Binaları gündemine almalı, Yeşil Kampüsler desteklenmelidir.

6. Kamu yatırımlarına sürdürülebilirlik koşulu getirilerek sürdürülebilirlik konusunda devlet öncü rol üstlenmelidir. Devlet, mevcut kamu binalarının yeşile dönüştürülmesini ivedilikle programına almalı ve bu konuda kamuoyuna öncülük etmelidir.

7. SPK, gayrimenkul değerlemelerinde, yeşil bina belgeli binaların daha değerli olarak nitelendirilmesi için çalışma yürütmelidir. Bu çerçevede, Gayrimenkul sektörü değer tablosunda yeşil olan ve olmayan binalar ayrı liglerde değerlendirilmelidir.

8. Büyük bir hızla veri ve istatistik toplanarak, ilgili kurum ve kuruluşların işbirliği ile, tabanında enerji verimliliği kriterlerine yer veren, yeni gayrimenkul değerleme modelleri geliştirilmelidir.

9. Yeşil konut demek lüks konut demek değildir. Sosyal konutlar da yeşil bina statüsüne dönüştürülmeli ve inşa edilmelidir.

10. Aylık bazda elektrik, su, doğalgaz gibi giderleri düşen yeşil bina sahiplerine azalan ödeme riskleri ve artan hane halkı gelirlerine endeksli olarak daha düşük faizli konut kredisi verilmesi için çalışmalar yapılmalıdır.

11.Yeşil binaların sağladığı tasarruf Türkiye ekonomisi bakımından son derece önemlidir.

12.Ülkemizde yeşil binaların yapımı düşük faizli krediler ve indirimli KDV, emlak vergileri vb. uygulamalar ile teşvik edilmelidir.

13. Ülkemizin karbon envanteri bir an önce çıkartılmalıdır.

14.Yeşil Binalar Zirvesi'nde duyurulan “Yeşil Konut Sertifikası” yasayla zorunlu tutulmalıdır.

15.Çevre dostu malzeme ve ekipman olmadan yeşil bina yapmak mümkün değildir. Bu nedenle inşaat malzemesi üreten firmalar da ivedilikle kendi bünyelerinde değişim geçirmeli ve bu sürece hızla ayak uydurmalıdır.

16. Atık ve karbon azaltımını hedef alan “Beşikten Mezara” yaklaşımı yerine atık kavramını ortadan kaldıran, doğal ve doğru malzeme kullanımını daha iyi yöneten, çevreye tamamen zararsız ve %100 geri dönüşebilen ürünler üretilmesini savunan “Beşikten Beşiğe” yaklaşımı ele alınmalıdır. Sanayi sistemi önümüzdeki 10 yıl içinde tamamen değişmeli ve Beşikten Beşiğe sistemi üzerine yeniden tasarlanmalıdır.

Türkiye'de ve dünyada yeşil bina sektörünün önde gelen paydaşlarını, gayrimenkul ve inşaat şirketlerinin üst düzey yöneticilerini ve konusundaki en uzman kişileri bir araya getiren zirvede, sürdürülebilir inşaat malzemeleri üretimi, kentsel dönüşüm ve sürdürülebilirlik, bölgesel yeşil bina uygulamaları, yeşil binaların değerlemesi, sürdürülebilir kentler gibi konular tartışılmış hazırlanma aşamasında olan Türkiye'nin yerel “Yeşil Konut Sertifika” sistemi de tanıtılmıştı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

ÇEDBİK'e göre yeşil binalar, enerjide maliyetleri minimuma düşürecek!
  • 05.02.2022 16:47

ÇEDBİK'e göre yeşil binalar, enerjide maliyetleri minimuma düşürecek!

Enerjinin en fazla tüketildiği alanların konut (yüzde 32,7) ve sanayi (32,3) old ...

Türkiye, yeşil bina sayısında Avrupa’da ilk sırada
  • 13.10.2021 11:03

Türkiye, yeşil bina sayısında Avrupa’da ilk sırada

Sel ve orman yangını felaketlerinin yaşandığı, nehir ve havza rejimlerinin değiş ...

Emre Ilıcalı 'Kentsel dönüşüm yeşil olmalı'
  • 02.03.2015 15:13

Emre Ilıcalı 'Kentsel dönüşüm yeşil olmalı'

Altensis Kurucu Ortağı Emre Ilıcalı, kentsel dönüşümle birlikte yeşil binaların ...

Duygu Erten 'Yeşil binaların çoğunu Çedbik üyeleri yapıyor'
  • 20.02.2014 16:24

Duygu Erten 'Yeşil binaların çoğunu Çedbik üyeleri yapıyor'

Çedbik Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Duygu Erten, Çedbik'in kuruluşunu, Türki ...

Emre Ilıcalı ve Berkay Somalı'nın gözüyle yeşil binalar
  • 20.02.2014 16:20

Emre Ilıcalı ve Berkay Somalı'nın gözüyle yeşil binalar

Altensis firmasının kurucu ortakları Emre Ilıcalı ve Berkay Somalı, yeşil binala ...